Recital Gorana Filipeca s djelima Mačeka, Ravela i Liszta

hnk_ivana_zajca_procelje

Goran Filipec, pijanist iznimne karizme, rafinirane glazbene intuicije i superiorne tehnike, pripada skupini mladih pijanista čije interpretacije neprekidno osvajaju srca međunarodne publike i kritike.

Rijeka – Pijanst Goran Filipec u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca održati klavirski recital pod nazivom ”Maček, Ravel i Liszt“ u srijedu, 3. prosinca 2014. s početkom u 20 sati. Potom će, u 21.45 sati, u foyeru Kazališta biti upriličena promocija CD-a u izdanju Naxosa.

Prvi dio koncerta bit će posvećen, povodom 100. obljetnice skladateljeva rođenja, klavirskom opusu Ive Mačeka što se nalaze i na CD-u. Tako će publika imati rijetku i utoliko dragocjenu prigodu čuti Mačekova djela: Sonatina, Tema i varijacije, Intermezzo te Preludij i toccata. Ivo Maček, istaknuti hrvatski skladatelj, pijanist i pedagog rođen je na Sušaku 1914. godine, a njegova se djela odlikuju bogatstvom invencije i snagom imaginacije, koja je slijedila njegove emocije.

U drugom dijelu recitala, na programu su Gaspard de la nuit (Tri poeme za klavir prema Aloysiusu Bertrandu) Mauricea Ravela i Etudes d’exécution transcendante d’après Paganini (br. 3 La campanella, br. 4 Arpeggio, br. 6 Theme et variations) Franza Liszta.

Po završetku koncerta, u kazališnom će foyeru biti predstavljen CD o kojem će, osim Gorana Filipeca, govoriti poznata glazbena kritičarka i povjesničarka glazbe Bosiljka Perić-Kempf, uz promotivnu prodaju i potpisivanje CD–a. Inače, Ovaj je CD snimljen u Fazioli Concert Hallu u Italiji, a uključuje cjelokupan Mačekov klavirski opus i Violinsku sonatu snimljenu u suradnji s talijanskom violinisticom Silviom Mazzon. Izdala ga je, u seriji “Grand Piano”, izdavačka kuća Naxos, inače jedan on najvećih svjetskih izdavača klasične glazbe, što čini ovo izdanje značajnim promotorom hrvatske i riječke glazbe u svijetu.

Goran Filipec, pijanist iznimne karizme, rafinirane glazbene intuicije i superiorne tehnike, pripada skupini mladih pijanista čije interpretacije neprekidno osvajaju srca međunarodne publike i kritike. Tako je Edith Eisler iz New Yorker Concert Review njegovu tehniku opisala riječima ”briljantno i rafinirano“. Povodom recitala u riječkom ”Zajcu“ kazao je: ”Rijeka je grad u kojem sam rođen i u kojem sam proveo veći dio svog života. Zbog mnogih veza osjećam stanovitu pripadnost riječkoj sredini i raduje me da mogu sudjelovati u kulturnom životu grada. Povodom ovom recitalu u prosincu je promocija CD-a posvećenog Ivi Mačeku i snimljenom upravo povodom 100. godišnjice njegova rođenja.“

N. Cvjetović / PodUčkun.net