Razgovor – Nataša Miljak: Na izbore IDS izlazi samostalno i dosljedno našim stavovima @ Lovran

Zahvaljujući IDS-u u Lovranu je otvoreno odjeljenje Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana iz Labina. U vrlo kratko vrijeme pojedini polaznici odjeljenje glazbene škole postigli su izvanredne rezultate na raznim takmičenjima. Svoj doprinos IDS je dao kod prijedloga i realizacije više zajedničkih programa koja su posebno doprinijeli boljoj turističkoj ponudi Lovrana (Fitnes centar u parku Kvarner, lungo relaks klupe i sl.) uz financijsku pomoć Ministarstva turizma, kojim je upravljao ministar iz redova IDS-a.

Lovran – Nataša Miljak predvodi lovranski IDS u novi izborni ciklus u kojem ova stranka kroči samostalno, između dvije suprotstavljene koalicije, uz kandidata za načelnika Eudarda Primožića. Aktualna predsjednica Vijeća u ragovoru se osvrnula na učinjeno u prošlom mandatu i planove za sljedeći.

IDS na predstojeće izbore izlazi samostalno. Kako ste donijeli tu odluku, i kako ste se odlučili na suradnju s g. Primožićem?
Lovranski IDS odlukom predsjedništva podružnice na predstojećim lokalnim izborima izlazi samostalno sa svojom listom te kandidatima za načelnika i zamjenika Općinskog načelnika. IDS je i prije četiri godine izašao na izbore samostalno, dosljedni smo našim stavovima i našim biračima, ne želimo se skrivati iza nikoga jer smo sigurni u svoje vrijednosti i ideje, od kojih ne želimo odustati i biti pod nečijim utjecajima. Ne želimo učestvovati u politici kaosa nego želimo biti ono što jesmo liberarna stranka. Gospodin Primožić član je IDS-a od 94 godine s jednom kraćom stankom, kroz čitav ovaj niz godina ostao je vjeran svojim političkim stavovima te nije prešao u nijednu drugu stranku. Obzirom da je on već bio načelnik Općine Lovran, pod mandatom IDS-a i obzirom da je bio i predsjednik Općinskoga vijeća Općine Lovran isto tako pod mandatom IDS-a smatrali smo da je dovoljno kompetentan i da ima dovoljno znanja da se u ime stranke kandidira na mjesto načelnika. Gospodin Primožić i gospodin Pavić, kandidat za zamjenika, potječu iz realnog sektora, gospodin Pavić čitav svoj vijek radio je u Njemačkoj, kao privatni poduzetnik, te stekao znanje i iskustvo kako voditi uspješnu tvrtku i koji su to modeli uspjeha. Njihovo životno i poduzetničko iskustvo je neosporno, to je garancija biračima da će ga sigurno koristiti pristupom u rješavanju problema sa obrtnicima, poduzetnicima i građanima naše općine.

Iza Vas je mandat na čelu Općinskog vijeća, nakon što ste imali i iskustvo vijećnice. Kako gledate na lokalnu lovransku politiku, kako ocjenjujete rad vijećnika i odnos s izvršnom vlašću?
– Iza mene je skoro 15 godina političkog iskustva u lokalnoj politici, posljednje četiri godine na čelu Općinskoga vijeća. Moram reći da je rad vijećnika u protekle 4 godine bio konstantan, rad vijeća je dovedena na jednu kvalitetnu razinu, kao predsjednica vijeća nastojala sam potaknuti rad svih vijećnika i odbora pri Općinskom vijeću, neovisno o političkoj opciji. U protekle četiri godine mandata doprinijeli smo stabilnosti funkcioniranja Općine te kroz razne projekte koje smo predlagali izvršnoj vlasti realizirali dio svog programa, te u tom smjeru želimo nastaviti i dalje. Svim subjektima koji su dali svoj doprinos u radu Općinskoga vijeća i ovim putem se zahvaljujem na suradnji.

