Razgovor – Željko Grbac: Političke obračune zadržat ću izvan vijećnice @ Matulji

Liburnija.net: Željko Grbac

Predsjednik Vijeća Željko Grbac broji svoje posljednje dane na ovoj funkciji, barem što se tiče aktualnog saziva – za koji mjesec Vlada će raspustiti parlamentarna tijela diljem Hrvatske i raspisati nove izbore za lokalnu samoupravu.

Stoga u ovom razgovoru analizira rad Vijeća u protekloj godini, ali i daje ocjenu cjelokupnog četverogodišnjeg mandata, te komentira odnos između izvršne vlasti i Vijeća.

Kako ocijenjujete rad Općinskog vijeća u 2012. godini?

– U protekloj godini nastavljen je onaj pozitivan trend iz 2010. i 2011. godine, u kojem su se raščišćavale neke stvari i pokušavalo naći načina da se krene značajnije naprijed u neke privredne investcije. U tome se nije do kraja uspjelo, a kod razmišljanja o razlozima zašto, ne može se prijeći preko Credo banke i novaca koji su ostali blokirani, jer to je sigurno usporilo rast i razvoj Općine Matulji.

Koje odluke izdvajate kao najkompliciranije, ali i najvažnije u tom razdoblju?

– Jedna od odluka koja je naišla na opći konsenzus je odluka da se krene u otkup Miklavije, odnosno isplatu odštete Hrvatskim šumama za izgubljenu drvnu masu na terenu koji nam je prepušten od države. No, to se nije realiziralo, i ne znamo kad će biti realizirano. Druga važna stvar je sređivanje stvari unutar same Općine – počevši od komunalnog reda, preko odluka koje su u pripremi i koje bi trebale ići u siječnju, a koje su vezane uz gospodarenje poslovnim prostorima. Još jedna od važnijih odluka koje smo donijeli krajem 2011. godine, a počela se primjenjivati u proračunu 2012. godine jest odluka kojom smo uvrstili mjesne odbore u proračun, odnosno dali smo im sredstva da sami mogu provoditi neke odluke na svom području. Jer mjesni odbor bez sredstava je samo mrtvo slovo na papiru.

Tijekom 2012. godine, posebice u njenoj drugoj polovici, pojavio se nekakav trend ‘‘izravne demokracije’‘, odnosno situacije u kojima su mještani direktno obraćanjem Vijeću i javnosti putem vijećničke govornice pokušali riješiti svoje probleme. Tu su bili mještani Benčinića, ali i mještani Šmogora koji su se žalili na čvor Trinajstići. Kako komentirate tu situaciju?

– Očito je da ne nalaze na razumijevanje kod izvršne vlasti, i jedinu mogućnost da se njihov problem raspravi, podigne na višu razinu i oglasi u javnosti vide kroz djelovanje Općinskog vijeća. Mi možemo o tome raspraviti, zauzeti neki stav, međutim zakonski nije regulirano da je izvršna vlast obvezna postuputi po nalogu Općinskog vijeća. Odnosno, nečinjenje u skladu sa zaključcima Vijeća ne proizvodi nikakve konzekvence za načelnika.

Sljedeće godine dolaze lokalni izbori. Mislite li da ćete, kao predsjednik Vijeća, uspjeti zadržati kampanju izvan vijećnice?

– I dosad sam nastojao zadržat obračune između predstavnika stranaka izvan vijećnice, a potrudit ću se da tako bude i u naredna četiri mjeseca do raspuštanja Vijeća. Ali, sigurno je da će biti pokušaja politizacije unutar vijećnice, pa će to biti zahtjevan zadatak.

U iduće se izbore ide s novom zakonskom regulativom – povećava se broj vijećnika, sređuju se birački popisi, mijenja se odnos načelnika i Vijeća… Kako gledate na te promjene?

