Razgovor – Igor Bajok: Ponosni na svoje specifičnosti

igor_bajok_smKoordinator Liburnia Film Festivala Igor Bajok, zajedno sa svojim timom entuzijastičnih volontera iz udruga ”Delta” i ”Moji Ičiči”, imao je pune ruke posla tijekom vikenda koji je iza nas, ali i mjeseci koji su mu prethodili – trebalo je organizirati i provesti 8. LFF. Nije to lagan posao, treba ukomponirati 25 filmova, dva koncertna nastupa, desetke autora i stotine posjetitelja u jedan jedinstven program, koji će istovremeno biti i ozbiljan (kao što priliči jednoj od najvažnijih domaćih filmskih manifestacija) ali i opušten (kao što doliči ičićanskoj lučici u kojoj se održava). Nakon što su se slegli dojmovi, Bajok je impresije podijelio s čitateljima Liburnija.neta.
Liburnija.net: Završio je i 8. LFF. Kako ste zadovoljni ovogodišnjim izdanjem?
Bajok: Osmo izdanje Liburnia film festivala ispunilo je sva naša očekivanja. Zadržali smo opuštenu, festivalsku atmosferu, svake večeri gledalište je bilo popunjeno, velik broj autora osobno je predstavio svoje filmove, program je bio na očekivanoj razini, održana je radionica iz dokumentarnog filma i video aktivizma, a jedino što je donekle pokvarilo opći dojam jest kiša koja je onemogućila prikazivanje filmova u subotu, trećeg dana festivala, u Ičićima i što smo tog dana bili primorani filmove prikazati u dvorani Vile Antonio u Opatiji. Nadamo se da će Opatija uskoro ponovno imati svoje kino u kojem će se, uz redovni program, moći prikazivati i filmovi iz programa Liburnia film festivala.
Liburnija.net: Robert Zuber prozvao je festival ‘‘malom Pulom’‘ zbog opuštene i ležerne atmosfere. Slažete li se s takvom ocjenom?
Bajok: Jedna od glavnih odrednica LFF-a je mjesto na kojem se festival održava, na otvorenoj pozornici u lučici u Ičićima, tik uz more. LFF je nastao kao nepretenciozan ”grassroots” festival kojeg su organizirali aktivisti i zaljubljenici u film iz potrebe za mjestom na kojem će se prikazivati kvalitetni filmovi, ali u opuštenoj atmosferi. U tu su se atmosferu uskoro vrlo dobro uklopili i autori filmova koji se prikazuju i koji dolaze na festival i sve brojnija publika. Ipak, u prvom planu su dokumentarni filmovi i svake godine nastojimo unaprijediti uvjete za prikazivanje i gledanje filmova, a to ćemo činiti i dalje. Usporedba s drugim i većim festivalima godi, ali mislim da LFF ima svoje specifičnost na koje smo ponosni. Konačno, u usporedbi s drugim festivalima, posebno se ističe činjenica da je LFF jedini festival u Hrvatskoj koji je posvećen isključivo domaćem dokumentarnom filmu.

