Reakcija na otvorenje Centra za posjetitelje Parka prirode Učka – Riječki planinarski savez uputio otvoreno pismo

U nastavku prenosimo otvoreno pismo u cijelosti…

Rijeka – Otvorenje Centra za posjetitelje Parka prirode Učka na Poklonu izazvalo je reakciju Riječkog planinarskog saveza, koji je u otvorenom pismu objavljenom i na Facebook stranici iznio svoja nezadovoljstva, ne samo činjenicom da nisu pozvani na otvorenje, već i zbog cjenika ulaznica.

U nastavku prenosimo otvoreno pismo u cijelosti.

„Poštovani,

Nedavno je otvoren Centar za posjetitelje Parka prirode Učka na Poklonu. Nažalost, tom prilikom nisu pozvani predstavnici lokalne planinarske zajednice Istre i PGŽ, okupljene u nekoliko desetaka planinarskih društava. Nisu pozvani čak niti prvi susjedi – planinari PD Opatija koji brinu o planinarskom domu na Poklonu! Iznenađuje nas takav neprofesionalan i nepristojan postupak. Naime, upravo članovi lokalnih planinarskih društava desetljećima nesebično volonterski održavaju planinarske putove, oznake i putokaze na području Parka prirode Učka.

Planinari su posebno ogorčeni cjenikom ulaznica u Centar za posjetitelje na Poklonu. Naime, ulaznica za odraslu osobu je čak 50 kn! Pri tome je sasvim nerazumljivo da u cjeniku nema povoljnijih ulaznica za članove Hrvatskog planinarskog saveza, kao što imaju hrvatski nacionalni parkovi u planinskim područjima.

Tako, na primjer, planinari u Nacionalnom parku “Sjeverni Velebit” ulaznicu u centar za posjetitelje “Kuća Velebita” u mjestu Krasno plaćaju samo 25 kn, dvostruko manje nego na Učki! Pri tome imaju i dodatnu povlasticu da trodnevni boravak na području Nacionalnog parka plate samo 15 kn.

Stoga planinarska društva udružena u Riječki planinarski savez zajednički upućuju ovo otvoreno pismo, sa željom da se čim prije izvrši korekcija cjenika Centra za posjetitelje na Poklonu“, stoji u otvorenom pismu potpisanom od strane Upravnog odbora Riječkog planinarskog saveza.

error: Content is protected !!