Razgovor: Nikica Pažin – Most ima rješenje za najvažnije probleme građana

Nikica Pažin

Nikica Pažin

Svjedoci smo da naša Opatija, Rijeka, Liburnija tone sve dublje. Da su ulice prazne, ponuda je sve slabija, a gradonačelnik i lokalni moćnici grade spomenike uz rasprodaju imovine i zaduživanje bez razmišljanja “TKO ĆE TO VRATITI”.

Opatija – Gradski vijećnik i predsjednik Liburnijske stranke Nikica Pažin drugi put zaredom nalazi se na visokom mjestu liste Mosta nezavisnih lista u 8. izbornoj jedinici. U razgovoru predstavlja sebe, svoje političke ciljeve, ali i program Mosta.

Za one koji vas ne poznaju, predstavite se u nekoliko riječi…
Rođen sam 12.05.1962. godine u Rijeci. Od rođenje živim u Opatiji gdje sam završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, te završio tadašnji Hotelijerski fakultet i stekao diplomu Magistra ekonomije. 10-tak godina plesao u FA Zora, završio osnovnu muzičku školu, te bio jedan od osnivača muške klape Volosko. Iz radničke sam obitelji. Otac Nikola, bio je poznati postolar u Opatiji. Zaljubljenik sam u svoj kraj, borac za istinu i pravdu.

Četvrti ste na listi Mosta u 8. Izbornoj jedinici. Kakva su vaša očekivanja od nadolazećih izbora za Hrvatski sabor?
Od nadolazećih izbora za Hrvatski sabor očekujem uspjeh MOST-a najmanje isti kao na prošlim izborima, a čak i bolji. Time se pokazuje da se politika u Hrvatskoj mijenja, da građani nisu zadovoljni dosadašnjom politikom koju su vodili SDP i HDZ, da žele sudjelovati u formiranju vlasti. Jer za više od 20 godina vodstva SDP i HDZ-a, vidimo samo velike afere, da se nisu čuvali hrvatski interesi, već interesi pojedinaca i podobnih skupina i da su vodili politiku uništavanja.

Zašto baš Most?
MOST je jedina politička opcija u kojoj sam prepoznao svoj karakter-sebe. MOST je pokazao i dokazao da su nam nužne promjene, reforme i drugačije ponašanje političara. Jedino MOST nudi kompletna rješenja izlaska iz krize u koju su nas doveli SDP i HDZ. Jer u MOST-u nema mjesta za podobne, već sposobne a to je garancija upravo nove politike u Hrvatskoj.

S nedavnog predstavljanja u Opatiji

S nedavnog predstavljanja u Opatiji

U slučaju da uđete u Sabor koje su teme koje bi vam bile u fokusu?
Nisam opterećen ulaskom u Sabor, već želim svojim kompetencijama i znanjima pomoći i dati svoj doprinos prvenstveno u gospodarstvu i poduzetništvu.
Tijekom ove kampanje prošli ste kompletnu 8. izbornu jedinicu, što je prema mišljenju građana najbitnije promijeniti i što ih najviše muči?
Puno je istih i sličnih tema koje muče građane. Bez obzira radilo se o području Istre, Primorja, otoka. Prvenstveno gospodarske teme, zapošljavanje i iseljavanje mladih, tromo i ne učinkovito pravosuđe, kao i privilegije političara. Upravo MOST ima rješenje za sva ta pitanja, zato i vjerujem u uspjeh. Što se poduzetništva tiče, MOST se zalaže i inzistira na ukidanju nepotrebnih nameta, kako poreza tako i parafiskalnih nameta koji služe samo za punjenje proračuna ne uvažavajući interese poduzetništva. Na poduzetnike se gleda kao lopove, umjesto na one koji su garancija bolje budućnosti. Nadalje MOST će inzistirati na reformi Javne uprave jer je njen cilj racionalnija, kvalitetnija i učinkovitija lokalna i regionalna samouprava, te povećana dostupnost, brzina i kvaliteta javnih usluga na lokalnoj razini. Cilj nam je izraditi prijedlog modela održive lokalne samouprave na temelju geografskih, demografskih, društvenih, gospodarskih i financijskih pokazatelja, kao i podataka o administrativnim kapacitetima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i njihovim potencijalima za gospodarski razvoj. Održivi model organizacije lokalne i područne (regionalne) samouprave ponudit ćemo na široku javnu raspravu u koju ćemo uključiti i predstavnike nacionalnih udruga jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, socijalnih partnera i akademske zajednice. Po završetku javne rasprave očekujemo postizanje općeg konsenzusa i prihvaćanje prijedloga modela održive lokalne samouprave koji će pridonijeti dugoročnom razvoju Hrvatske. Takav će model uvažavati različite financijske i administrativne kapacitete gradova i općina.

U regionalnim okvirima poznati ste kao gradski vijećnik u Opatiji. Koje stvari su vas kao vijećnika mučile, odnosno što biste promijenili da imate priliku za poboljšat funkcioniranje lokalnih parlamenata?
Ovim pitanjem ste me takli u ono što me najviše boli. Kao gradski vijećnici a da nismo u vlasti, muči me omalovažavanje od strane vladajućih, ali još više me muči ponašanje vijećnika vladajuće opcije. Za sve što predloži gradonačelnik diže se ruka ZA. Ne brine se o interesima građana. S druge strane većina stvari koje se odrađuju su u nečijem interesu, a ne u interesu građana. Svjedoci smo da naša Opatija, Rijeka, Liburnija tone sve dublje. Da su ulice prazne, ponuda je sve slabija, a gradonačelnik i lokalni moćnici grade spomenike uz rasprodaju imovine i zaduživanje bez razmišljanja “TKO ĆE TO VRATITI”. Uveo bih pojam ODGOVORNOST i tražio od svih zaposlenika da budu aparat u službi građana a ne da građani budu aparat za manipulaciju u službi gradske administracije. U svakom slučaju ne bi bilo mjesta za podobne, već samo za stručne i odgovorne, ma iz koje političke opcije bili.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!