Rekordna turistička godina: Broj noćenja prvi puta dosegao 1,2 milijuna @ Opatija

ARHIVA

ARHIVA

Tijekom rekordne turističke 2016. godine u Opatiji je boravilo gotovo 400 tisuća turista, koji su noćenjima po prvi puta dostigli brojku od 1,2 milijuna i time povećali rezultat prethodne 2015. godine za 3 posto.

Opatija – Gotovo 1,2 milijuna noćenja (točno 1.197.197 noćenja) ostvarilo je u prošloj godini 396 tisuća turista u Opatiji, čime je broj dolazaka povećan za 1 posto, a broj noćenja za tri postotna poena. Ujedno, to je najbolji rezultat turističkog prometa Opatije od osamostaljenja Republike Hrvatske.

– U 2016. godini prema ostvarenom turističkom prometu tradicionalno su najuspješniji bili srpanj i kolovoz tijekom kojih je ostvareno 37 posto ukupno ostvarenih noćenja. Posebno, pak, veseli što su odlični rezultati ostvareni u posezoni (razdoblje rujan-prosinac 2016.) s povećanjem broja noćenja za 7 posto, kazala je Daniela Grlaš iz opatijske Turističke zajednice.

Top listu najjačih tržišta 2016. godine predvode gosti iz Austrije koji su ostvarili 65 tisuća dolazaka (18 posto više nego lani) i 230 tisuća noćenja (14 posto više nego lani), slijede na drugom mjestu gosti iz Njemačke s porastom broja dolazaka i noćenja od 4posto, odnosno 38 tisuća dolazaka i 190 tisuća noćenja. Na trećem mjestu su domaći gosti koji su ostvarili isti broj dolazaka i povećanje noćenja od 2 posto, što u apsolutnim brojkama znači 62 tisuće dolazaka i 140 tisuća noćenja, a slijede gosti iz Italije s 6 posto manje dolazaka i 3 posto manje noćenja, odnosno oko 39 tisuća dolazaka i nešto ispod 100 tisuća noćenja. Na petom i šestom mjestu značajan porast turističkog prometa zabilježen je s mađarskog tržišta i to u dolascima za 9 posto i u noćenjima od čak 18 posto, te slovenskog tržišta u dolascima za 9 i u noćenjima za 6 posto.

Pritom je četiri od pet noćenja ostvareno u hotelima, ostatak uglavnom u privatnom smještaju, dok je tek jedan posto ostvaren u nekomercijalnim kapacitetima.

– Prema dobnoj strukturi u 2016. g. najviše je turista bilo u dobi od 41 do 60 godina, i u toj dobnoj skupini ostvaren je porast broja turista od 4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Pad noćenja zabilježen je samo kod turista dobne skupine iznad 60 godina, koji je bilo sedam psoto manje, a najveće poraste bilježe dobne skupne do 12 godina s porastom od 16 posto i dobna skupina od 19 do 30 godina s porastom od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu, kazala je Grlaš.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!