Reagiranje: Jan Bernd Urban – Demokratski udovičić

gradsko_vjece_sm…u nastavku teksta pročitajte reagiranje gradskog vijećnika Jana Bernda Urbana koje prenosimo u cijelosti…
…svaki dan donosimo jedno reagiranje…

Opatija – Na redakcijsku e-mail adresu primili smo čak četiri reagiranja opatijskih gradskih vijećnika na nedavno održanu tiskovnu konferenciju o prijedlogu proračuna za 2012. godinu.
Izvještaj s tiskovne konferencije gradonačelnika Dujmića, koju je održao sa svojim suradnicima, možete pročitati na ovom linku, dok prvo reagiranje – Jana Bernda Urbana – možete pročitati u nastavku teksta…
Reagiranje prenosimo u cijelosti…
U zanosu oduševljenja poslije izborne pobjede, gradonačelnik Opatije g. Ivo Dujmić je u maniri velikih političara dao pomalo izlizanu izjavu o tome kako će biti gradonačelnikom svih Opatijaca (dakle i onih koji nisu za njega glasovali!),
a da će upravljanje gradom biti demokratsko i transparentno. Uz obećanje od 24 radna sata dnevno, čak i izbirljivi Opatijci su mogli biti zadovoljni svojim izborom.
Biti gradonačelnikom i onima, koji nisu za njega glasali, značilo bi prije svega poštivati činjenicu da u demokraciji postoje i drugačije misleći od njega pa bi bilo pametno toj različitosti posvetiti nužnu pažnju i tako koristeći i neku drugu pamet, doći do kvalitetnijih rješenja za neke od brojnih problema u upravljanju Gradom. Poštivajući mudrost vlastitog naroda po kojoj ″Čovik i tovar znadu više od čovika″ lako bi bilo zaključiti da poštivanje mišljenja iz oporbenih redova (s potencijalom gotovo polovice biračkog tijela!) donosi Gradu samo korist, a ne štetu. Da smo od Čeha uz nogometnu loptu preko naših praških studenata preuzeli i Masarykovu definiciju demokracije, po kojoj je inačica pojma demokracije pojam dijalog, vjerojatno bi stvari i u opatijskom lokalnom političkom okružju izgledale drugačije.
Prema klasičnoj definiciji pojma demokracija, ona predstavlja oblik vladavine naroda preko svojih predstavnika. Narod našega Grada predstavljen je u gradskoj vijećnici podjednako vijećnicima vladajućih i njihove oporbe. Isključivanjem dijaloga s oporbom i njegovo apsolutno ignoriranje, prije objave u medijima, kao što je sadašnji slučaj s rebalansom ovogodišnjeg i donošenjem proračuna Grada za 2012.g. svakako je jedinstven primjer u našoj demokratskoj praksi.
Kao gimnazijalac pokušavao sam se od užasa latinskih deklinacija spasiti učeći napamet niz pojmova i izreka mudrih Latina, od kojih mi je nešto ostalo u pameti i nakon pola stoljeća. Tako sam među prvima u razredu shvatio da izraz postumus nije oznaka za nekakvog poštanskog službenika u starom Rimu, već za nekoga koji je rođen poslije očeve smrti. Kako se u demokraciji gradski proračun rađa u vijećnici, poslije zajedničkih porođajnih muka vladajućih i njihove oporbe, a dijete smatra rođenim po objavi tog događaja, preostaje mi tek zaključiti da je u Opatiji rođen u naslovu naznačeni ″Demokratski udovičić″.
Objavom u medijima svih temeljnih odrednica i veličina tek predstojećeg rebalansa sadašnjeg i donošenja budućeg gradskog proračuna, gradonačelnik je nedvosmisleno pokazao svoje poimanje demokracije. Objaviti nešto a onda tobože pitati, rekli bi Latini ″post festum″ (poslije svetkovine) oporbu što ona misli o svetkovini donošenja rebalansa ili novog gradskog proračuna, nakon što je sve objavljeno u medijima, naprosto je farsa. Od moje profesorice francuskog jezika na Ugostiteljskoj školi u Opatiji naučih da je farce vulgarna komedija ili lakrdija.
Naš će gradonačelnik, po čitanju ovog teksta dakako svoj postupak objasniti potrebom transparentnosti rada gradske vlasti i rada vijećnika koji predstavljaju građane koji su odabrali njegovu opciju upravljanja Gradom. Objava stavki proračuna prije usaglašavanja u vijećnici Grada jest višak transparentnosti, a moj profesor latinskog jezika, iznerviran mojim beskonačnim ponavljanjem rimskih izreka uzviknuo bi: ″Omne nimium nocet″ što bi na hrvatskom odgovaralo tvrdnji: ″Sve što je previše, škodi″. I kad smo već kod tumačenja nejasnih izraza valja reći da je onaj –udovičić- iz naslova hrvatski izraz za latinskog postumusa, dakle rođenog po očevoj smrti. Kako je po svemu sudeći demokracija u vijećnici grada Opatije umrla, svaka rasprava o rebalansu proračuna za 2011.g. kao i o proračunu za 2012.g. jest ″post factum″ (poslije svršenog događaja).
Vezane vijesti:
Pada proračun, rastu prihodi i zakupnine @ Opatija
Postignut dogovor poslodavca i sindikata u gradu Opatiji
Skroz smo bankrot, mama @ Opatija
Gradski proračun u krizi @ Opatija
Pažin: Nezaposlenih gotovo devet stotina @ Opatija
Otvoreno pismo liburnijskih građevinara gradonačelniku Ivi Dujmiću
Kolegij: Kako su radile gradske ustanove… @ Opatija
60 milijuna kuna za plaće političara @ PGŽ
Opatijska oporba: Kako se troše proračunski novci?
FOTO: Usvojen Proračun @ Opatija
HDZ kritički prema prijedlogu proračuna @ Opatija
Predstavljen gradski proračun @ Opatija
Smanjen ‘Sportski proračun’ @ Opatija
Proračun pada, tenzije rastu
Rebalans proračuna @ Opatija
FOTO: Vijećnici zadržali ista primanja
Nema problema u gradskoj kasi
Plaće ostaju iste
Reagiranje: Najskuplja voda u Hrvatskoj
VIDEO: Vlast vs. Oporba
Usvojen proračun Grada Opatije
Osvrt na prijedlog proračuna Grada Opatije
Video: Opatijska renesansa

error: Content is protected !!