Regionalnim programom otvoreno 12. izdanje Liburnia Film Festivala @ Ičići

LFF_0_Sertic_Mandic_Paulic

Ovogodišnji LFF otvorio je film ‘‘A šta ako ne uspijem’‘ Darije Žmak Kunić i Andree Knežević, zanimljiv intimistički pogled na umjetničko stvaralaštvo.

Ičići – Dvanaesto izdanje Liburnia Film Festivala, najstarije hrvatske smotre dokumentarnog filma, otvoreno je zbog lošeg vremena sinoć na terasi restorana Triestina umjesto u ičićanskoj lučici, mjestu koje već godinama ugošćuje najbolje domaće dokumentariste, ali i cijenjene goste iz inozemstva među kojima su i ove godine selektori prestižnih festivala iz Europe i SAD-a, te reporteri za tiražne američke i europske filmske magazine.

– Prvi puta smo na poluotvorenom, nadam se da ćemo već sutra nastaviti u idealnoj atmosferi u lučici, kazao je tehnički direktor LFF-a Igor Bajok.

LFF_0_Sertic_Bajok

Festival je otvoren ‘‘nultom večeri’‘, odnosno regionalnim programom za koje selektor i direktor festivala Oliver Sertić običava reći da se radi ‘‘o filmovima snimljenih u tri županije oko Ičića’‘, a publici je predstavljeno šest ostvarenja regionalnih autora. Dva najambicioznija, dugometražna filma među šestorkom su zapravo biografije – filmom ‘‘Bordo, vječna stripovska mladost’‘ priču o Borivoju Dovnikoviću, jednom od najpoznatijih domaćih stripaša, ispričao je Bernardin Modrić, dok je Igor Paulić u filmu ‘‘Povratak posljednjeg’‘ združio biografske elemente sudbine Olega Mandića, koji je kao jedanaestogodišnji dječak bio posljednji uznik što je napustio Auschwitz, te svojevrsno upozorenje na najcrnje trenutke dvadesetog vijeka.

– Pogledali smo 70 filmova koji su stigli, što je najveći broj do sada, izabrali smo najboljih 25, od čega je njih 14 u konkurenciji za nagradu, kazao je direktor i selektor Oliver Sertić.

Ovogodišnji LFF otvorio je film ‘‘A šta ako ne uspijem’‘ Darije Žmak Kunić i Andree Knežević, zanimljiv intimistički pogled na umjetničko stvaralaštvo.

– Film se tako zove jer smo se čitavo vrijeme pitale što ako ne uspijemo, kao majke, žene, umjetnice, on prikazuje dvojbe dvije osobe koje su se našle nakon dugo vremena, kazala je žmak Kunić.

LFF_0_Veja

Prikazani su i ‘‘Prolog’‘ Elvisa Lenića koji je predstavljen kao film što ‘‘pred gledatelje stavlja uzbudljivu pustolovinu koji mogu razumjeti samo oni što su ju doživjeli’‘, jer na vrlo emotivan i zanimljiv način predstavlja iskustvo protoka devet mjeseci do djetetova rođenja, ‘‘Čekanje’‘ Igora Bezinovića, intrigantan ‘‘kratkiš’‘ snimljen na Krčkom mostu, te ‘‘Mula, skupina korijenja svezanih zajedno’‘ Sabine Mikelić, još jedna intimna posveta obitelji.

Liburnia Film Festival nastavlja se večeras prvom natjecateljskom večeri, u sklopu koje će od 20 i 30 sati biti prikazani filmovi ‘‘Prolaz za Stellu’‘ Ljiljane Šišmanović, ‘‘O hokeju i medvjedima’‘ Radoslava Ivanova Gonze i Josipa Ivančića, ‘‘Slobodu treba tražiti po svaku cijenu, po cijenu života’‘ Renate Poljak, ‘‘Posljednjih 100’‘ Morane Komljenović te ‘‘Naslovnica’‘ Silvane Menđušić, dok će nakon ponoći u glazbenom programu nastupiti riječki kantautor Izet Medošević.

LFF_0_gledatelji

Davor Žic / PodUčkun.net
Foto: Marin Ćuk Vurnek

error: Content is protected !!