Reformisti protiv zatvaranja čvora Matulji: Autocesta nije smjela biti nedostupna u vrijeme Uskrsa @ Opatija

Kako je rekao Aleksandar Popadić uime opatijskih Reformista, takva odluka predstavlja veliko iznenađenje i netko bi trebao snositi posljedice za ovakvu regulaciju prometa, dodavši da je „poznata činjenica da nam je organizacija i planiranje jača strana i sada ne preostaje ništa drugo nego da se odgovornost prebacuje sa jedne na drugu instancu“.

Matulji/Opatija – Od srijede je zbog radova na rotoru zabranjen pristup zaobilaznici iznad Opatije. I to neposredno pred Uskršnje praznike kada se očekuju turisti kao prvi vjesnici turističke sezone. Reformisti smatraju da se sa zatvaranjem čvorišta trebalo odgoditi nakon velikog blagdana Uskrsa, a ne u vrijeme kad nam gosti stižu u velikom broju. Ovom važnom prometnicom kojoj gravitiraju stanovnici Opatije i Matulja kao i turisti biti će zabranjeno prometovati, kako je najavljeno, do srpnja, kazao je Aleksandar Popadić uime opatijskih Reformista u komentaru na ovotjedno zatvaranje izlaza i ulaza s autoceste u Matuljima zbog izvođenja radova na novom rotoru.

Kako je rekao, takva odluka predstavlja veliko iznenađenje i netko bi trebao snositi posljedice za ovakvu regulaciju prometa, dodavši da je „poznata činjenica da nam je organizacija i planiranje jača strana i sada ne preostaje ništa drugo nego da se odgovornost prebacuje sa jedne na drugu instancu“.
– Izvođač radova će reći da nije moguće raditi u više smjena jer kod javne nabave odlučuje najniža cijena radova. Investitor će reći da radovi završavaju prije glavne turističke sezone pa se ne očekuju problemi. Građani će reći da je rotor zakasnio točno 36 godina kada je izrađeno „privremeno“ prometno rješenje izlaska sa zaobilaznice. Naime, 1981. kada je puštena u promet zaobilaznica nije bio predviđen izlaz za Opatiju odnosno Matulje. Tadašnje Ministarstvo prometa je smatralo da je za Opatiju dovoljno da ima izlaz na čvoru Diračje ali je na brzinu sklepano privremno rješenje sa semaforom. To je rješenje do jučer bilo na snazi i predstavlja svojevrsni kuriozitet jer je to jedini semafor na dionici od Pule do Vukovara. U međuvremenu se promet višestruko povećao ali se na ovom problemu nije radilo pa sada nerad dolazi na naplatu. I sad su svi ljuti dok svaki dan gube sate u prometnim gužvama i čepovima. Turisti se čudom čude svojim GPS uređajima koji ih navode na sporedne ceste, putiće i staze. Hoćemo li nešto naučiti iz ovakvog neodgovornog ponašanja? Teško, rekao je Popadić.

Naglasio je kako opatijski reformisti smatraju da je potreban dodatni angažman kako bi se državni infrastrukturni projekti bolje koordinirali sa lokalnom samoupravom, te barem u cilju turizma bolje brinuti o terminima zatvaranja glavnog čvorišta za Opatiju.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!