Razgovor: Dobra sigurnosna situacija

Damir Brnas

Damir Brnas

Matulji – Damir Brnas, mladi načelnik Policijske postaje Opatija, koja svojim djelovanjem pokriva područje čitave Liburnije, u svojoj je ”fotelji“ godinu dana i četri mjeseca. Dovoljno da se upozna sa specifičnostima rada u turističkoj sredini, jer, kako kaže – ako turist bude opljkačkan u Opatiji, za to će čuti i u Tokiju… Za ”Tramontanu“ govori o sigurnosnoj situaciji na matuljskom području, nedavnoj situaciji s ”inkasatorima“, rukovanju pirotehničkim sredstvima i ”kvartovskim“ policajcima, a za sve čitatelje pripremio je i jednu ”domaću“ božićnu čestitku.
Kako biste ocijenili sigurnosnu situaciju na području Općine Matulji?
Ako kompariramo period od 1. siječnja do 1. prosnica 2008., u odnosu na ovu godinu, stanje, što se tiče prekršaja, skoro je identično. Dakle, što se tiče javnog reda i mira, stanje je stabilno. Ako gledamo isto razdoblje vezano za promet, vidimo stanovit porast broja lakših prometnih nezgoda koje se odnose isključivo na materijalnu štetu. Mi smo htjeli smanjiti prometne nesereće koje se odnose na teško ozlijeđene i smrtno stradale. Prošle godine imali smo dva smrtna slučaja, ove godine, do pred nekoliko dana nismo imali niti jedan. Veseli me da smo uspjeli smanjiti taj dio, mislim da smo tu polučili dosta dobre rezultate. Pojačali smo i represivnu aktivnost, pa bilježimo i porast vozača pod utjecajem alkohola, pa bih apelirao na sve vozače da se klone volana kad malo popiju, pogotovo u ova blagdanska vremena.
Što je, tijekom godine na izmaku, bio najveći izazov radu djelatnika opatijske policijske postaje, koji su prekršaji i kriminalna djela bili posebno značajni?
Najveći izazov držim da je bilo upravo smanjivanje broja nesreća s najtežim posljedicama, kao i održavanje punog stanja sigurnosti. S obzirom da je ove godine bio povećan priliv gostiju, a s druge strane imamo ovo stanovito smanjenje o kojem sam govorio, vjerujem da smo uspjeli u namjeravanom.
U globalu, mogu li se ljudi u Matuljima osjećati vrlo sigurno?
Držim da da. Gledajući kaznena djela, bilježimo blagi porast kaznenih djela imovinskog kriminaliteta, međutim, treba znati da u matuljsku statistiku ulaze i kaznena djela koja se dogode na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak. Znači, ako na granici „skinu“ švercere drogom, to se pripisuje našoj policijskoj postaji kao kriminalno djelo, i moglo bi ispasti da imamo porast kriminalnih djela vezanih uz drogu na matuljskom području. Ako to raščlanimo, vidjet ćemo da je situacija otprilike jednaka kao i prošle godine, što znači stabilnost u sigurnosnoj situaciji. Nažalost, ove godine bilježimo i jedno teško djelo ubojstva i samoubojstva, koje se, nažalost, nije moglo prevenirati.
Kako je zaživio projekt „kvartovskog policajca“? Koliko postoji djelatnika kojima je dodijeljen njihov ”rajon“?
Taj projekt egzistira već duže vrijeme. Ukupno, na području koje pokriva PP Opatija, imamo sedam kontakt-rajona. Do srpnja su bili svi popunjeni, no sada imamo jedan prazan rajon u Opatiji, jer je kolega otišao u mirovinu, a planiramo ga uskoro nadomjestiti. Iako nastojimo da kontakt-policajci obnašaju dužnost na svojim rajonima, zbog potreba službe ili subjektivnih okolnosti (bolest, godišnji) taj rajon može ponekad biti i prazan. Svi predsjednici mjesnih odbora upoznati su s identitetom kontakt-policajca, pa ako građani trebaju doći do njega, mogu se obratiti svojim mjesnim odborima, ili svojoj Općini odnosno Gradu. Teško je očekivati da će kontakt-policajac ići od vrata do vrata i predstavljati se, ali on će se ”vrtiti“ u svom rajonu, i bit će na raspolaganju mještanima. Do njega se može doći i putem interneta, imamo stranice PU Primorsko-goranske, klikne se na PP Opatiju, i tu su navedeni svi rajoni, policajci koji su zaduženi za svaki rajon, njihov kontakt telefon i kontakt telefon njihovog neposrednog rukovoditelja. Policajac će sigurno doći, provjeriti u čemu je problem, ako ga ne može sam riješiti, obratit će se policijskoj postaji, ali napravit ćemo sve da pomognemo građanima kojima pomoć treba.
