[RAZGOVOR] Željko Grbac: Vjerujem da će se skupiti kritična masa slobodoumnih, stranački i rodbinski nesputanih pojedinaca u vijeću koja će trasirati put kojim će Matulji konačno napraviti iskorak

– Nisu ovo izbori gdje bi se trebali opredijeliti za neku političku opciju zbog njihovog političkog programa, svjetonazora ili krasnih obećanja. Ovo su izbori gdje trebate izabrati ljude koji će najbolje predstavljati vaše interese u općini. Ovo su izbori na kojima treba izabrati ljude koji znaju što i kako napraviti sve da nam bude bolje i ljepše u životnoj sredini, poručio je Grbac.

Matulji – Jedan od vijećnika s najduljim stažem u vijeću je nezavisni Željko Grbac, a i na ovim izborima sa svojim listom kreće u utrku za još jedan mandat. Najaktivniji vijećnik koji se javlja za raspravu na gotovo svakoj točki dnevnog reda, u ovom izbornom ciklusu nakon dva pokušaja odustao je utrke za načelničku poziciju. No, što o prošlom sazivu vijeća, odlukama, prirezu, pasivnim „žetončićima“ i brojnim drugim stvarima govori Grbac provjerite u nastavku.

Jedan ste od najstarijih vijećnika po stažu provedenom u lokalnom parlamentu, kako ocjenjujete rad prošlog saziva?
— Dobro ste primijetili da sam jedan od najstarijih vijećnika po stažu u OV. Punih 20 godina neprekidno sam član OV Matulji i doista sam svjedočio mnogim odlukama donesenim na vijeću koje su bile od iznimnog značaja za sve stanovnike Općine Matulji. Za prošli saziv mogu mirne duše reći da je odradio korektno sve zadaće koje su se našle pred njim, tim više što je bila na djelu kohabitacija s Načelnikom koji je izabran kao kandidat stranki koje su bile oporba u Vijeću. No to ne znači da nemam primjedbi na zalaganje i sudjelovanje pojedinih vijećnika na rad u vijeću. Dobar dio njih shvatio je da su izabrani da „slijepo“ slušaju i poslušno dižu ruku i za prijedloge koji su „van pameti“ ali tako je odlučila stranka…… Pitam se da li su se ti pojedinci ikad zapitali što je to stranka odnosno tko je taj što se krije iza „stranka je odlučila“ pa iako i na štetu stanovnika koji su ih izabrali na časnu dužnost u vijeću.

Kolika je razlika u radu i kvaliteti donesenih odluka u odnosu na prijašnja vijeća?

Vijećnici s nezavisne liste – Željko Grbac i Sandro Pecman pokušat će ponovo pridobiti povjerenje birača i uću u općinsko vijeće…

— Kao što sam već istaknuo, strašno me smeta kad na sjednicu dođu vijećnici koji si nisu dali truda niti pročitati dostavljene materijale, a kamo li s razumijevanjem pročitati i diskutirati o predloženim odlukama. Pogledajte snimke sjednica Vijeća, uvijek se za diskusiju javlja 5-6 vijećnika a ostatak su pasivni „žetončići“. U ovom mandatu doneseno je nekoliko važnih odluka od kojih bi izdvojio odluku o izradi liste sposobnih ponuditelja za radove koje raspisuje Općina i odluku o Izmjeni prostornog plana Općine Matulji. Ovom prvom odlukom omogućili smo da se svi zainteresirani subjekti obavještavaju o natječajima i pozivaju da predaju svoje ponude, te se tako daleko transparentnije odvija nabava. Ne znači da je sada savršeno, ali na Načelniku i njegovom timu sad stoji odgovornost da se ne biraju podobni nego povoljni. Druga bitna odluka je odluka o usvajanju izmjena prostornog plana. Iako je moj stav da je trebalo izraditi novi prostorni plan, i ovako je konačno obrađeno i dobrim dijelom usvojeno 500-tinjak zahtjeva za korekciju tog plana. I na kraju da istaknem odluku protiv koje sam bio i protiv koje sam i sad. To je odluka o prirezu na porez na dohodak i to iz jednostavnog razloga što se iz godine u godinu u Proračunu javlja višak i nije postojao nikakav razlog da se uvede taj namet mještanima Općine Matulji.

