[RAZGOVOR] Tomislav Lesinger: Naša je želja da se pojedinci i tvrtke afirmiraju kroz Hubbaziu i ostanu djelovati u Opatiji

– Cilj je i povezati sve poduzetnike, tvrtke, hotelske kuće, sveučilišta, studente i sve one koji osjećaju da mogu pridonijeti promjeni i razvoju poduzetničke kulture, poručio je Lesinger.

Opatija – Tomislav Lesinger (38) voditelj je Poduzetničkog inkubatora Hubbazia – Centra za inovacije u turizmu koji je svoja vrata otvorio u prošlog ljeta kao prvi Centar za inovacije u turizmu u Hrvatskoj i jedan od tek nekoliko takvih u svijetu. Magistar je ekonomije s bogatim poslovnim iskustvom na izvršnim funkcijama u hotelijerstvu i turizmu. Poput mnogih Opatijaca raditi je počeo za vrijeme školskih praznika kao banjin na plaži hotela u Liburnia Riviera Hotelima, a nakon raznovrsnih iskustava stjecanih u hotelskim kućama LRH i Milenij Hoteli, postao je direktor Hostela Link u Lovranu, a nakon toga i Hotela Royal u Opatiji. Pod njegovom je direktorskom palicom Hostel Link dobio nagradu Simply the best Hrvatske udruge putničkih agencija. Povremeno je radio u obiteljskoj tvrtki na izdavanju knjiga i publikacija te izradi web stranica. Bio je član Gradskog vijeća Grada Opatije i Turističkog vijeća i Skupštine Općine Lovran, član Nacionalnog vijeća Udruženja hostelijera Hrvatske gospodarske komore te Vijeća Udruženja hostelijera HGK PGŽ-a. Sugrađani ga najviše poznaju kao jednog od osnivača i člana udruge Kulturni front te voditelja i koordinatora Festivala fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon koji se razvio u jedan od najvećih festivala za mlade u regiji te postao pravi opatijski brend.

Poduzetnički inkubator Hubbazia prvi je ovakav projekt u Opatiji. Što Vas je ponukalo da se prijavite za voditelja?
Nakon dugogodišnje karijere u hotelijerstvu i turizmu odlučio sam se za zaokret u mojoj poslovnoj karijeri i za povratak korijenima – radu s mladima ovaj puta kroz njihov profesionalni razvoj i usmjeravanje. Prije dvadeset godina osnovali smo udrugu Kulturni front koja je tada promicala glas mladih i borila se za rješavanje njihovih problema. To je bilo vrijeme kada Opatija polako gubi njoj prepoznatljivi noćni život te smo svojim aktivnostima htjeli popuniti prazninu koja je nastajala. Prvo su tako krenuli Liburnija Film Festival, zatim festival Barufe, a potom i naš festival Liburnicon. Već tada su svi naši projekti – predavanja i druženja mladih koje smo organizirali bili jako dobro posjećeni. Vrijeme je pokazalo da smo radili prave stvari, a Liburnicon je opstao te do danas postao nadaleko poznat i uvijek izvrsno posjećen. Nastali su i neki novi popularni projekti, poput Opatija Coffeehouse Debates u sklopu kojeg se organiziraju panel diskusije, predavanja i čitalačke grupe. Žao mi je što neki festivali, primjerice Barufe, nisu uspjeli opstati, no sve je to dio promjena koje su neminovne. Promijenili su se interesi i potrebe mladih, mladi su danas puno poduzetniji i razmišljaju drugačije te imaju puno bolje uvjete i mogućnosti za ostvarivanje svojih ideja. Nas je tada pokretao isključivo entuzijazam i volontiranje uz česte financijske gubitke i osobna ulaganja, dok su danas došla vremena kada je motivacija drugačija. Projekt Hubbazije ustvari se na neki način nadovezuje na naš tadašnji rad, na stvaranje prilika i mogućnosti za mlade, njihov razvoj te usavršavanje. Inicijativa o potrebi za poduzetničkim inkubatorom bila je poznata još za vrijeme pročelnika Jermana koji je pokušavao okupiti zainteresirane, između ostalog i članove Kulturnog fronta. Drago mi je da su Opatijci i poduzetnici konačno dobili mogućnost i priliku da ih na jednome mjestu educiraju i savjetuju vrhunski stručnjaci, i to besplatno, a za čije bi usluge inače na tržištu morali plaćati i desetke tisuća kuna. Iako nisam sudjelovao u početnom kreiranju projekta Hubbazia, i u projekt sam ušao tek u njegovoj izvedbenoj fazi, nastojat ću prenijeti svoja znanja i iskustvo mlađim generacijama i svima kojima je to potrebno, te tako nastaviti svoju misiju iz mladih dana, uz izazove koje nam je svima donijela pandemija.