S kojim ste odlukama Vijeća iz prošlog mandata najviše zadovoljni, a gdje smatrate da se moglo bolje i više napraviti?
– IDS kao regionalna stranka prepoznatljiva je i dosljedna svojim vrijednostima već 27 godina, s razlogom smo sinonim za stabilnost i dosljednost u hrvatskoj pa tako i lokalnoj politici. Naši mjesni odbori aktivno su sudjelovali u projektima Općine Lovran, uz zajednički rad uspjeli smo odraditi čitav niz projekata koji donose poboljšanje kvalitete života u Lovranu. Zahvaljujući IDS-u u Lovranu je otvoreno odjeljenje Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana iz Labina. U vrlo kratko vrijeme pojedini polaznici odjeljenje glazbene škole postigli su izvanredne rezultate na raznim takmičenjima. Svoj doprinos IDS je dao kod prijedloga i realizacije više zajedničkih programa koja su posebno doprinijeli boljoj turističkoj ponudi Lovrana (Fitnes centar u parku Kvarner, lungo relaks klupe i sl.) uz financijsku pomoć Ministarstva turizma, kojim je upravljao ministar iz redova IDS-a. IDS je zaslužan za pokretanje programa i projekata vezanih za ruralni razvoj na području Općine Lovran. Osnovan je Odbor za ruralni razvoj pri Općinskom vijeću Općine Lovran, te na inicijativiu istoga realizirani su razni projekti u očuvanju naših autohtonih nasada maruna, trešanja. Radilo se je na novnim nasadima maruna i maslina, i mislim da smo uspjeli potaknuti stanovnike Lovrana da se zemlja ponovno oplemeni.
Imamo plan i znamo kako ubrzati razvoj Lovrana, i nadam se da ćemo imati priliku to reaalizirati.

Koje su osnovne točke programa s kojima IDS izlazi na izbore? Koje su stvari koje će vam biti prioritet nakon formiranja buduće vlasti u Lovranu?
– Osnovne točke našeg programa mogu se podijeliti u nekoliko programskih odrednica.
Turizam
Pojačati suradnju sa hotelijerima, iznajmljivačima i ugostiteljima kao ključan faktor za obogaćivanje turističke ponude Lovrana jer smatramo da je to vrlo bitan faktor kako zadovoljiti gosta u Lovranu.
Tražiti ćemo maksimalan angažman i potporu Turističke zajednice, u realizaciji programa koji pridonose obogaćivanju turističke ponude nešega mjesta, kako bi podigli razinu i kvalitetu turističke ponude. Zalažemo se za ukidanje poreza na potrošnju, ako se uspije realizirati dobra suradnja sa hotelijerima i ugostiteljima kroz realizaciju raznih programa a sve u svrhu obogaćivanja turističke ponude i produžetka turističke sezone i predsezone.

Društvene djelatnosti
Kod društvenih djelatnosti treba imati veći senzibilitet kod odabira i financiranja društvenih djelatnosti na svim područjima jer to direktno utječe na život i standard građana Lovrana.
Nastavak izgradnje dječjih igrališta.

Sport
U sportu najveći problem je rješavanje vlasništva na nogometnom igralištu gdje je uključen najveći broj mladeži Lovrana. U ovom mandatu to bi uz financiranje redovne djelatnosti sportskih klubova bio naš prioritet. Priču oko sportske dvorane je potrebno okončati a o tome se moraju izjasniti građani Lovrana na javnoj raspravi; u kom smjeru okončati započeti projekat koji je doveden do stadija upotrebljivosti no ne i maksimalne iskoristivosti. Postoje dvije mogućnosti; urediti do kraja postojeću sportsku dvoranu ili izgraditi novu školsku sportsku dvoranu uz Školu V.C. Emina.
Dovršiti izgradnju boćarije u Lignju.

