[RAZGOVOR] Meteorolog RTL-a Dorian Ribarić: Najradije se sjećam divnog djetinjstva na Veprincu

– Najradije se sjećam divnog djetinjstva na Veprincu, samo dva prsta do neba, gdje mi uistinu ništa nije nedostajalo. To, naravno, mogu samo zahvaliti roditeljima i nadam se da ću jednaku sreću i primjer moći pružiti svom djetetu, istaknuo Ribarić našoj Kristini u razgovoru za List Opatiju.

Zagreb – Mladi meteorolog Dorian Ribarić, koji gledateljima malih ekrana u sklopu informativnih emisija RTL-a donosi pregled meteoroloških zbivanja, naš je Opatijac, točnije Veprinčanin, koji je u Zagreb otišao na studij, a ljubav i zaposlenje kumovali su ostanku u metropoli. U Veprincu je pohađao vrtić i prva tri razreda osnovne škole, zatim u Opatiji više razrede osnovne škole, završio je Prirodoslovno-matematičku gimnaziju Andrije Mohorovičića u Rijeci, a nakon toga i studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Iako mu je Zagreb već niz godina drugi dom, rado se prisjeća odrastanja u Veprincu i Opatiji, gdje ga mnogi znaju i kao uspješnog košarkaša, a ovim se sportom i danas aktivno bavi te je prošlu sezonu igrao za KK Zapruđe i natjecao se u Prvoj ligi.

– Najradije se sjećam divnog djetinjstva na Veprincu, samo dva prsta do neba, gdje mi uistinu ništa nije nedostajalo. To, naravno, mogu samo zahvaliti roditeljima i nadam se da ću jednaku sreću i primjer moći pružiti svom djetetu. Jedinac sam iz jedne prave radničke obitelji, u kojoj su moji roditelji Denis i Nada Ribarić sve postigli upornim radom, redom i disciplinom. Uredili su dvije obiteljske starine i sada se u zasluženoj penziji bave turizmom. Moj odlazak u Zagreb se nametnuo sam od sebe kao nastavak obrazovanja s obzirom na interese i brojna natjecanja iz matematike i fizike, što je u konačnici i presudilo. Studentski su mi dani bili odlični, upoznao sam brojne izvrsne kolege i ljude, a između ostalih, na jednom cimerovom tulumu i svoju sadašnju djevojku Antoniju. Imamo trogodišnjeg sina Tomu. Antonia je iz Splita, završila je talijanistiku i uspješno sam je naučio na naše užance i Kvarnersko more, pa joj je čak i „naša“ česta kiša postala simpatična. Rado dolazimo u Veprinac i Opatiju, trudimo se što češće, ali teško je uskladiti sve poslovne i sportske rasporede pa je to uglavnom ljeti, kazao je Dorian.

Na pitanje je li mu draži rodni kraj ili Zagreb, diplomatski odgovara da mu je Zagreb s godinama prirastao srcu, posebno povezanost i blizina skoro svih njemu bitnih sadržaja, no domaći kraj ipak ima svoj neodoljiv šarm te more i planine nadohvat ruke, a što nema cijene. Ističe da mu je čakavština uvijek u duši. U mladosti je pisao pjesme na čakavštini, čak je bio i na Lidranu, a riječki mu je naglasak lako bilo ispraviti u standardni. Ipak mu zna pobjeći koja riječ i naglasak, naročito kada objašnjava riječko podneblje. Rado se prisjeća i svojih prvih košarkaških koraka u DIMP Basketu kod trenera Zlatka Verunice te nastavka u Opatiji kod trenera Milana Miličevića, Odiseja Kurelića, Jadranka Smojvera i drugih.

– Bilo je izazovno uskladiti sve školske i sportske obaveze, no uz dobar raspored sve se stiglo, opet uz zahvale mami i tati na beskrajnom strpljenju i podršci u svim aktivnostima, ma gdje one bile, kazao je Dorian. Trenirati je nastavio i u Zagrebu, igrao je u nizu zagrebačkih klubova, a s košarkom je nekoliko godina predstavljao i Zagrebačko sveučilište na državnoj i europskoj razini.

Upitali smo ga kako se našao u meteorologiji, te na malim ekranima.

– Pa gledajući ovako naknadno teško da sam meteorologiju mogao izbjeći. Iz svoje sobe na Veprincu sam imao pogled na cijeli Kvarnerski zaljev i stalno gledao kako se tu oblačni sustavi premještaju i „zapinju“ baš za Učku. Uz to mi je i mama iz Svetog Jurja kraj Senja pa sam se na taj način upoznao s burom, koja stvarno zna probuditi osjećaj strahopoštovanja prema prirodi i njenoj snazi. Moj posao na RTL-u je televizijskog prognostičara i zadužen sam za analizu i prognozu kratkoročnih vremenskih prilika i njihovu, trudimo se, što jednostavniju i pristupačniju prezentaciju na malim ekranima. Analiza i priprema se odigrava iza ekrana u prijepodnevnim satima, a snimanja idu kasnije poslijepodne. Na TV ekrane sam još kao student zalutao sasvim slučajno i nenadano, prvenstveno me u taj svijet sinoptike i televizijske meteorologije uvela kolegica Dunja Mazzocco Drvar i bila mi izvrsna mentorica, a zatim je stigao i poziv na RTL, objasnio je naš sugovornik. Ističe kako na TV-u uvijek ima brojnih anegdota i gafova sa snimanja i javljanja uživo, brojnih upita, primjerice u srpnju o bijelom Božiću ili savjeta o terminu godišnjeg odmora.

– Ono što mene možda prati je da redovito zaboravljam kišobran i pokisnem unatoč tome što sam baš taj dan obavijestio javnost da će pasti kiša.
Zanimalo nas je i kakvo nas ljeto čeka te koju prognozu nam preporučuje pratiti.

– Još smo na RTL u izradi detaljnije prognoze za ljeto 2021., ali čini se da će glavina poremećaja, za razliku od proljeća, ići sjevernije od naših krajeva. Znači to sve suše i toplije vrijeme, a čini se da će najtoplije i najsuše biti u srpnju i kolovozu. Bit će to jedno postupno zagrijavanje, a očekuje se i barem 3-4 toplinska vala. Najbolje je naravno pratiti RTL Vrijeme i kolegice Damjanu Ćurkov, Željku Pogačić i mene, savjetuje uz smijeh te dodaje:

– Danas svatko ima mobitel i neku vrstu prognoze na njemu, ali to su ipak samo numerički izlazi često tek globalnih modela, a tako i manje precizni. Uvijek je dobro to uzeti s dozom zdravog razuma i još se posavjetovati s iskusnijim meteorologom koji će onda tu informaciju staviti u širi klimatski kontekst.

Fotografije: RTL