Što je Hubbazia, tj. koje se sve usluge i mogućnosti i kojim korisnicima pružaju i nude?
Hubbazia je mjesto koje okuplja poduzetnike, inovatore i kreativce te ih stručno usmjerava ka realizaciji njihovih poduzetničkih ideja. Hubbazia je mjesto edukacije, mjesto druženja, razmjene ideja i mjesto rada. Sve to u obnovljenom suterenu Vile Antonio od 143m2 u centru Opatije. Ovaj je projekt Opatiju svrstao u razred najboljih, na mjesto koje Opatija i zaslužuje. Financiran je sredstvima Europske unije ukupne vrijednosti 2.543.985,25 kuna, od čega je 83,6 % udio bespovratnih sredstava. U godinu dana, sredstvima fondova EU, sufinancirat će se pet generacija polaznika koji će imati priliku realizirati svoje poduzetničke ideje od formiranja ideje do njezine realizacije. Sve radionice i edukacije su besplatne, čak su osigurani potrošni materijal i pribor. Savjetovanja, radionice i predavanja provodimo u suradnji s Visokom poslovnom školom PAR iz Rijeke. Naši korisnici su većinom mladi, ali i svi drugi građani koji namjeravaju krenuti u poduzetničke vode, kao i studenti koji će putem inkubatora imati pristup prvim koracima pokretanja vlastitog poslovanja. Hubbazia predstavlja integralni i važan dio onoga što Opatija i Hrvatska moraju raditi kako bi se na tržištu pozicionirali idejama i ponudom prilagođenom novim vremenima, naročito u doba pandemije COVID-19. Naša je želja da se pojedinci i tvrtke afirmiraju kroz Hubbaziu i ostanu djelovati u Opatiji te tako doprinesu razvoju našega kraja i stvaranju novih radnih mjesta. Ciljevi su poticanje poduzetništva i osnivanje start up tvrtki, povećanje učinkovitosti i smanjenje poslovnih rizika poduzetnika te privlačenje inozemnog i domaćeg kapitala u Opatiju. Korisnici će prolaziti kroz cikluse programa gdje će, između ostalog, steći znanja o razradi poslovne ideje, provođenju raznih analiza, izradi financijskog plana, definiranju cijena i troškova, izradi marketinške strategije i plana, odabiru kanala promocije i prodaje, izradi brend dokumenta i vizualnog identiteta te izradi poslovnog plana, investicijskih planova i strategija. Cilj je i povezati sve poduzetnike, tvrtke, hotelske kuće, sveučilišta, studente i sve one koji osjećaju da mogu pridonijeti promjeni i razvoju poduzetničke kulture. Trenutno kroz program prolaze dvije generacije polaznika te razvijamo trinaest vrlo zanimljivih poslovnih ideja. Interesantna je činjenica da su većina polaznica žene, te nas veseli da time jačamo žene u poduzetništvu.

Kako se prijaviti i koji su uvjeti za uključivanje u projekt pojedinca koji ima neku svoju ideju?

