Reagiranje: Da li su nam potrebne manifestacije?

pula…rally prikazan u brojkama: Nagradni fond u vrijednosti od 350,000 kuna za najbolje vozače, 50 posada, preko 10,000 gledatelja, puni hoteli i privatni smještajni kapaciteti (1200 noćenja ostvarenih smještajem natjecatelja i pratećih ekipa)…
Opatija – U nastavku teksta donosimo reagiranje Vijećnika grada Opatije i člana Sportske komisije, Igora Puža, povodom ‘odlaska’ još jedne sportsko turističke manifestacije iz Opatije.
Reagiranje pristiglo na službenu e-mail adresu Liburnija.net magazina prenosimo u cijelosti:

Dok sva turistička mjesta diljem svijeta grcaju u problemima i bore se za svakog pojedinog gosta ili manifestaciju, očigledno je da u Opatiji takve stvari nisu prioritetne. Nakon završetka glavne turističke sezone i odrađivanjem svih najavljenih manifestacija, u turističkom smislu slijedi nam turističko i gospodarsko preživljavanje. Kad se u cijeloj priči, kao svijetlo na kraju tunela, pojavi ideja (stavka je već predviđena u proračunu Grada Opatije u iznosu od 40.000,00 kuna) o organizaciji Opatijskog rallya i to krajem mjeseca listopada, točnije, 29. i 30. listopad, od gradskih vlasti ni glasa.
Nakon odigranog ‘ping-ponga’ između gradskih čelnika i organizatora rallya, opatijske vlasti zaključile su da nam ovakva manifestacije nije potrebna, bez obzira što je već novac za nju predviđen. Još kad se spomene i dodatni angažman gradskih službenika problem postaje nerješiv – a u pitanju je bila samo jedna stavka – zatvaranje djela glavne ceste (ulica M. Tita – od hotela Milenijum, do hotela Palace) na Slatini. Nadalje, zatvaranje djela ceste posljednjeg vikenda u 10. mjesecu na samo dva dana, rezultiralo bi održavanjem nekoliko besplatnih koncerata, izborom za Miss rallya, te promotivnim vožnjama novinara i poznatih ličnosti iz Hrvatske, te iznimno atraktivnom kulisom, koja bi medijski odjeknula i van naših granica, a samim time i Opatiji napravila izvrsnu reklamu.
Čisto, za usporedbu s Monte Carlom, u vrijeme trajanja i pripreme staze za održavanje utrke u Formuli 1, cijeli grad je zatvoren na 45 dana, za promet osobnim vozilima. U ovoj, spomenutoj priči najviše žalosti način na koji je grad Opatija ponijela prema organizatorima, te da u nijednom momentu nije pokazan interes za manifestaciju ili način da se ona održi na području Grada. Činjenica koja nas dodatno rastužuje je da Gradonačelnik nije pokazao niti minimum angažiranosti da pokuša s organizatorom razgovarati o nekoj alternativnoj lokaciji ili načinu da se manifestacija odradi na neki prihvatljivi način za Grad.
Za ilustraciju, Opatijski rally promijenio je ime i lokaciju, te je ove godine prebačen u Pulu. U Pulskog gradskoj upravi mali su razumijevanja i vremena za nekoliko sastanaka, pružili su i svu moguću logistiku i support – a sve u cilju dobivanja rallya. Ova sportska manifestacija u brojkama glasi: Nagradni fond u vrijednosti od 350,000 kuna za najbolje vozače, 50 posada, preko 10,000 gledatelja, puni hoteli i privatni smještajni kapaciteti (1200 noćenja ostvarenih smještajem natjecatelja i pratećih ekipa, te publika koja) te zadovoljno lokalno gospodarstvo koje pruža uslužne djelatnosti.
Iz svega navedenog, proizlazi da je Opatija dovoljno bogat grad s manifestacijama pa joj ovakav vid promocije i zarade nije potreban. Opatijski rally nije populistički projekt. To nije šminkanje Mrkata niti dodavanje joga boćalištu: opatijski rally mogao je biti otvaranje vratiju jednoj boljoj, kvalitetnijoj klijenteli kakvu je Opatija nekoć imala. Međutim, bilo bi iluzorno očekivati da to shvati i opatijska gradska vlast. Manifestaciju se može izgubiti jer je preskupa, može je se izgubiti jer je organizacijski prezahtjevna za grad. Ali, priznajte, doista je besmisleno izgubiti je samo zato što gradske vlasti nisu koordinirane i što ne prepoznaju njen značaj. Opatijski Windays su iz Opatije otišli u Rovinj, opatijski rally u Pulu.
Što nam slijedeće odlazi iz Grada?
Sve vezano za rally te što je sve opatijsko gospodarstvo izgubilo možete pratiti na ovom linku.
Igor Puž

error: Content is protected !!