Razgovor: Marko Spes, kandidat za načelnika – Sumještanima mogu obećati besplatne vrtiće i udžbenike @ Matulji

Marko Spes

Marko Spes

Ja ne nudim politiku, ne nudim politikantsvo, prazna predizborna obećanja, ne zanimaju me fotelje, ne zanima me neprimjereno visoka načelnička plaća. Problem Miklavije nije jedini problem u Matuljima. On je bezuvjetno rješiv, postoji model koji ja poznajem, i to u normalnim rokovima. Međutim, još je važnije poticati male i srednje poduzetnike, obiteljske tvrtke, to je ključ uspjeha općine. Socijalna pitanja su još važnija. Ono što mogu obećati mojim sumještanima su besplatni vrtići, besplatni udžbenici u školama.

Matulji – Marko Spes novo je lice na matuljskoj političkoj sceni. Magistar prava s poduzetničkim iskustvom nezavisni je kandidat za načelnika Općine Matulji, podržan od Akcije mladih čiji je nositelj liste za Općinsko vijeće. Spes je rođen u Opatiji 1974. godine, a posljednjih 12 godina živi u Matuljima sa suprugom i sinom, no za ovu je općinu vezan od ”malih nogu”…

– Neovisno o odrastanju u Opatiji cijeli život svakodnevno boravim u Matuljima, čak sam i prohodao u Frlaniji kod svoje none. Od naranije dobi boravio sam u radionici na Mikronu kod svoga nonota koji je bio jedan od prvih privatnika u Matuljima u ono doba, nonota koji me uz roditelje naučio osnovnim životnim vrijednostima koje i danas živim, a to je rad i ljubav prema rodnome kraju.

Kako ste se odlučili za ulazak u političku arenu, odnosno na kandidaturu za načelnika?
– Vrlo detaljno pratim rad općinskih vlasti proteklih 25 godina, i jedini zaključak odnosno osjećaj koji se nameće je golemo razočaranje. Ne želim sada detaljno iznositi koja matuljska vlast je manje napravila, rezultati govore sami za sebe. Rezultati su iznimno loši, značajno lošiji od prosjeka jedinica lokalnih samouprava sa istim ili sličnim potencijalom. Matulji kao općina imaju iznimni neiskorišteni potencijal, u svim segmentima (gospodarstvo, turizam, sport i sl.). Ja, prije svega nudim svoje znanje, ja nudim iskustvo u savjetovanju brojnih gradova i općina, na koncu, ja nudim sustavni i ozbiljni rad. Sasvim sigurno moji sumještani zaslužuju bolji život od ovoga koji trenutno imaju. Ja ne nudim politiku, ne nudim politikantsvo, prazna predizborna obećanja, ne zanimaju me fotelje, ne zanima me neprimjereno visoka načelnička plaća.

S kakvim političkim programom izlazite pred građane?
– Ne bih svoj program nazvao ”političkim”. Moj program je primarno ”radni”. Dakako, on obuhvaća sve segmente u kojim jedinica lokalne samouprave može doprinijeti boljitku svojih građana, sa naglaskom na gospodarstvo i socijalna pitanja. Problem Miklavije nije jedini problem u Matuljima. On je bezuvjetno rješiv, postoji model koji ja poznajem, i to u normalnim rokovima. Međutim, još je važnije poticati male i srednje poduzetnike, obiteljske tvrtke, to je ključ uspjeha općine. Socijalna pitanja su još važnija. Ono što mogu obećati mojim sumještanima su besplatni vrtići, besplatni udžbenici u školama. To proračun Općine Matulji sasvim sigurno može podnijeti, i to ću učiniti kao budući općinski načelnik. Valja se posvetiti starijim osobama, kako u kontekstu aktivnosti za starije, tako u kontekstu doma koji će se izgraditi, i to mogu obećati, i to ću učiniti. Ovdje želim naglasiti jednu poražavajuću statistiku: Općina Matulji jedna od najgorih općina u Republici Hrvatskoj po pitanju iskorištavanja sredstava iz EU fondova, zašto? Zašto jedinstvenu priliku ne iskoristiti? Dosadašnja vlast u Općini Matulji evidentno nije imala dovoljno znanja, a očito ni volje za radom da to učini. Opravdanja za dosadašnje propuste nema. Ja nudim znanje i iskustvo da krenemo u tom smjeru. Na koncu, još jedna poražavajuća statistika za Općinu Matulji, proračun koji pada. Nedopustivo.

Imate iskustva u realnom sektoru koja možete iskoristiti u političkim vodama? Jedan od projekata zbog kojeg ste u posljednje vrijeme prisutni u javnosti je vrhunski stalak za pršut…

– Dugi niz godina radim kao konzultant, dakle primarno se bavim savjetovanjem u investicijskim projektima. Savjetovao sam brojne jedinice lokalne samouprave u kontekstu definiranja strategije razvoja. Radio sam za brojne strane investitore u cijelom nizu većih ili manjih projekata, osobito u segmentu turizma. Primjerice, mogu istaknuti svoj angažman za kompaniju Goldman Sachs, jednu od najznačajnijih svjetskih kompanija. Imam brojne hobije i strasti koje ponekad mogu prerasti i u posao. Gastronomija odnosno brendiranje Hrvatske kroz gastronomiju jedna je od mojih strasti. Hrvatska je svjetska velesila po pitanju proizvodnje pršuta (iza Italije i Španjolske), to je naša baština, to je naša budućnost. S obzirom na činjenicu da nitko u Hrvatskoj a ni šire ne proizvodi stalke za pršut vrhunske kvalitete, upustili smo se u dizajn i proizvodnju najboljih stalaka, koji su u cijelosti proizvedeni u našoj hali u Matuljima. Iznimno sam ponosan na svoje stalke, koji su prepoznati po svojoj kvaliteti u cijelom svijetu, od Australije do Amerike. Primjerice, najbolja mesnica na svijetu, koja se nalazi u Australiji u Sydneyu, ”Victor Churchill”, je naš partner, te promovira naš stalak za pršut. Taj stalak je proizveden u Matuljima i priča priču ljudi ovoga kraja.

Koji su prvi potezi koje biste proveli kao načelnik?
– Prije svega, možda nebitno, no smanjio bih plaću načelnika, svoju buduću plaću, za koju smatram da je neopravdano visoka, pa čak i nepristojna. Potom bih realizirao kružni tok na izlazu sa obilaznice, koji svakodnevno troši vrijeme i živce mojim sumještanima, i koji se odavno trebao riješiti. U roku od 30 dana, prije konačnog rješenja, regulirao bi se privremeni kružni tok. Kao treće, besplatni vrtići i udžbenici od jeseni. Moramo misliti na naše mlade obitelji, na one koji su tek na početku svojeg radnog i životnog puta. Njima valja pomoći, njima Općina ne smije biti maćeha, njima valja dati ruku.

Imate li u svom političkom angažmanu uzora, ili barem osoba na matuljskoj političkoj sceni koje cijenite?
– Jedina osoba koju tu mogu istaknuti je Miodrag Šarac, bivši kandidat za općinskog načelnika, kojeg iznimno cijenim kao čovjeka, i kojeg su mnogi prepoznali. U značajnoj mjeri dijelim njegova razmišljanja. Dakako, promišljanja o radu, ne o politici.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!