RAZGOVOR Opatijka Melinda Kostelac dovela visokobudžetni EU projekt Wom@art

Umjetnički uspjesi grafičarke docentice Melinde Kostelac poznati su ne samo izvan opatijskih, već i izvan hrvatskih granica. Sudjelovala je na brojnim renomiranim međunarodnim i nacionalnim natječajima, izložbama i projektima diljem svijeta, od kojih izdvajamo renomirani grafički Trijenale u Krakowu, u kojemu je između tri tisuće prijavljenih kandidata-grafičara iz cijelog svijeta ušla u uži krug sudionika.

Melinda Kostelac

Opatijska umjetnica, grafičarka, docentica i prodekanica za nastavu na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Melinda Kostelac suvoditeljica je, menadžerica i umjetnička voditeljica visokobudžetnog EU projekta Wom@rts (Women Equal Share Presence in Arts and Creative Industries) koji predstavlja transnacionalnu mrežu i platformu posvećenu razvoju svijesti o ravnopravnosti spolova u području umjetničkih medija i kreativnih industrija, otvarajući mogućnost veće vidljivosti i zastupljenosti žena. Riječ je o četverogodišnjem programu EU platforme Kreativna Euorpa u kojemu sudjeluje 10 partnera iz 8 EU zemalja članica Europske unije – Španjolska, kao voditelj projekta, Francuska, Litvanija, Irska, Velika Britanija, Finska, Slovenija i Hrvatska, a u kojeg je uključeno i 20 dodatno pridruženih partnera unutar projekta. Predstavnica Hrvatske je Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Što predstavlja Wom@rts?
Okosnica projekta „Wom@rts“ je 70. obljetnica prvog izdanja antologijske knjige autorice Simone de Beavouir „Drugi spol“, gdje se sadržaj i poruke ove knjige koriste u stvaralačkoj podlozi projekta. Wom@rts tako uključuje majstorske radionice, umjetnička gostovanja, stručne konferencije, izložbe, videoprojekcije filmova te književna predstavljanja ženskih autorica. Projekt koristi kreativne diskurse i motive i u području umjetnosti, u medijima suvremenog stripa i ilustracije, filma, grafike, digitalnih medija, književnosti i digitalnih interakcija kreativnih industrija. Strategija projekta bazira se na pomno osmišljenoj fluktuaciji mobilnosti od oko 180 umjetnica i umjetnika i njihovih djela koja će se izraditi i prezentirati putem rezidencijalnih programa, projekcija, izložbi, konferencija i digitalnih interaktivnih promocija između partnera. U težnji dodatnog jačanja vidljivosti ženskih umjetnica i svijesti o ravnopravnosti spolova veliku će ulogu odigrati e-platforme i digitalni interaktivni mediji promocije Wom@rts-a, budući da je završni dio projekta implementacija u polju kreativnih industrija, čime se otvaraju potencijali samozapošljivosti žena. Sadržaj programa osvojio je visoke ocjene Povjerenstva EU komisije, te je izabran između 115 prijavljenih projekata EACEA platforme „Creative Europe“ i u kategoriji relevantnosti te u rasponu od ukupnih 30 bodova ocijenjen s visokih 29 bodova.

Koje vrijednosti projekt promovira?
Upravo je složena platforma prijave i njeno odobravanje od strane nezavisne komisije već bio snažan signal da smo na dobrom putu. Mi smo s aktivnostima tek počeli, a već primjećujemo da se u Rijeci i okolici određeni eventi i manifestacije posvećuju ženama. Posebno me obradovao prvi hrvatski semafor sa ženskim likom. Dakle, prvi promotivni impuls je tu! Nama je drago da je Wom@rts resetirao svijest o (ne)ravnopravnosti žena u npr. Jazzu, punku i kreativnim medijima općenito. Ideja „drugog spola“ odjekuje na novi način u 21. stoljeću dok su žene i dalje svjesne da je njihov položaj u svakodnevici i društvu odraz naprednosti ili moguće nazadnosti.

Kako ste involvirali Akademiju u ovaj visokobudžetni EU projekt?
Prije dvije godine pozvana sam da u svojstvu predavača sudjelujem po drugi put na godišnjoj konferenciji ASCE, Europskog udruženja znamenitih groblja Europe u Dublinu, gdje sam čula da ugledni voditelji potencijalnog projekta traže partnera i to umjetničku visokoobrazovnu instituciju. Tako sam stupila u kontakt s voditeljem projekta te smo ubrzo prepoznali zajedničke interese i velike potencijale projekta koji zastupa bolju vidljivost žena u polju umjetnosti, a time i društva općenito. Kao sveučilišna profesorica te umjetnica, na svakodnevnoj razini uviđam da je afirmacija žene i njen povijesno društveni kontekst onaj koji se tek treba početi adekvatnije zastupati ne samo pukim frazama i pamfletima, nego konkretnom kreativnošću, izravnim aktivnostima i kontinuiranom promocijom ravnopravnosti spolova. EU projekt Wom@rts pridružuje se EPK 2020 u Rijeci putem programske linije Kuhinja putem partnera projekta renomiranog Hay Festivala iz Velike Britanije. Trodnevni festival s područja književnosti stvara se uz sinergiju EPK 2020 Hay Festivala i Festivala Kratkih priča iz Zagreba koji 2020. “seli” u Rijeku i koji će ugostiti 28 intrigantnih autorica, ne samo s područja književnosti. Time Akademija šalje signal kulture i ostavlja trag u kulturi grada, županije, ali i unutar EU.

