Razgovor: Jure Lučić – Skibike je novitet u zimskoj sportskoj ponudi @ Platak

Liburnija.net: Skibike na Platku

Skibike je vrlo jednostavan za naučiti vozit – bilo da ste vrstan skijaš ili početnik. Detalje o skibike-u provjerite u nastavku teksta, u brzopoteznom razgovoru kojeg smo napravili s predsjednikom Skibike kluba – Jurom Lučićem.

Opatija – Na omiljenom primorskom skijalištu, Platku, od ove zime u ponudi je nešto jedinstveno u Hrvatskoj, otvoren je prvi Skibike klub. Naime, u suradnji s Brdsko-biciklističkim klubom ”Kvarner“ iz Viškova, koji djeluje pod vodstvom Ilda Gržića, bivšeg izbornika CRO MTB reprezentacije, Jure Lučić, svestrani Opatijac pokrenuo je novi trend uživanja u bijelim radostima u Hrvatskoj.

Što je to skibike i kako ga se može naučiti voziti upitali smo upravo Juru Lučića, predsjednika Skibike kluba Rijeka.

Što je točno Skibike?
Skibike je bicikl sa skijama umjesto kotača, tj. današnji skibike ili snowbike, uz projektante dizajniran, izgrađen je posebno za vožnje po snijegu. Vrlo je jednostavan za naučiti, bilo da ste vrstan skijaš ili početnik, čak i da nikada niste bili na skijalištu prije, možete brzo naučiti voziti s punim povjerenjem. Ako možete voziti bicikl, možete voziti i Skibike, koji je savršen za puno ljudi. Svi koji žele probati nešto novo, ekipa Skibike kluba Rijeka, obećava pravu zabavu.

Kako ste došli na ideju da pokrenete ovaj sport upravo na Platku?
Platak ima prirodnu infrastrukturu, koja snijeg na planini na određenim planinskim sjevernim zonama, iznad tisuću metara, čuva i do petog mjeseca. Prednost Platka je i u tome što je blizu Rijeke na svega nekoliko desetaka minuta vožnje.

Obzirom da ovaj sport ‘naginje’ prema ekstremnom, postoje li ikakva dobna ograničenja?
Što se nas tiče, dobna granica je od 7 do 70 godina. Prva opcija je pokretna traka, na kojoj početnici i djeca uče tehnike vožnje. Druga opcija koju nudimo, je turistička staza, na kojoj svi rekreativci te građani željni lagane panoramske vožnje mogu doći na svoje, dok staza na Radeševu, nije za početnike već zahtjeva određeno znanje i iskustvo.

Ideja za Skibike?
Već duže vrijeme postoji ideja i od ove godine smo krenuli u stvaranje prvog Skibike kluba u Hrvatskoj, koja je prve konkretne obrise dobila s pojavom zainteresiranih članova i ulagača. Kako se radi o novom sportu u Hrvatskoj, ideja nam je, uz određene sponzore dovesti klubove iz Austrije, Slovenije, Francuske te iz Kanade, s kojima smo redovito u kontaktu, gdje bi Platak zauzeo bitno strateško mjesto u svijetu sto se tiče Skibike-a. Platak pruža velike mogućnosti organiziranja Skibike utrka s obzirom da je Radeševo dosta atraktivna i zahtjevna staza, a samim time da s takvim manifestacijama promoviramo i samu županiju. Nadamo se da će lokalne vlasti imati sluha za ovaj vid sporta (zabave), kako u rekreativnom tako i profesionalnom smislu, te da ćemo dobiti termine kada bi mogli trenirati na skijalištu. Kompletan projekt je financiran od strane članova Skibike kluba i ljubitelja ekstremnih sportova.

Gdje se točno nalazite, tj. gdje vas korisnici mogu pronaći?
Baza nam je u Malom Domu na Platku, gdje svi polaznici i korisnici skibike opreme te usluga imaju popust od 20% na noćenje, također držimo tečajeve preko tjedna, a i vikendom ovisno o dogovoru, u što uključuje upoznavanje ljudi sa skibikeom prije kretanja na stazu.

Kontakti, cijene, upiti?
Cijena najma skibike-a i opreme za 1 sat iznosi 70 kuna, a cjelodnevni najam je 250 kuna, naravno ako na stazi želite biti uz stručni nadzor instruktora, cijena za sat iznosi 60 kuna. U ponudi imamo i posebne popuste na grupe te na dolaske preko tjedna! Također, postoji mogućnost individualnog rada, a s sve detalje možete provjeriti putem e-mail adrese skibike.croatia@gmail.com ili putem Facebook profila klikom na ovaj link.

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!