Rekordna 2018. godina – Dobri turistički rezultati na Kvarneru, Opatijska rivijera ostvarila 2,2 milijuna noćenja

Među subregijama prednjači otok Krk s 6,9 milijuna noćenja (udjel od 36% u ukupnom broju noćenja). Na Krku je tijekom 2018. godine ostvareno 6% više dolazaka i 3% više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Na drugom mjestu je Crikveničko-vinodolska rivijera (3,2 milijuna), a na trećem otok Lošinj (2,4 milijuna). Poredak prema broju noćenja nastavljaju: otok Rab (2,2 milijuna), Opatijska rivijera (2,2 milijuna), otok Cres (1,1 milijun), Riječko područje (800.000) te Gorski kotar (110.000).

Opatija – Prema službenim podacima sustava eVisitor od 4. siječnja 2019. godine iza Turističke zajednice Kvarner još je jedna rekordna godina na Kvarneru. Naime, tijekom 2018. godine u odnosu na 2017. godinu Kvarner je posjetilo 4% više gostiju (3 milijuna dolazaka) koji su ostvarili 2% više noćenja (19 milijuna noćenja). U apsolutnim brojkama porast noćenja u odnosu na 2017. godinu iznosi 400.000, a u odnosu na 2016. godinu čak 2 milijuna (12% više).

Irena Peršić Živadinov

— Kada rezimiramo 2018. kao turističku godinu, svakako je najvažnije istaknuti činjenicu kako je najveći postotni porast ostvaren tijekom izvansezonskih mjeseci na koje smo najviše fokusirali naše promotivne aktivnosti. U prvih 6 mjeseci je ostvareno 8% više, a u posezoni 4% više noćenja. Sama „glavna špica“ sezone na razini je prošlogodišnje, te su u tom dijelu godine svi raspoloživi smještajni kapaciteti gotovo u potpunosti popunjeni. Kada analiziramo dobre turističke rezultate kojima se posljednjih nekoliko godina Kvarner može pohvaliti, vidimo da rast nije slučajan i da je smjer u kojem idemo ispravan. Zajedničkim radom svih turističkih subjekata na Kvarneru, uspjeh nije došao sam po sebi, puno se radilo i radi se na promociji novih sadržaja i na podizanju kvalitete usluga. Što se tiče smještajnih kapaciteta, već dulje vrijeme javlja se trend – što veći broj zvjezdica, veća popunjenost. I turistički djelatnici su prepoznali ta nova kretanja na tržištu, a najslikovitije to prikazuju i sami podaci o primjerice investicijama u obiteljski smještaj. Na Kvarneru je pola smještajnih kapaciteta u obiteljskom smještaju, i upravo zbog toga kroz projekt Kvarner Family kojim brendiramo obiteljski smještaj te pomoć PGŽ koja je subvencionirala kamatnu stopu iznajmljivačima koji su željeli ulagati, pomogli smo da to i ostvare. Kroz par godina provođenja, mjera je vidno doprinesla rezultatima – u posljednje 2 godine broj privatnih objekata s 5* se udvostručio, a objekti kategorizirani s 5* ostvarili su ove godine čak 26% više noćenja, što je veliki porast kad usporedimo s rastom od 4% koliko je ukupno ostvareno u svim objektima obiteljskog smještaja na Kvarneru tijekom 2018. godine! Može se zaključiti kako će zahvaljujući takvim ulaganjima iznajmljivači dugoročno pružati svojim gostima veću kvalitetu te su u konačnici iskoristili priliku da povećaju vlastitu zaradu od turizma, istaknula je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Pet vodećih tržišta zajedno ostvaruje 13,7 milijuna noćenja (72% od ukupnog broja noćenja): Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Italija. Gosti iz Njemačke sami ostvaruju 4,8 milijuna noćenja i ove godine bilježe 5% više dolazaka i 3% više noćenja. Iz godine u godinu broj njemačkih gostiju je u porastu: u usporedbi s 2016. godinom je 19% više dolazaka i 17% više noćenja, a u posljednjih 5 godina turistički promet njemačkih gostiju je povećan za 35% u dolascima i 40% u noćenjima. Na drugom mjestu po broju noćenja su domaći gosti s 2,8 milijuna noćenja, Austrijanci su na trećem mjestu (1,8 milijuna noćenja), a Talijani na četvrtom (1,3 milijuna noćenja). Idućih 5 zemalja sortiranih prema broju noćenja čine Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska.

Među subregijama prednjači otok Krk s 6,9 milijuna noćenja (udjel od 36% u ukupnom broju noćenja). Na Krku je tijekom 2018. godine ostvareno 6% više dolazaka i 3% više noćenja u odnosu na 2017. godinu. Na drugom mjestu je Crikveničko-vinodolska rivijera (3,2 milijuna), a na trećem otok Lošinj (2,4 milijuna). Poredak prema broju noćenja nastavljaju: otok Rab (2,2 milijuna), Opatijska rivijera (2,2 milijuna), otok Cres (1,1 milijun), Riječko područje (800.000) te Gorski kotar (110.000).

Među destinacijama „najbolji“ je Mali Lošinj (2,4 milijuna noćenja), a s 100.000 noćenja manje prati ga Crikvenica. 40% noćenja je ostvareno u obiteljskom smještaju (7,6 milijuna). Kampovi su na drugom mjestu (3,7 milijuna, udjel od 20%), a hoteli na trećem (3,6 milijuna, udjel od 19%). I u 2018. godini se nastavlja trend potražnje za smještajem više kategorije. Iako su, kada sagledamo ukupnu statistiku, hoteli u 2018. godini ostvarili nešto manje noćenja (-2%), važno je za naglasiti kako hotelski smještaj najviše kategorije (tj. hoteli s 5*) bilježi porast noćenja od gotovo 10%. Porast u obiteljskom smještaju iznosi 4%, no obiteljski smještaj s 5* ostvario je čak 26% više noćenja! Isto vrijedi i za kampove: 4% porasta u kampovima zbirno te 28% u kampovima najviše kategorije. To znači da su neovisno o kategoriji, objekti s 5* u 2018. godini ostvarili porast broja noćenja od 20%!

Na navedene brojke treba pridodati 19.000 dolazaka i 120.000 noćenja ostvarenih u nautičkom prometu (7% više dolazaka i 5% više noćenja u odnosu na 2017. godinu). Među kvarnerskim lukama najviše noćenja ostvaruje marina Punat.

 

 

 

 

 

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net