RAZGOVOR dr.dent.med Marko Nikolić: Dobar kirurg mora predvidjeti i moguće komplikacije i uvijek imati “plan B”

Našim pacijentima u mogućnosti smo ponuditi niz vrhunskih operativnih tehnika, u ordinacijama koje su opremljene najsuvremenijom tehnologijom prema najvišim standardima struke. Moram istaknuti najsuvremeniju rendgensku dijagnostiku: panoramski i 3D rendgen S 8100 3D što znači da već na prvom pregledu možete dobiti kompletnu dijagnostiku CT-om. I što je vrlo važno nema dugih čekanja za termin!

Kastav – Nitko od nas ne voli odlaske zubaru. Ali, nekako je lakše kada idemo kod poznatih, a upravo tu ‘ugodnu notu’ njeguju u stomatološkim ordinacijama artDENTAL koje se nalazi u Kastvu i Opatiji. O filozofiji rada te novostima popričali smo sa specijalistom oralne kirurgije dr.dent.med Markom Nikolićem iz dentalne klinike Artdental iz Kastva.

Specijalist oralne kirurgije dr.dent.med. Marko Nikolić

Zašto ste se odlučili baš za oralnu kirurgiju?
Još na početku studija kirurgija je bila grana stomatologije koja me je najviše zaintrigirala. Bila mi je nekako konkretna i davala mi je mogućnosti rada koji nije toliko vezan isključivo za zube, već za čitavo područje glave i vrata. Tijekom specijalizacije ta ljubav se još produbila. Naime, rad u bolnici (KB Dubrava i na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu ) tijekom specijalizacije, dao mi je uvid ne samo u oralnu nego i druge grane kirurgije koje kao specijalist moram poznavati. Moj posao nekada zna biti nepredvidljiv i koliko god se pripremam prije svakog pojedinog zahvata, uvijek moram biti spreman na neke nenadane situacije. To je širina koju mi je omogućila specijalizacija.

Koje su najvažnije karakteristike dobrog oralnog kirurga?
Prije svega znanje i iskustvo. Osim toga, potrebna je dobra dijagnostika i priprema prije svakog operativnog zahvata te pristupanje svakom pacijentu individualno bez obzira ako se radi i o rutinskom zahvatu. Dobar kirurg mora predvidjeti i moguće komplikacije i biti spreman što napraviti ako do njih dođe i naravno uvijek imati “plan B”.

Koji je zahvat najčešći u oralnoj kirurgiji?
Najčešći zahvat u oralnoj kirurgiji danas je ugradnja implantata, rekonstrukcija kosti, ekstrakcija (vađenje) zuba, posebice vađenje umnjaka. Svi ti zahvati izvode se u lokalnoj anesteziji i potpuno su bezbolni, a oporavak traje od jednog do nekoliko dana , ovisno o zahvatu .

Je li ugradnja implantata bolna?
Ugradnja implantata rutinski je zahvat koji je potpuno bezbolan jer se izvodi u lokalnoj anesteziji. Oporavak je kratak i već isti dan se pacijent može vratiti u svakodnevni život. Sam zahvat ugradnje jednog implantata traje 10-20 min .

Koliko se često Hrvati, odlučuju za implantate i što biste im savjetovali?
Unatoč činjenici da dentalna medicina napreduje velikom brzinom, gubitak prirodnih zuba još uvijek često pogađa suvremenog čovjeka i broj bezubih osoba je velik.
Nedostatak zuba dovodi do poremećaja u žvakanju čime je cijeli probavni proces poremećen. Osim toga, bezubost može negativno utjecati na samopouzdanje, te dovesti do psihičkih smetnji i stvaranja kompleksa. Naši pacijenti sve se više odlučuju na ugradnju implantata jer to je najbliže prirodnom zubu koji smo izgubili, i estetski i funkcionalno , a i kvaliteta života u neusporedivoj mjeri je bolja s fiksnim radom na implantatima, nego s nekim od mobilnih radova na skidanje. Najvažnije na što treba obratiti pažnju je vrsta zubnih implantata, te tko ugrađuje zubne implantate, odnosno da li to radi specijalist oralne kirurgije ili ne. U artDENTALU koristimo samo certificirane implantate vrhunske kvalitete. Ugradnju implantat vrši specijalist oralne kirurgije. Svaki pacijent nakon ugradnje implantata dobije implantološku knjižicu u kojoj je naveden datum implantacije kao i vrsta i veličina implantata.

