Rekordan interes za zlato: Cijena mu u 2017. porasla za 15 posto, a promet za 30 posto @ Opatija

Prema podacima opatijske tvrtke Auro Domus, najveće hrvatske kompanije specijalizirane za trgovinu plemenitim metalima, prošle godine hrvatski građani kupili su 30 posto više investicijskog zlata nego 2016. godine.

Opatija – Plemeniti metali protekle godine srušili su nekoliko rekorda koji datiraju s početka ovog desetljeća – povećanjem cijene zlata od 15 posto na svjetskoj razini tijekom 2017. godine ostvaren je najveći skok vrijednosti ove plemenite kovine još od 2010. godine, a povećanjem interesa hrvatskih građana za kupnjom investicijskog zlata ostvaren je najveći volumen prodaje zlatnih poluga i zlatnika u domaćoj povijesti.

– Protekla godina bila je doista zanimljiva, najviše zbog činjenice da su paralelno rasle inače konkurentske investicijske klase. Tako smo imali povećanje vrijednosti burzovnih indeksa, „boom“ kriptovaluta, ali i rast cijene sirovina poput nafte i zlata. Vjerojatno je to posljedica potrebe za „izravnanjem portfelja“, odnosno želje ulagača da barem dio imovine zadrže u sigurnim opcijama, među kojima se investicijsko zlato zbog svog stalnog rasta vrijednosti smatra najsigurnijom. No, istovremeno, takva situacija je i pokazatelj relativno nestabilne situacije na tržištu i nesigurnosti ulagača, koja se prema Goldman Sachsu, najviše može povezati s kaotičnim stanjem u američkoj administraciji na čelu s Donaldom Trumpom i čestih globalnih sigurnosnih ekscesa među kojima su oni sa Sjevernom Korejom bili najizraženiji. Imamo ekonomske stručnjake koji govore da je svjetsko gospodarstvo u ekspanziji, ali i da nam se sprema nova kriza, pa su ljudi na čudu kako najbolje očuvati svoju imovinu, kazao je Slaven Sviličić, direktor sektora investicijskog zlata u Auro Domusu, najvećoj domaćoj kompaniji za trgovinu plemenitim metalima, koja svoje sjedište ima u Opatiji.
Hrvatski građani sve češće u odgovoru na to pitanje – kako najbolje očuvati imovinu – okreću se investicijskom zlatu. Zlatnici, dukati i zlatne poluge, koji su se na hrvatskom tržištu prvi puta „legalno“ pojavili u drugoj polovici 2013. godine, nakon što je naša zemlja ušla u EU, a investicijsko zlato je oslobođeno PDV-a i drugih poreznih opterećenja, petu godinu zaredom zabilježili su visoke stope rasta prodaje.

– Za ilustraciju koliko je porastao interes za investicijskim zlatom, dovoljno je reći da smo tijekom čitave 2013. godine ostvarili promet koji je manji od prosječnog dnevnog prometa 2017. godine, a tijekom čitave 2014. godine ostvaren je promet otprilike na razini prošlogodišnjeg prosinca. Konkretno, tijekom 2017. godine naša je kompanija ostvarila rast prihoda od prodaje investicijskog zlata za 31 posto, a godinu smo završili s 52,5 milijuna kuna prihoda, a broj klijenata povećan je za 15 posto. Pritom smo izrazito zadovoljni da su klijenti prepoznali naše specijalizirane trgovine The bank of gold u Zagrebu (Ilica 19), Splitu (TC Mall of Split) i Rijeci (Korzo 6) kao mjesto gdje mogu dobiti ne samo najbolje uvjete kupnje i prodaje poluga i zlatnika, već i detaljne informacije o tome što je to investicijsko zlato i stanju na tržištu, kao i svu paletu pratećih usluga, poput besplatne procjene ili pohrane zlata, kazao je Sviličić.

Rast vrijednosti zlata, prema ocjenama analitičara, trebao bi se nastaviti i u 2018. godini, prvenstveno kao zaštita portfelja od očekivanog „puknuća“ rizičnih ulaganja – poput dionica ili kriptovaluta – koja su ostvarila eksponencijalni rast u proteklim godinama. Sam početak ove godine zasad je u skladu s tim predviđanjem, jer cijena zlata nastavila je pozitivan niz i približila se vrijednosti od 1.350 dolara za uncu, što će biti najviša vrijednost unazad 18 mjeseci.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!