Koja je Vaša uloga u projektu?
Moja je uloga složena budući da oslobađa mnoštvo upliva i vrijednosti na području umjetnosti i kulture, kulturnog života općenito. Sastoji se od neprestanog planiranja aktivnosti i programa, stvaranja strateških podloga za buduće platforme aktivnosti, izravnog komuniciranja sa svim potencijalnim gostima, drugim riječima – stvarni prostor mijenjam za budući, na način da u stvarnost dovedem eminentna imena iz područja digitalnih medija, grafike, stripa i ilustracije, i to ne samo žena. Naša su prva ciljana skupina kao publika svakako studentice i studenti Akademije i Sveučilišta, ali i građani koji sudjeluju u Sveučilištu za Treću dob te svi građani Rijeke i okolice. Pozivam Opatijke i Opatijce da nam se putem sljedećih najava pridruže. Posebno bi mi bilo drago vidjeti i mlade i starije osobe na istom mjestu jer polje je iskustva gošća i gostiju ogromno i inspirativno. Možda netko nakon toga otkrije svoju istinsku profesionalnu orijentaciju ili strast za stripom, ilustracijom, grafikom, kamerom ili čak pisanjem.

Koje programske aktivnosti i sadržaje planirate i koje ste već ostvarili?
Na službenim stranicama www.womarts.eu vide se već ostvarene brojne aktivnosti svih partnera. Mi djelujemo nezavisno, ali i sinergično i ostvarujemo izvrsnu podlogu suradnje baziranu na mudrosti kakvu nosi solidarnost. Svaki partner ima svojeg ambasadora, koji afirmira svojom osobenošću vrijednosti projekta i podržava ideju našeg projekta, a naše su prve ambasadorice Mira Furlan i Radojka Šverko, dok ćemo sljedeća imena razotkriti kad bude vrijeme za to. Sve koji imaju afinitete prema neobičnom, kreativnom osvježenju vlastitih saznanja o stripu, filmu, fotografiji i grafici privući će programi koje planiramo, a koje ćemo postepeno najavljivati. Do sada smo ugostili autoricu stripa Helenu Klakočar Vukšić, konceptualnu umjetnicu Vlastu Delimar i znamenitog ilustratora i autora stripa i djela na području animacije Krešimira Zimonića, a ovim putem možemo najaviti gostovanje slovenskog umjetnika i autora grba na slovenskoj zastavi Marka Pogačnika koji će održati predavanje i radionice od 4. do 6. ožujka, kao i filmske režiserke i naše gore lista, svestrane umjetnice Tanje Golić. Održane su i tri umjetničke rezidencije – Aviles Oviedo u Španjolskoj ugostio je umjetnice s područja digitalnih medija, Angoulême u Francuskoj autorice stripa i ilustracije, a Limerick u Irskoj ugostio je grafičarke. Sva djela prezentiraju se prvi put na putujućoj izložbi na Dan žena u Mariboru, gradu partnera Slovenije, u Umetnostnoj galeriji Maribor, a 2020. ta izložba dolazi i u Rijeku. Tema inspiracije bila je upravo knjiga Drugi spol/Second Sex. Ovim putem zahvalila bih Sveučilištu u Rijeci, rektorici Snježani Prijić Samardžija te prorektoru za znanstveno-umjetničku djelatnost, dr.sc. Alenu Ružiću na prepoznavanju vrijednosti EU projekta, kao i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, koje je podržalo Wom@rts.

Melinda Kostelac – umjetnica, grafičarka, publicistica, autorica nekoliko knjiga i pjevačica…
Umjetnički uspjesi grafičarke docentice Melinde Kostelac poznati su ne samo izvan opatijskih, već i izvan hrvatskih granica. Sudjelovala je na brojnim renomiranim međunarodnim i nacionalnim natječajima, izložbama i projektima diljem svijeta, od kojih izdvajamo renomirani grafički Trijenale u Krakowu, u kojemu je između tri tisuće prijavljenih kandidata-grafičara iz cijelog svijeta ušla u uži krug sudionika. Njezinu je grafiku svojevremeno zapazio i selektor Grafičkog bijenala u Istanbulu, britanski likovni kritičar i stručnjak za grafiku Richard Noyce te ju odlučio uvrstiti u svoju treću knjigu o suvremenoj svjetskoj grafici – Off the Beaten Track – Printma-king Beyond the Edge. Dobitnica je i više nagrada i priznanja za grafičku umjetnost, među kojima je i nagrada Grada Opatije za područje kulture 2011. godine. Suradnica je gradskog lista Opatija od prvih brojeva, suautorica knjige o opatijskim kupalištima, autorica monografije Povijest liburnijske vodoopskrbe i odvodnje – 125 godina povijesti vodovoda i 105 godina povijesti odvodnje na području Liburnije, a trenutno završava knjigu o liburnijskim grobljima. Na temu groblja održala je i dvije prezentacije – jednu u Barceloni 2014. godine na temu opatijskih groblja te prije dvije godine u Dublinu na temu lovranskog groblja. U njezinim mnogobrojnim interesima je i glazba te je i sama pjevala, kao članica riječke grupe Gipss te na prvom albumu Šajete „Čestitke i aplauzi“.

error: Content is protected !!