Reagiranje: U nadi za bolje Volosko

nula_voloskoU nastavku teksta donosimo reagiranje jednog Vološćana, Marka Žmaka, povodom neizdavanja dozvole za korištenje vaterpolo platoa, za održavanje memorijalnog koncerta ‘Let’s rock Volosko’.
Reagiranje pristiglo na službenu e-mail adresu Liburnija.net magazina prenosimo u cjelosti:
Rekacija malo starijeg Vološćana na otkazivanje koncerta “Let’s Rock Volosko”
Unatoč tome što ne živim na Voloskom, pišem ovo kao osoba koja se smatra Vološćanom. Na Voloskom sam proveo svoje djetinjstvo; tamo sam išao u vrtić i školu, prvi put proplivao, trenirao za vatrepolo klub Opatija, i bar se jednom okupao u Mandraću. I danas me s mojih 30 godina još uvijek obuzme velika radost svaki put kad dođem na Volosko.
Kako na Voloskom imam prijatelje i rodbinu, vrlo dobro znam kakva je tamo situacija – godinama se ništa novo nije pokretalo ni događalo i Volosko je kao društvena zajednica sve više odumiralo. Na svu sreću, pred par godina sam uočio pozitivne pomake – ponovo su se počele održavati ribarske fešte, ponovo se organizirao vaterpolo klub za mlade uzraste, a OpArt je dio svog sadržaja prenio na Volosko.
Među svim tim, najviše me oduševilo ono što se dogodilo prošle godine, 08.08.2009. – na Voloskom je održan prvi samostalni koncert za mlade u zadnjih 20 godina – “Let’s Rock Volosko”. Da, bilo je koncerata i prije, ali nijedan nije bio samostalan i organiziran prvenstveno za mlade bendove i mladu publiku. Iskreno, ne mogu opisati oduševljenje koje sam osjetio kad sam na vaterpolu vidio toliki broj mladih kako se druže, zabavljaju i uživaju u koncertu. Okupila se publika iz cijele Rjeke i okolice, a svirali su sve samo lokalni mladi bendovi.
Koncert su organizirali mladi iz Voloskog i sve je prošlo u odličnoj atmosferi i bez ikakvih incidenata. Svaka čast organizatorima, bendovima i publici.

Liburnija.net: Mirni prosvjed - Hoćemo svirati, a ne profitirati @ Volosko

Liburnija.net: Mirni prosvjed - Hoćemo svirati, a ne profitirati @ Volosko


Ove godine ista skupina mladih osnovala je udrugu “Boem” i ponovo organizirala isti koncert. Kao i prošle godine, sve od pozornice i bendova pa do zaštitara i plakata organizirali su o svom trošku, bez ijedne kune od poštovane uprave grada Opatije. Kad sam saznao da se koncert i ove godine održava, opet mi je srce zaigralo i ponadao sam se još većem uspjehu cijele manifestacije. I onda sam na dan koncerta saznao da je “Let’s Rock Volosko” otkazan.
I to, kako sam kasnije saznao, jer održavanje nije odobreno zbog “nepostojanja u planu manifestacija u kolovozu”. Što bi u mojoj interpretaciji značilo: zato jer nekome rock na Voloskom smrdi.
OK, razumijem da je sezona i da se treba misliti na turiste, ali hej… da si možda stavimo malo pameti u glavu? Nisu turisti ti koji žive tokom cijele godine na Voloskom, nisu oni ti koji čine društvenu zajednicu, niti su oni ti koji biraju gradsku vlast. Budućnost Voloskog leži u mladima koji će tu ostati, živjeti i održavati društveni život, a ne u turistima koji dođu u posjet na par dana. Pred par godina se ista stvar dešavala s “Opatijskim Barufama”, koje su se uspjele istrgnuti i postati renomirana manifestacija na nacionalnoj razini. Da podsjetim, ove je godine Barufe posjetilo nekoliko tisuća ljudi, o Barufama su izvijestili gotovo svi hrvatski mediji, te su se reportaže s Barufa mogle vidjeti i na televiziji. I kako iz tog primjera nitko nije ništa naučio?
Ja osobno poznajem veliki broj mladih Vološćana pa iz prve ruke znam da nisu zadovoljni sa situacijom – nema nikakvih sadržaja za mlade, nema se gdje izaći, svima je dosadno i jedva čekaju da odu negdje drugdje. A da i ne spominjem ono što svi znaju, a nitko ne želi reći – koliko je mladih narkomana na Voloskom. I to nastalih isključivo iz dosade. Druga strana priče su bendovi, mladi iz Voloskog i okolice koji se žele kreativno izražavat (umjesto da gube vrijeme u prazno), a nemaju gdje.
I sad kad se pojavi nekakva inicijativa od strane mladih, umjesto da ju poštovana gradska uprava potakne, ne ajmo ih zatrti odmah u startu, nedati im ikakve prilike za društvenim životom i kreativnim izražavanjem, nek radije ostanu doma i drogiraju se. Hej, jel može još malo pameti u glavu? Želite li rastjerati mlade s Voloskog i ostaviti ga vikendašima i turistima? Želite li da Volosko opet kao pred par godina postane grobnica društvenog života?
Razumijem da poglavarstvo zanimaju puno bitnije stvari kao što su vatrometi i posipanje latica ruža, ali s vremena na vrijeme mogli bi se slučajno dotaknuti i nekih tema koje se tiču samih građana (zbog kojih i jesu ovdje), te budućih naraštaja kojima će Opatiju ostaviti.
U nadi za bolje Volosko,
Marko Žmak

error: Content is protected !!