Tomisalv Lesinger

Četiri su uvjeta koje je potrebno ispuniti kod prijave – ideja mora biti ili vezana za turizam ili primjenjiva u turizmu; ideja mora biti ostvariva u Opatiji; mora sadržavati neki nivo inovativnosti gdje se naravno ne očekuje radikalna inovacija, no mora imati nešto što nedostaje turističkoj ponudi Opatije ili se razlikovati od trenutne ponude. Također, ideja mora u nekoj od svojih faza uključivati i druge poduzetnike kako bi se poduzetnička zajednica širila i rasla. Dva su načina za uključivanje. Prvi je prijava na programski ciklus za koji se raspisuje natječaj. Programski ciklus traje ukupno 6 mjeseci, te prijavljeni prolaze niz predavanja i radionica tijekom kojih razrađuju poslovnu ideju. Na kraju programskog ciklusa održava se dan kada se njihove poduzetničke ideje prezentiraju, čime se simbolično završava faza inkubacije. Polaznici dobivaju besplatno korištenje prostora, interneta, sale za sastanke, besplatno savjetovanje i mentorstvo, predstavljanje na web stranicama Hubbazije i društvenim mrežama te umrežavanje s drugim poduzetnicima i mogućnost razmjene poslovnih informacija i kontakata. Drugi način je da se svi zainteresirani predstavnici subjekata malih i srednjih poduzetnika uključe u fazu projekta pod nazivom „Kontinuirano savjetovanje“. Svi zainteresirani poduzetnici moći će doći po besplatan poslovni savjet, po odgovore na pitanja koja ih muče. Primjerice, poduzetnicima se danas nude mnogobrojne mjere i poticaji no nije jednostavno doći do svih relevantnih informacija, a mi ćemo ih tu moći uputiti i pružiti im savjete koji zlata vrijede. Valja naglasiti da je Hubbazia orijentirana na ideje vezane uz turizam te nas to razlikuje od mnogih poduzetničkih centara koji nude slične usluge, jer smo specijalizirani za pružanje podrške koju poduzetnici s turističkim idejama nigdje drugdje ne mogu dobiti na tako kvalitetan način. Pozivam sve zainteresirane da prate našu mrežnu stranicu i naše društvene mreže gdje ćemo ih obavještavati o natječajima i svim našim ponudama, akcijama i programima.

Hubazzia djeluje u atraktivnom moderno uređenom prostoru u Vili Antonio. Na koje se sve načine koristi taj prostor? Prostor Vile Antonio je prije više od deset godina dodijeljen udrugama i on je funkcionirao kao ured za udruge, no nikada nije u potpunosti zaživio kao mjesto druženja, živo mjesto okupljanja i razmjenjivanja ideja. Povezivanjem potrebe za jednim takvim prostorom i želje da se pomogne poduzetnicima nastala je Hubbazia, te je time cijeli taj prostor i programski oživio. Pandemija koronavirusa nas je nažalost ograničila te ćemo mnoge programe morati organizirati online, no čim se epidemiološka situacija popravi, vraćamo sve aktivnosti uživo u prostor Hubbazije. Postoji određeni interes od potencijalnih vanjskih korisnika o korištenju prostora za coworking, tj. mogućnost da se dijeli poslovni prostor na način da vanjski korisnik koristi radni stol i računalo ili pak salu za sastanke ili umrežavanje. Nadam se da ćemo i taj dio moći ponuditi zainteresiranima jer na takav način prostor može dugoročno funkcionirati. Građani moraju imati prostor gdje se mogu družiti, razmjenjivati ideje, komunicirati s drugima, poslušati predavanja i slično. Veseli me što je ovaj krasan prostor već prepoznat, imali smo priliku ugostiti sastanke na kojima su sudjelovali ministar, župan PGŽ i državni tajnici te je održano nekoliko prezentacija organizacija i ustanova s našeg područja. Nadam se da će Hubbazia i u budućnosti postati integralni dio poduzetničke politike Grada Opatije kao mjesto na kojem će svi zainteresirani moći na jednom mjestu dobiti informaciju o otvaranju poduzeća, poslovne ili financijske savjete, edukaciju te da će Hubbazia postati društveno mjesto kreativnog i inovativnog potencijala.

Što radite u slobodno vrijeme, koji su Vam interesi i hobiji?
Nemam puno slobodnog vremena, a većinu provodim s obitelji – sa suprugom i petogodišnjom kćerkicom. Uvijek uspijem odvojiti vrijeme i za druženje s prijateljima, druženja u Kulturnom frontu, volim pročitati dobru knjigu ili pogledati dobar film, a još uvijek mi je znanstvena fantastika najomiljeniji žanr za opuštanje.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net