RAZGOVOR Vlatko Stefanovski: U muzici nema grešaka, najveća greška je biti odsutan ili diskonektiran od onoga sto radiš

Opatijski koncert bit će poseban baš po tome što će Vlatko na pozornici “velike ljetne” biti potpuno sam te će publika moći uživati u jedinstvenom koncertu i intimnoj, akustičnoj izvedbi kakvu Vlatko još nije priuštio vjernim slušateljima s područja Rijeke i Opatije.

Opatija – Proslavljeni makedonski gitaristički virtuoz Vlatko Stefanovski ovog utorka nastupit će na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Tom prilikom u predivnom ambijentu Ljetne pozornice održat će akustični solo nastup kojim će ovdašnjoj publici predstaviti svoje recentno diskografsko ostvarenje. Publika, naravno, neće ostati uskraćena niti za ponajbolje pjesme i najvažnije trenutke iz njegove bogate četrdesetogodišnje glazbene karijere koja je počela s kultnim rock sastavom Leb i sol. Kao što je općepoznato, Stefanovski se tijekom karijere okušao u raznim glazbenim žanrovima i kao jedan od najcjenjenijih gitarističkih virtuoza surađivao s mnogim regionalnim i svjetskim zvijezdama. No, opatijski koncert bit će poseban baš po tome što će Vlatko na pozornici “velike ljetne” biti potpuno sam te će publika moći uživati u jedinstvenom koncertu i intimnoj, akustičnoj izvedbi kakvu Vlatko još nije priuštio vjernim slušateljima s područja Rijeke i Opatije.

U svojoj karijeri često ste nastupali u Opatiji. Koja to tajna veza veže Vlatka i Opatiju?
Vlatko Stefanovski: Možete zamisliti fascinaciju kada smo kao mladi bend, Leb i sol došli na Opatijski festival i svirali u kristalnoj dvorani hotela Kvarner. I još pobedili na rok večeri istog festivala. Kao da smo sanjali… Na svu sreću često sam se kasnije vraćao u Opatiju, držao koncerte i nastupao u raznim kombinacijama te naravno, vraćao uspomene na taj prvi dolazak. Kasnije sam je bolje upoznao, ali oduševljenje tom lepotom i šarmom još uvek traje…

Nakon četrdesetogodišnje vrlo uspješne karijere, albumi vam uvijek zvuče svježe. Gdje ili pak u čemu i dalje pronalazite inspiraciju?
Vlatko Stefanovski: Hvala na komplimentu. Ako nešto dobro uradite, to će uvek zvučati svezž. Sveže zvuči I “Love me do” od Beatlesa, a sveže izgleda i David od Mikelanđela. Treba voleti svoj posao, hobi ili strast. Ja sam sve to spojio u jedno…

Nedavno ste snimili akustični instrumentalni album ‘’Mother Tongue’’, kakve su reakcije publike?
Vlatko Stefanovski: To i nije tako nedavno, već je prošlo dve godine od tada…Album je prošao odlično, I koncerti su bili veoma uspešni. Već je gotov i moj novi studijski album, “Taftalidze shuffle”, koji će biti nešto posebno…

Vlatko Stefanovski

Osim pjesama s posljednjeg albuma, što još planirate predstaviti opatijskoj publici?
Vlatko Stefanovski: Imam set listu za moje akustične koncerte. Sviram i stvari koje nisu na albumima… Taj moj koncert ima meditativni karakter… Proizvodim atmosphere, ambijente i improvizujem dosta.

Do sada vas je publika gotovo uvijek gledala s bandom, a ovaj put predstavit će te se u solo izdanju. Kakvo je iskustvo biti sam na bini (pogotovo kad za neku grešku ne možeš okriviti nekog drugog člana benda 😊 )
Vlatko Stefanovski: Različito je… Važan je fokus. Nije mi u prirodi, da okrivljujem druge. A sopstvene greške progutam sam. Miles Davis me je ohrabrio, jer je izjavio da u muzici nema grešaka. Najveća greška je biti odsutan, ili diskonektiran od onoga što radiš…

Ljubitelji glazbe te gitaristi vas često ističu kao jednog od najboljih svjetskih gitarista, a tko je vaš izbor?
Vlatko Stefanovski: Uh ima ih mnogo… Ja sam rastao na Hendrixu, Claptonu, Alvin Leeju, Allanu Holdsworthu, Janu Akkermanu, John McLaughlinu. Svi su veliki majstori svog zanata.

Trenutna situacija jako je narušila glazbeni biznis, kako se Vlatko nosi s ovom situacijom?
Vlatko Stefanovski: Ne pomaže mi ni pamet ni intuicija. Ništa ne razumem, samo se čuvam, nosim masku i perem ruke.

error: Content is protected !!