U ovom izbornom ciklusu preskočili ste kandidaturu za načelničku funkciju. Razlozi? 
— U protekla dva izborna ciklusa isticao sam svoju kandidaturu za Načelnika Općine Matulji no mještani su vjerovali da neki drugi kandidati imaju bolje planove i vizije razvoja općine. Zanemarimo da se vjerovalo nerealnim obećanjima (dom za odrasle, multifunkcionalni objekt s kulturnim sadržajima, Miklavlija, itd, itd) i uvažimo činjenicu da na tim izborima nisam osvojio dovoljan broj glasova da kao načelnik realiziram svoj program temeljen na realnim osnovama. Smatram da su dva pokušaja dovoljna da čovjek shvati da ljudima njegov pristup i njegovo shvaćanje razvoja općine nisu argument da zaokruže redni broj ispred njegova imena na listiću. S druge strane članovi nezavisne liste svjesni su koliko je odgovorno voditi općinu i raspolagati s proračunom u visini 100-tinjak milijuna kuna i da za to treba imati i znanja i iskustva. Stoga ćemo iskoristiti ove 4 godine da iz svojih redova iznjedrimo tim koji će se moći na idućim izborima kandidirati i za to imati odgovarajuće kvalifikacije. Da pojednostavim: ne želimo sjesti na mjesto pilota u avionu a da pojma nemamo kako avion polijeće, čemu svi oni botuni na kokpitu, kako ćemo uspješno, na zadovoljstvo svih putnika, prizemljiti avion na odredištu koje je prethodno odabrano. A to dobrom dijelu kandidata na ovim izborima, kako u općini Matulji tako i u drugim jedinicama lokalne samouprave nije bitno već je stav „ja mogu“….a kako?

Koji su vam ključni projekti za koje ćete se zalagati u narednom periodu?
— Ključnih je nekoliko projekata za koje ćemo se zalagati i za što će izabrani načelnik sigurno imati našu podršku. Kao prvo to je ukidanje prireza na porez na dohodak. Sljedeće je rješenje prometnog kaosa u centru Matulja uključivši i osnivanje prometnog redarstva. Nastavno na to je konačno evidentiranje nerazvrstanih cesta i rekonstrukcija nerazvrstanih, lokalnih i županijskih cesta kako bi se otklonila uska grla i omogućilo kvalitetno povezivanje cijele općine, a da ćemo ponovno pokrenuti pitanje nove katastarske izmjere dijela općine gdje su zemljišne knjige i planovi stari 100-tinjak godina ne treba posebno isticati. Naravno ne može se izbjeći pitanje rješavanja nedovoljnih kapaciteta dječjeg vrtića, uređenje domova, stvaranje preduvjeta za još jednu radnu zonu i poticanju gospodarstvenika na otvaranje ili proširenje poslovanja…… Isto tako treba razmišljati o proširenju postojećih groblja, izgradnji turističke infrastrukture (šetnice, biciklističke staze, Lisine), izgradnji malih reciklažnih dvorišta u izdvojenim naseljima-selima. Vjerujem da će se skupiti kritična masa slobodoumnih, stranački i rodbinski nesputanih pojedinaca u vijeću i ostalim strukturama Općine koja će trasirati put kojim će Matulji konačno napraviti iskorak koji će se odraziti i na standard mještana.

Poruka biračima za kraj…
— Izađite na izbore. Nemojte biti ona šutljiva većina koju „šiša“ tko stigne… Nemojte si dozvoliti da ne sudjelujete u izboru, a da ste nakon toga veliki kritičari događaja i ponašanja koji utječu na vaš život. Nisu ovo izbori gdje bi se trebali opredijeliti za neku političku opciju zbog njihovog političkog programa, svjetonazora ili krasnih obećanja. Ovo su izbori gdje trebate izabrati ljude koji će najbolje predstavljati vaše interese u općini. Ovo su izbori na kojima treba izabrati ljude koji znaju što i kako napraviti sve da nam bude bolje i ljepše u životnoj sredini. A ja sam uvjeren da su na listi kandidata grupe birača nositelj Željko Grbac upravo takvi ljudi.

error: Content is protected !!