Dakle, zadovoljni ste ovim projektom?
Ja sam zadovoljan, i apeliram na građane da slobodno priđu kontakt-policajcu i kontaktiraju ga ako ih nešto ”tišti“.
Traju božićni i novogodišnji praznici, vrijeme poznato po većem broju ozlijeda usljed rukovanja pirotehničkim sredstvima. Kome je dozvoljeno ”igrati se“ petardama?
Zakon o eksplozivnim stvarima veoma je jasan i jasno propisuje način uporabe pirotehničkih sredstava. Ona su svrstana u četiri kategorije. Prvi razred, to su pirotehnička sredstva koja se čitave godine nalaze u slobodnoj prodaji i predstavljaju nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a radi se o malim petardama, prskalicama, zujalicama… Ali mogu ih kupovati samo osobe starije od 14 godina. Sredstva koja se klasificiraju kao drugi i treći razred, mogu se prodavati do 15. prosinca do 1. siječnja, samo u prodavaonicama za koja imaju za to dozvolu. Sredstva drugog razreda mogu se prodavati samo starijima od 16 godina, a radi se o jačim petardama i vatrometima, dok se sredstva trećeg razreda mogu prodavati samo starijima od 18 godina. Pirotehniku drugog i trećeg razreda zabranjeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi, osim u razdoblju od 26. prosinca do 1. siječnja.
Kakve su opasnosti, kakve se mjere predostrožnosti moraju poduzeti?
Savjetovao bih roditeljima da svoju djecu upute na koji se način ta sredstva mogu upotrebljavati i informiraju o svim mogućim opasnostima korištenja tih sredstava. Ako je ikako moguće, da neposredno kontroliraju njihovu upotrebu. Međutim, najsigurniji je način da svoju djecu odvraćanu od uporabe pirotehničkih sredstava, jer jedna najobičnija prskalica i mala nepažnja mogu značiti požar velikih razmjera.
Veliko zanimanje javnosti izazvala je pojava ”inkasatora“ koji pokušavaju (nelegalno) naplatiti televizijske pretplate za turističke iznajmljivače. Kako se građani trebaju postaviti u takvim situacijama? Imaju li ”inkasatori“ ovlasti za pregled nečijeg doma u potrazi za ”skrivenim“ uređajima?
U Ustavu RH, uz život, osobni integritet i slobodu, dom je jedna od najviše zaštićenih kategorija. U članku 34. Ustava stoji da je dom nepovrediv, i da samo Sud može pisanim nalogom odrediti da se dom ili drugi prostor pretraži. A samo redarstvene vlasti mogu i bez sudskog naloga ili privole vlasnika stana, samo u iznimnim situacijama, ući u stan i izvršiti pretragu. Vi, ako nekoga ne želite u svome domu, vi im to ne morate dozvoliti, i nitko vas na to ne može prisiliti, osim Suda. Ako netko stvarno smatra da bi trebao ući u nečiji stan i izvršiti kontrolu, obratit će se nama, mi ćemo zatražiti nalog od suda i omogućiti pretragu. Ali dosda nismo imali takve slučajeve.

Kakav je odnos stanovnika matuljskog područja i djelatnika PP?

Odnos stanovnika i policijskih službenika je dobar, što se najbolje moglo vidjeti na primjeru istraživanja koje se odnosilo na utvrđivanje počinitelja oštećivanja groblja u Rukavcu. Uz pomoć mještana uspjeli smo doći do identiteta, jer su nam mještani znatno pomogli u istrazi. U budućnosti će ta suradnja biti kvalitetna, jer do kraja ove godine trebalo bi se formirati vijeće za prevenciju kriminaliteta u kojem će kao stalni član sjediti načelnik Općine Matulji, koji će, u skladu sa svojim postojećim resursima i putem suradnje s PP Opatija, rješavati probleme mještana općine Matulji. To će sigurno pomoći produbljivanju partnerskog odnosa, a nadam se da ćemo na taj način uspjeti rješiti jedan od gorućih pitanja na području užeg centra Matulja – prometa u mirovanju.
Razgovor je objavljen u dogovoru s uredništvom lista matuljskog kraja “Tramontane”.
Davor Žic

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net