Razgovor: Tihomir Gibičar – MNK Gorovo će iduće sezone dominirati

Tihomir Gibičar u akciji

Opatija – Nedavno održani malonogometni turnir u Kraljevici gledateljima je pružio odlične partije i iznimno zanimljivu završnicu, no pojava Tihomira Gibičara u dresu MNK Saller teama plijenila je posebnu pozornost. Nekadašnji najbolji igrač futsala na riječkom području, svojim je rolicama i driblinzima podsjetio na slavne dane od pred 10 – 12 godina kada je sve turnire osvajala ekipa za koju je igrao popularni Gibe. Na turniru ”Foto Kurti kup“ na nekadašnjem opatijskom igralištu Gorovo, Gibe je iz godine u godinu bio najbolji igrač i ljubimac publike iako su na turniru sudjelovali svi najpoznatiji igrači HNK Rijeke u to vrijeme. Doduše, sada odigra vrlo rijetko, ozljeda koljena uzela je svoj danak te ga se vidjeti može na rekreacijskim terminima u kojima pokazuje da još nije za ”staro željezo.“

Premda mu je već skoro 42 godine (rođen 28.9.1970.), i dalje izaziva respekt kod svih protivnika. Jedan od najboljih nogometaša kojeg je dala NK Opatija karijeru je napravio u velikom nogometu iako mu je mali nogomet – futsal draži sport. Nogomet mu je definitivno obilježio život, na terenima je našao suprugu Davorku, nekadašnju prvotimku ženskog nogometnog kluba Jack Pot iz Rijeke, s kojom ima dvoje djece: kćerkicu Leu i sina Paola, starijeg pionira HNK Rijeke, koji ima sve genetske predispozicije da postane nova futsal/nogometna zvijezda.

Tihomir Gibičar

Prošla je godina bila vrlo dobra za protagonista ove priče. Prilikom promjena unutar NK Opatije, izabrane je na mjesto predsjednika nadzornog odbora kluba, dok je kao trener s MNK Gorovo osvojio drugo mjesto u 2. Hrvatskoj malonogometnoj ligi – zapad i četvrto mjesto na finalu ”Ožujsko kupa 2012.“ u Splitu. Iskoristili smo idealnu priliku i obavili razgovor s njime o njegovom(malo)nogometnom putu, iskustvima, planovima i ambicijama u MNK Gorovu.

Liburnija.net: Gdje je sada Tihomir Gibičar?
Tihomir Gibičar: Pauza je u svim ligama, pa odigram pokoji turnir ako se igra 5 igrača + golman, na terminima sam redovit. Inače, još uvijek sam aktivan u nogometu. Trenutno obnašam funkciju predsjednika Nadzornog odbora u NK Opatiji i trenera MNK Gorovo.

Liburnija.net: Kako je tekao vaš igrački put?
Tihomir Gibičar: Omladinsku školu odradio sam u HNK Rijeka i NK Opatija u koju sam došao kao stariji pionir 1984. Igrao sam prvu, drugu i treću ligu u brojnim klubovima u našem kraju. Prvu ligu igrao sam u Rijeci i Pazinki te NK Korotan i NK Ljubljana u Sloveniji. Osvojio sam najpoznatiji turnir u regiji i šire: Kvarnersku rivijeru s Rijekom, dok sam s NK Dubrava i NK Ljubljana osvojio drugu ligu i kvalificirao se u elitni razred. Prošao sam dosta klubova, igrao profesionalno, no najljepše mi je bilo u NK Opatiji u čijem radu i dan danas sudjelujem.

Liburnija.net: Što vam bolje ‘leži’ – biti trener ili igrač?
Tihomir Gibičar: Igrač naravno, no uživam i u trenerskom poslu. Bio sam četiri godine trener u omladinskom pogonu NK Opatije, a danas sam trener MNK Gorova. Položio sam za B-licencu, a želja mi je usavršavati se što je više moguće.

Liburnija.net: ”Veliki“ nogomet ili futsal?
Tihomir Gibičar: Futsal

Liburnija.net: Kada ste počeli igrati futsal i gdje ste sve igrali?
Tihomir Gibičar:
Počeo sam igrati relativno kasno, 1992. Godine u MNK Vita klub. Igrao sam još u MNK Charlie, MNK Saller team i MNK Grobnik u kojem sam bio prvi kapetan i s kojim sam osvojio 2. Hrvatsku malonogometnu ligu – zapad i igrao kvalifikacije za 1. Ligu. Igrao sam razne turnire za mnogo ekipa, najviše za Spec, Marcomatic, Saller team i Foto Kurti.