– Ide se prema nekakvim poboljšanjima, ali mislim da još uvijek predstavničko tijelo nema dovoljno ovlasti, odnosno moći da provede svoje odluke. Nije dobro da se isključive ovlasti za upravljanje trgovačkim društvima čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave prepušta načelnicima, koji tako postaju šerifi na svom teritoriju. Dobro je što je uvedena mogućnost da se povede rasprava o funkcioniranju izvršne vlasti, jer će se neusvajanjem proračuna raspisati novi izbori i ostaviti na odluku stanovništvu pitanje je li u pravu izvršna ili predstavnička vlast. To je velik korak naprijed.

Jedan dio bojazni zakonodavca, čak i kod prvog donošenja prije četiri godine, jest situacija u kojoj će načelnik biti jedne političke opcije, a većina u Vijeću one suprotne. Matulji su se u takvoj situaciji našli tijekom proteklog mandata, no ne čini se da je ona blokirala razvoj mjesta. Slažete li se da se više radilo o kohabitaciji, nego o blokadi?

– Bila je kohabitacija, ali dešavalo se i to da je Vijeće moglo verbalno upozoravati na neke stvari, dok je načelnik sam odlučivao što će raditi, a što neće. Postojala je odluka o kupovini Gajanića što načelnik nije napravio, ali nije bilo načina na koji bi ga Vijeće moglo pozvati na odgovornost zbog toga. Bilo je toga još – nije raspisan natječaj za nabavu balona za sportsko igralište iako je postojala odluka o tome, pa onda Credo banka oko koje je Vijeće zauzelo nekakav stav koji nije proveden. S druge strane, zaratiti se i na takav način zaustaviti onaj drugi dio razvoja koji je funkcionirao ne bi bilo pošteno prema stanovnicima Matulja. Stoga je preostalo kroz te četiri godine ukazivati na probleme i krive poteze i podsjećati birače da na sljedećim izborima pripaze na to kakvim ljudima prepuštaju odgovornost vođenja Općine.

Jedan od najvažnijih alata koje Vijeće ima na raspolaganju jest proračun. Kako gledate na budžet u 2012. godini, vide li se pomaci u odnosu na ranija razdoblja, a kako doživljavate proračun za predstojeću godinu?

– Gledajući naše proračune, nije se osjetio velik udar krize. Treba u svakom slučaju malo više poraditi na onoj prihodovnoj strani, odnosno opteretiti svih jednako da sudjeluju u financiranju funkcioniranja općinskog sustava, odnosno održavanja komunalne infrastrukture. Što će biti 2013., pitanje je. Pokazalo se da su naši privrednici ‘‘žilavi’‘, dosad nije došlo do pada broja poslovnih subjekata na matuljskom području, pa možemo očekivati da ćemo uspješno proći i kroz 2013. godinu. Mislim da bi veliki impus dala radna zona Miklavija za koju se borimo već četiri godine, a koju nismo dosad uspješno čak niti priveli u svoje vlasništvo.

U 2013. bliži se kraj mandata aktualnog saziva Općinskog vijeća. Koje vas važnije odluke očekuju u tih nekoliko mjeseci prije raspuštanja?

– U svakom slučaju, to je odluka o gospodarenju poslovnim prostorima, gdje će se pokušati na jedan racionalniji način pristupiti iznajmljivanju tih prostora. Morat ćemo donijeti i odluku o zaduživanju radi realizacije kupovine Miklavije – ukoliko načelnik nađe kreditora – i to će nam biti glavne aktivnosti do travnja kada se odlukom Vlade raspušta Vijeće. Uz njih, bit će još dvije važne točke na dnevnom redu Vijeća, koje su praktički tematske i koje bi trebale ostati na razmišljanje sljedećem sazivu. To je pitanje načina obračuna komunalne naknade, a drugi dio priče koji se radi sa Zajednicom sportskih udruga jest analiza razvoja sporta na području Općine Matulji. Time bi se sagledao način financiranja koji bi zadovoljio sve udruge bez animoziteta među njima.

Krajem godine održana je 45. sjednica ovog saziva Vijeća. Mislite li da ćete uspjeti ‘‘dogurati’‘ do ‘‘jubilarne’‘ pedesete?

– Ako računamo svečanu, sigurno hoćemo.

Davor Žic / Liburnija.net / Tramontana
Tekst je objavljen u sklopu suradnje s listom matujskog kraja ”Tramontana”.

error: Content is protected !!