Što je to ‘all on 4’ ili osmijeh u 24sata?

Ordinacija u Opatiji

All on 4 jedna je od najtraženijih metoda u implantologiji, koja omogućava ugradnju implantata i krunica u samo jednom danu. U jednoj posjeti se pacijentu izvade zubi, ugrade implantati i postave fiksni provizorni zubi. Ova metoda, ako imamo dovoljno kosti, odlično je rješenje za pacijente koji nisu kandidati za uobičajenu fiksnu implantološku terapiju (potreba za velikom rekonstrukcijom kosti ili sinusa prije ugradnje implantata), kao i za pacijente koji žele čim prije dobiti fiksni protetski rad.

Po čemu se vaša klinika razlikuje od ostalih?
Uz njegovanje individualnog pristupa prema svakom pacijentu, kao našu posebnost je važno istaknuti i vlastiti kirurški tim, na čelu sa specijalistom oralne kirurgije. Našim pacijentima u mogućnosti smo ponuditi niz vrhunskih operativnih tehnika, u ordinacijama koje su opremljene najsuvremenijom tehnologijom prema najvišim standardima struke. Moram istaknuti najsuvremeniju rendgensku dijagnostiku: panoramski i 3D rendgen S 8100 3D što znači da već na prvom pregledu možete dobiti kompletnu dijagnostiku CT-om. I što je vrlo važno nema dugih čekanja za termin!

Artdental tim

Kad smo već kod sjajnih uvjeta i najnovije tehnologije, no je li sigurno ići zubaru dok traje pandemija?
Vjerojatno si velik broj ljudi postavlja ovo pitanje dok traje strah od zaraze, međutim, smatram da su se stomatolozi dobro pripremili za borbu protiv nevidljivog neprijatelja, da su poduzete sve mjere zaštite, opreza i sigurnosti, te da straha od odlaska zubaru zaista ne treba biti. Mi stomatolozi radimo u izrazito bliskom kontaktu s pacijentom i zaštita našeg pacijenta, kao i cijelog dentalnog tima nužno je uvijek, a sada tijekom pandemije to je pojačano.

Koje mjere zašite i opreza od COVID-19 ste poduzeli u klinici?
Našim pacijentima ali i djelatnicima pružili smo uvjete najveće sigurnosti. Primjenjujemo sve propisane sigurnosne mjere i protokole što smo činili i uvijek prije u svom radu. PRANJE I DEZINFEKCIJA RUKU obavezna je odmah prilikom ulaska u kliniku! Cijeli prostor klinike se redovito čisti i dezinficira, prostorije se provjetravaju, koristimo difuzore zraka s eteričnim uljima za dezinfekciju i osvježavanje aerosola. Na više različitih mjesta u klinici, postavljeni su gelovi za dezinfekciju ruku. U radu se koristi sva neophodna zaštitna oprema. Priprema pacijenata obavezno započinje provjerom anamneze, te produljenim, preventivnim ispiranjem tekućine za dezinfekciju usne šupljine.

Što biste poručili budućim pacijentima?
Svim našim budućim pacijentima želimo dobrodošlicu u našu kliniku, gdje ih očekuje tim stručnjaka, vrhunska usluga i individualan pristup, uz besplatan prvi pregled i konzultacije! Pripremili smo i posebnu ponudu, uz brojne popuste i pogodnosti koja vrijedi do 30.06.2020. Više informacija možete pronaći ovdje i naravno bez straha!

error: Content is protected !!