Liburnija.net: Koji vam je najdraži turnir kojeg ste osvojili?
Tihomir Gibičar:
Bilo je mnogo turnira koje sam igrao. Igrao sam s ponajboljim malonogometašima u regiji i osvojili smo mnogo toga. No, definitivno najdraži turnir mi je Master turnir u Istri kojeg sam igrao za Foto Kurti.

Liburnija.net: S kojim vam je igračima bilo najdraže igrati?
Tihomir Gibičar:
S igračima Saller teama. Najviše sam igrao s braćom Kristijanom i Goranom Brajkovićem i Džumretom šerifijem. Kristijan i Džumret su i dan danas okosnice momčadi koju treniram.

Liburnija.net: Koga, od mladih nada, vidite kao svog nasljednika?
Tihomir Gibičar:
Teško pitanje, ja sam bio drugačiji tip igrača od ovih koji sada igraju. Klasičan sidrun, kakvi su danas rijetki.

Liburnija.net: Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u futsalu u našoj regiji i koji su najveći problemi?
Tihomir Gibičar:
Iskreno, mislim da je lošija nego u drugim regijama. Premalo je malonogometnih klubova, prvenstveno zbog nedostatka sponzora koji bi popratili natjecanja, a samim time i financijskih sredstava za normalno funkcioniranje. Naša regija je samim time lošija od drugih.

Liburnija.net: Imamo li dovoljno stručnjaka?
Tihomir Gibičar:
Mislim da nemamo i to je jedan od gorućih problema.

Liburnija.net: Mislite li da se igrači trebaju opredijeliti za futsal ili veliki nogomet?
Tihomir Gibičar:
Zbog ranije navedenih razloga, mislim da je igračima lakše odabrati veliki nogomet nego futsal, na našu žalost.

Liburnija.net: Hoćete li i dogodine sjediti na klupi MNK Gorovo te kako ocjenjujete dosadašnji uspjeh kluba?
Tihomir Gibičar:
Mislim da hoću, ostvarili smo dobar rezultat i dobru suradnju. Vrlo sam zadovoljan, ali uvijek može bolje.

Liburnija.net: Što bi istaknuli kao najveći uspjeh?
Tihomir Gibičar:
Osim odličnog plasmana u ligi, kao najveći uspjeh vidim napredak kod većine igrača.

...kao igrač - utakmica Opatija - Hajduk

Liburnija.net: Kako ste zadovoljni situacijom u matičnom klubu?
Tihomir Gibičar:
Jako sam zadovoljan suradnjom, od svih članova uprave do igrača i mislim da ovaj klub ima dobre temelje za svijetlu budućnost.

Liburnija.net: Koji igrači su po vama najviše pokazali u protekloj sezoni?
Tihomir Gibičar:
Ne bih želio imenovati pojedince, no činjenica jest da su najveći teret iznijeli iskusni Kristijan Brajković i perspektivni golman Moreno Milenković.

Liburnija.net: Povratak Petričića: dobro ili loše za klub?
Tihomir Gibičar:
Dobro, drago mi je da je ponovo s nama.

Liburnija.net: Kako ocjenjujete nastupe Morena Milenkovića kojeg su suigrači okarakterzirali kao najjaču kariku u momčadi?
Tihomir Gibičar:
Reprezentativna kvaliteta. Šteta što se nije više posvetio velikom nogometu jer ima sve kvalitete odličnog golmana.

Liburnija.net: Mislite li da neće napredovati ako se opredijeli samo za futsal?
Tihomir Gibičar:
Mislim da hoće jer ima potrebnu kvalitetu za pravilan razvoj i napredak.

Liburnija.net: Kako to da su se ponajbolji pojedinci MNK Kastav odlučili vratiti/doći u Vaš klub?
Tihomir Gibičar:
Mislim da su prepoznali dobar rad i odličnu atmosferu u našem klubu i jako mi je drago zbog toga jer je većina tih igrača počela igrati kod nas.

Liburnija.net: MNK Gorovo ima ponajbolje junore u regiji, vidite li koga od njih u prvoj momčadi u bliskoj budućnosti i koga?
Tihomir Gibičar:
Naravno da vidim. Poneki su već odigrali utakmice u seniorskoj konkurenciji, kao npr. Mateo Frolja, Mario Smolčić i Marko Francetić, a dogodine se nadam da će igrati Andrej Gačanin, Luka Jakopović i Mateo Jakopović.

Liburnija.net: Možete li s aktualnim kadrom dohvatiti prvu ligu?
Tihomir Gibičar:
Uz veću podršku Grada definitivno bi mogli.