Liburnija.net: Igor Bajok u lučici @ Ičići

Liburnija.net: Igor Bajok u lučici @ Ičići


Liburnija.net: Kakva je kvaliteta i broj filmova koji se prijavljuju na festival? Rastu li iz godine u godinu?
Bajok: Liburnia film festival od svog četvrtog izdanja objavljuje natječaj za prijavu filmova i s vremenom je broj prijavljenih filmova rastao do ovogodišnje brojke od gotovo 60 pristiglih radova. Slično je i s kvalitetom filmova koja je uglavnom ujednačena. Nadam se i vjerujem da će i broj i kvaliteta filmova rasti iz godine u godinu i da će naš selektor Oliver Sertić imati sve više posla, kako u natjecateljskom tako i u regionalnom programu kojem ćemo naredne godine posvetiti posebnu pažnju. Važan je i segment filmova koji nastaju u koprodukciji o čemu svjedoči činjenica da su na posljednja dva izdanja LFF-a i kod članova stručnog žirija i publike odlično prošli filmovi ”Plati i ženi” i ”Bastardi utopije”. Film ”Plati i ženi” Atanasa Georgijeva dobio je nagradu publike i posebno priznanje žirija na 7. LFF-u dok je film ”Bastardi utopije” Maplea Rasze i Pache Veleza ove godine dobio posebno priznanje stručnog žirija te je bio drugi po ocjenama publike zajedno s filmovima ”Če sem sem ma beloga tovara ne zovem moro’’ Zorana Kreme i ”Mila traži Senidu’‘ Roberta Tomića Zubera koji je u Ičićima imao hrvatsku pretpremijeru.
Podsjetimo, ove je godine velika nagrada Liburnia film festivala pripala Danku Volariću za film ”Mimara – Revisited”, a publika je najbolje ocijenila film ”Poštar s naslovne strane” Tomislava Topića i Tomislava Mršića.
Liburnija.net: Sve više regionalnih autora pojavljuje se u natjecateljskom i revijalnom programu. Vjerujete li da je to dijelom i zasluga festivala?
Bajok: Mjeriti utjecaj našeg festivala na popularizaciju dokumentarnog filma i nije baš jednostavno, ali vjerujem da on postoji. Najprije, u njegovim počecima, kao jednom od iznimno rijetkih mjesta u Hrvatskoj na kojem su se prikazivali dokumentarci koji, primjerice, nisu mogli ući u program javne televizije i mjesta na kojem se u četiri dana mogao pogledati relativno velik broj ponajboljih recentnih domaćih dokumentaraca. S vremenom, na LFF-u su krenule i filmske radionice Filmaktiva, koje danas vode polaznice i polaznici prve radionice održane na 3. LFF-u. Filmaktiv je nastavio s provedbom radionica tako da danas postoji velik broj zaljubljenika u dokumentarni film i video aktivizam čije filmove između ostalog gledamo i u programu Liburnia film festivala. Uz Filmaktiv, u edukaciji i prenošenju iskustava i vještina svakako još treba spomenuti Fade In, Restart, Pulsku filmsku tvornicu te Liburnia film i Spirit. Razvoj tehnologije omogućio je i da zainteresirani pojedinci i pojedinke mogu relativno jednostavno i jeftino napraviti zanimljive i kvalitetne filmove od kojih neki imaju i kontinuitet u prikazivanju na LFF-u. Konačno, veći broj mjesta na kojima se filmovi prikazuju dodatan je motiv autorima i autoricama za bavljenje dokumentarnim filmom, pri čemu, uz različite filmske festivale, posebno treba istaknuti zagrebačko Dokukino i riječko Art-kino.
Liburnija.net: Kako vidite LFF u budućnosti, ima li prostora za napredak?
Bajok: LFF tim nastoji svake godine unaprijediti Liburnia film festival i to ćemo činiti i dalje. Naravno, neke su promjene i poboljšanja vezana uz financijska sredstva koja stoje na raspolaganju pa je nezahvalno unaprijed najavljivati nešto za što tek treba osigurati sredstva. Ove je godine Grad Opatija snažno podržao LFF što daje sigurnost organizatorima u pripremi i provedbi festivala te se nadamo da će tako biti i naredne godine. Ono na čemu ćemo posebno raditi jest podizanje vidljivosti festivala i dodatno unaprjeđenje uvjeta za prikazivanje filmova. Također, nastojat ćemo stvoriti uvjete da svi filmovi koji se prikazuju, posebno u natjecateljskom, ali i u regionalnom programu, budu predstavljeni od strane autora i da se osnaži interakcija između publike i autora. Razmišljamo o uvođenju još nekih promjena, ali glavne odrednice festivala ostat će iste: najbolji hrvatski dokumentarci koji se krajem ljeta prikazuju u opuštenoj atmosferi u lučici u Ičićima.
Davor Žic / Liburnija.net
Foto: Sandro Rubinić
Vezane vijesti:
VIDEO: Dodijeljene nagrade publike i žirija @ LFF
Zatvorske priče @ Liburnia Film Festival
Otvoren 8. Liburnia Film Festival @ Ičići
25 dokumentarnih filmova @ Liburnia film festival
Prijavite se na 8. Liburnia film festival

error: Content is protected !!