Razgovor: Samanta Krizmanić – Kick boxing na mene djeluje iznimno pozitivno

Samanta Krizmanić

Samanta Krizmanić

U jedinoj ženskoj borbi rukavice će ‘ukrstiti’ Samanta Krizmanić (Opatija) i Lea Terseglav (Ljubljana SLO), a razgovor s ‘domaćom’ takmičarkom povodom sutrašnje borbe možete pročitati u nastavku teksta…

Opatija – Ove subote u opatijskoj sportskoj dvorani Marino Cvetković održat će se borilačka priredba pod nazivom OFC New Generation 1. Priliku će ovog puta u ringu dobiti prvenstveno mlađi i manje iskusni borci, od kojih će neki odraditi svoju prvu borbu, ali bez obzira na to interes fanova kicboxinga je svejedno iznimno velik, pa su sve ulaznice tako već rasprodane. U jedinoj ženskoj borbi rukavice će ‘ukrstiti’ Samanta Krizmanić (Opatija) i Lea Terseglav (Ljubljana SLO), a razgovor s ‘domaćom’ takmičarkom povodom sutrašnje borbe možete pročitati u nastavku teksta…

PodUčkun.net: Tko je zapravo Samanta Krizmanić ?
Samanta Krizmanić:
Moje ime je Samanta Krizmanić, imam 28 godina, živim u Veprincu i već se godinu i pol bavim kick boxingom. Najprije sam na kick boxing krenula rekreativno, a nakon nekog vremena kada sam shvatila da sam ozbiljnije zagrizla te sam u dogovoru s trenerom zaključila da se želim okušati i u borbama.

PodUčkun.net: Kako si došla u kontakt sa kick boxingom?
Samanta Krizmanić:
Mladena Kranjčeca, trenera i osnivača Opatija Fight Club-a poznam već duže vrijeme i u kontakt sa kick boxingom došla sam preko njega. Krajem 2013. godine kada se OFC preselio u novu dvoranu i kada su se otvorili novi termini za djevojke, odlučila sam okušati se u kick boxingu, najprije u vidu rekreacije.

PodUčkun.net: Što te u kick boxingu privuklo, da sa rekreativnog bavljenja pređeš na borbe?
Samanta Krizmanić:
Teško je to opisati, jednostavno se javila velika želja i volja, dobro sam se osjećala i privlačilo me sve više i više. Ljudi vjerovatno misle da je bavljenje kick boxingom grub sport, ali naprotiv, taj sport je na mene kao osobu djelovao i još uvijek djeluje izuzetno pozitivno. Prilikom treninga čovjek se oslobađa velike količine negativne energije i stresa. Izvrstan je osjećaj kada ti trening od sat vremena proleti kao par minuta. U tih sat vremena potpuno sam usredotočena samo na trening i to u meni stvara pozitivnu energiju. Povratna informacija koju sam dobivala od trenera bila je pozitivna, shvatila sam da mi ta vrsta sporta ide i jednostavno sam odlučila testirati sebe na višem nivou, odlučila sam se okušati u borbama.

PodUčkun.net: Osim tebe na OFC New Generation 1 eventu trebala se boriti još jedna djevojka?
Samanta Krizmanić:
Na OFC New Generation 1 eventu trebala sa boriti još jedna djevojka, Mia Vurdelja koja nažalost zbog ozljede neće moći nastupiti. Nadam se da će se do idućeg New Generationa koji bi trebao biti u lipnju, Mia oporaviti te da će na tom eventu pokazati što zna i može.

PodUčkun.net: Koliko često treniraš?
Samanta Krizmanić:
Trenutno treniram svaki dan. Inače kod rekreativnog bavljenja kick boxingom, treninzi su tri puta tjedno. U razdoblju pripreme za borbu pojačan je intenzitet treninga a uz klasičan trening odrađujem i sparing borbe sa kolegama iz kluba. Osim fizičke i psihičke pripreme za borbu, pazim na to što i kako jedem. Nemam neki posebni režim prehrane, jednostavno pazim da ne jedem hranu od koje se loše osjećam i koja mi remeti režim treninga.

PodUčkun.net: Kako si primljena od strane muških kolega iz kluba i obzirom da su djevojke u manjini, kako si se snašla u klubu?
Samanta Krizmanić:
Ekipa u klubu prihvatila me od prvog dana i zajedno funkcioniramo odlično. Prihvatili su me kao sebi ravnu i na taj način se i odnose prema meni. Na prvim treninzima neki su dečki imali problema sa udaranjem cure, ali s vremenom je sve sjelo na mjesto i funkcionira odlično.

PodUčkun.net: Što znaš o svojoj protivnici na predstojećem OFC New Generationu?
Samanta Krizmanić:
Protivnica mi se zove Lea Terseglav i dolazi iz Slovenije, točnije Ljubljane. O njoj ne znam puno, znam samo da joj subotnja borba nije prva u karijeri.

PodUčkun.net: Trener ti je Mladen Kranjčec, što nam možeš reći o njemu i njegovom načinu treniranja?
Samanta Krizmanić:
Da, trener mi je Mladen Kranjčec i za njega imam samo riječi pohvale. Prije svega Mladen je izvrstan čovjek i prijatelj a uz to odličan je trener. Našom suradnjom izuzetno sam zadovoljna i u njega imam puno povjerenje.

PodUčkun.net: Kako se osjećaš obzirom da te očekuje prva borba u karijeri?
Samanta Krizmanić:
Moram priznati da mi se miješa više osjećaja; trema, uzbuđenje, nervoza, najviše zbog činjenice da nastupam pred domaćom publikom u kojoj će osim moje obitelji biti i puno prijatelja. Šta se tiče same borbe ne osjećam strah i nemam posebnih očekivanja, potruditi ću se dati sve od sebe pa što bude, jedna od najvažnijih stvari je ne razočarati publiku.

PodUčkun.net: Koji su ti planovi nakon ove borbe?
Samanta Krizmanić:
Nemam specijalnih planova za nastavak karijere, puno toga ovisi o ovoj borbi i nakon nje, zajedno sa trenerom odlučiti ću što i kako dalje.

PodUčkun.net: Koji ti je cilj u kick boxingu, što želiš postići u tom sportu?
Samanta Krizmanić:
Nisam puno razmišljala o tome što zapravo želim postići u kick boxingu, prije svega na ovaj način želim testirati sebe, svoje tijelo i svoju glavu a za sve ostalo ima vremena i ne treba žuriti.

PodUčkun.net: Kakva će zapravo biti sama borba za koju se spremaš?
Samanta Krizmanić:
Mia i ja boriti ćemo se po kick boxing K1 pravilima. Borba će se odvijati u tri runde od kojih će svaka runda trajati 1,5 minutu. U profesionalnom kick boxingu borba traje 3 runde po tri minute a obzirom da smo mi u amaterskoj konkurenciji, runde su nešto kraće. Muškim borcima na OFC New Generationu, borbe će trajati 3 puta po 2 minute.

PodUčkun.net: Što bi na kraju željela poručiti čitateljima portala PodUčkun.net?
Samanta Krizmanić:
Htjela bih poručiti svima koji se žele početi baviti sa nekom vrstom rekereativnog sporta da daju šansu kick boxingu, makar u vidu rekreacije jer ovaj sport unatoč uvriježenom mišljenju nije opasan niti posebno grub a zauzvrat svakome može ponuditi jako puno ako mu pružite priliku.

Marin Ružić / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net