Liburnija.net: Koje igrače bi volio vidjet u svojoj svlačionici dogodine?
Tihomir Gibičar:
Uglavnom sam zadovoljan s trenutnim kadrom, no ne bi škodilo da nam se priključe neki iskusniji igrači iz ove regije kako bi naši mladi igrači uz njih napredovali i skupili iskustvo za 1. HMNL.

...još jedna uspomena iz futsal karijere...

Liburnija.net: Jeli istina da u klub dolazi Davor Kovčalija koji je s vama odradio veći dio dosadašnjih turnira?
Tihomir Gibičar:
To ovisi samo o njemu. Osobno, smatram da se radi o kvalitetnoj osobi i odličnom igraču i izvrsno bi se uklopio u našu momčad. Mislim da postoje ozbiljni razgovori između njega i članova uprave našeg kluba i nadam se da će se to realizirati na obostrano zadovoljstvo.

Liburnija.net: Spominju se Vedran Vujnović, Boško Babić, Dino Škarica, Marko Tomljanović, Dalibor Radusin, Željko Pinjuh… Koliko ima istine u nagađanjima da će braniti boje MNK Gorova dogodine?
Tihomir Gibičar:
Istina je da će pojedini navedeni igrači uskoro pristupiti našem klubu, ali ne svi za sada.

Liburnija.net: Na koga od trenutnog kadra ne računate, s obzirom da ste ove godine raspolagali s preko 15 igrača?
Tihomir Gibičar:
Na žalost ne mogu odgovoriti na to pitanje, jer još ne znam koji i koliko će nam se igrača pridružiti u ljetnom prijelaznom roku.

Liburnija.net: Hoćete li imenovati Kristijana Brajkovića kapetanom u narednoj sezoni, prema željama igrača?
Tihomir Gibičar:
Ukoliko je to želja igrača, vjerojatno će tako biti. Iako, napominjem, zadovoljan sam i sa sadašnjim kapetanom Davorom Mažuranom.

Liburnija.net: Kakve su ambicije kluba u narednoj sezoni?
Tihomir Gibičar:
Biti najbolji u ligi u kojoj se natječemo.

Liburnija.net: Kako ocjenjujete suradnju s upravom kluba od koje uživate veliko povjerenje?
Tihomir Gibičar:
Suradnja je vrlo korektna. Dobra klima u svlačionici jest rezultat obiteljske atmosfere koju imamo u klubu i nadam se da će tako biti i ubuduće.

Liburnija.net: Šuška se o velikim promjenama unutar uprave, hoće li to utjecati na ambicije i planove te koga vidite kao najveće rivale u narednoj sezoni?
Tihomir Gibičar:
Nadam se da neće. Kao i uvijek, MNK Grobnik te povratnik u našu ligu i bivši prvak Hrvatske, MNK Potpićan 98.

Liburnija.net: Hoće li Patrik Drndić i društvo koje je nedavno igralo Futsal UEFA cup biti pretvrd kamen za vaše mlade igrače?
Tihomir Gibičar:
Mislim da neće, možemo se s njima ravnopravno nositi. Uostalom, na zadnjem međusobnom ogledu smo ih pobijedili 5 -0, no to je bio 5+1 turnir i mislim da nije relevantan pokazatelj snaga.

Liburnija.net: Mislite li da će MNK Grobnik i dalje dominirati?
Tihomir Gibičar:
Mislim da neće kao do sada. Mi smo učinili sve što je u našoj moći da ne bude tako i smatram da ćemo im biti žestoki konkurenti.

Liburnija.net: Što mislite o okupljanju tzv. zvijezda futsala, poput Bojkića, Zahtile, Marka Tomljanovića u MNK Argonauti? Može li takav jedan klub s ”plaćenicima“ preko noći dohvatiti prvu ligu?
Tihomir Gibičar:
Ne bih se miješao u rad i politiku drugog kluba, no mišljenja sam da se u prvu ligu ne ide preko noći i da takav rad nema budućnosti.

Liburnija.net: Tko će osvojiti 2. HMNL – zapad u narednoj sezoni?
Tihomir Gibičar:
Ako budemo utakmice igrali u najjačem sastavu, MNK Gorovo će iduće godine dominirati.

Liburnija.net: Mogu li klubovi zapada konkurirati klubovima iz ostatka Hrvatske?
Tihomir Gibičar:
Da, ali samo pojedini klubovi o kojima je već bilo riječi.

Tihomir Gibičar (stoji u sredini) s igračima MNK Gorovo

Nikola Cvjetović / Liburnija.net