Kultura, tradicionalne lovranske manifestacije
Podržati rad Čakavske katedre i posebno financijski popratiti njihove projekte koji uvelike doprinose promociji Općine Lovran. Podržati programe koji se planiraju u Kinu sloboda, projekcije, manifestacije, predstave i dr. kako bi se obogatila kulturna ponuda. Naše dugogodišnje manifestacije koje su tokom godina već prešle u tradiciju Lovrana, Marunadu, Tjedan šparuga i Tjedan trešanja dignuti na jedan veći nivo.

Program 3P – Promet, parkiranje, plaže

Apsolutni prioritet zaslužuje rješavanje prelaganja ceste i uređenje dodatnog parkinga ispred Lovranskog groblja. Arhitektonski riješiti i osmisliti centralni gradski trg, na postojećem parkiralištu ispred stolara, uz suradnju s građanima kroz javnu raspravu. Uređenje novog parkirališta.
Izgraditi spojni pristup (kraticu), od Konzuma, do Parka Hrvatskih branitelja te na Lovransku tržnicu.
Raditi na proširenju postojećih i izgradnju novih prometnica u zaleđu Lovrana. Voditi brigu o plažama na području Općine Lovran, izrađivati nova sunčališta i održavati postojećaa, za kupače.
Izgraditi i urediti nogostup – šetalište prema Medveji, te ponovno urediti okoliš između magistralne ceste i mora. Zagristi u „kiselu jabuku“ – Lovransku lučicu, te u suradnji sa Lučkom upravom sanirati istu. Prioritet čišćenje dna lučice, uređenje postojeće.

Stanogradnja
Nastaviti projekte poticajne stanogradnje za stanovnike Općine Lovran.

Stari grad Lovran
Poznato je da je Stari grad Lovran jedinstven na području Liburnije. Obzirom na njegovu važnost i povijesnu vrijednost želimo isti u potpunosti urediti i dovesti u svrhu obogaćivanja turističke ponude kao što su i naši kolege u Istri učinili u Rovinju, Poreču, Motovunu i slično. Te samim time poticati otvaranje raznih malih turističkih sadržaja, koja otvaraju nova radna mjesta.

Kakav rezultat očekujete, liste za Vijeće, odnosno kandidata za načelnika? Što biste smatrali uspjehom na izborima? S kojim opcijama vidite moguću suradnju nakon izbora?
– Očekujemo da glasači prepoznaju dosadašnji rad naše stranke, da prepoznaju trud koji smo uložili da bi se projekti IDS-a realizirali, i da osjete našu ljubav prema Lovranu. Nadamo se da ćemo ostvariti rezultate kao i do sada, a uvijek se treba nadati boljima i ako uspijemo u tome biti ćemo zadovoljni. Kao stranka lijevoga centra, vjerni smo svojim stavovima i svojim biračima i smatram da će nakon izbora predsjedništvo stranke donijeti naj klvalitetniju odluku o eventualnoj budućoj koaliciji. IDS će kao i do sada korektne i dobre odnose održavati sa svim ostalim strankama u Općinskom vijeću jer je to temelj političke kulture.

Kakav je Vaš politički put, zašto ste se odlučili uključiti u IDS i lokalnu političku ”borbu”?
– Završila sam Fakultet političkih znanosti u Italiji i specijalizirala međunarodne odnose. Kada sam e odlučila vratiti u Lovran, želja mi je bila uključiti se u politički rad, obzirom da mi je politika struka, i nekako sam se najviše pronašla u politici koju je vodio IDS i tako je to ostalo čitavih ovih petnaestak godina.

Kakva je Nataša Miljak izvan politike? Čime se bavite, koji su Vam interesi?
– Nataša Miljak je izvan politike prvenstveno privatna poduzetnica, majka dvoje djece i supruga, svaki slobodan trenutak posvećujem obitelji. Imam dva velika hobija: kuhanje i uređivanje interijera. Kada nađem koju dodatnu minutu slobodnog vremena volim pročitati kakav dobar tekst ili knjigu.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!