Rekordno dobri rezultati Hrvatskog muzeja turizma @ Opatija

Arhiva PodUčkun.net

Arhiva PodUčkun.net

Među ostalim projektima planiranima za iduću godinu, uz obilježavanje 170 godina turizma u Opatiji i Noći muzeja, izdvajaju se zanimljivo nazvani projekti ”Izgubljena galerija” te ”Scarpokaz”, odnosno turističko-kazališni moment u rezidenciji Scarpinih.

Opatija – Hrvatski muzej turizma ostvario je u proteklih 12 mjeseci rekordne rezultate, istaknuto je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je ”sumiran” rad ove ustanove tijekom sezone, ali i tijekom prve godine mandata nove ravnateljice Katarine Mažuran Jurešić.

Pun kufer svega...

Pun kufer svega…

– Od polovice 2012. do polovice 2013. godine HMT je utrostručio vlastite prihode. Produžili smo radno vrijeme muzeja na sve dane u tjednu. Preuzeli smo od Grada Opatije treću zgradu u sklopu muzeja, potpuno je preuredili, opremili te postavili stalnu izložbu i otvorili je za posjetitelje. Hrvatski muzej turizma tako sada paralelno održava programe na tri lokacije u Opatiji. Znatno smo ojačali prisutnost našeg muzeja u medijima i turističkoj ponudi grada Opatije. Osobito mi je drago što ostvarujemo rezultate u otvaranju muzeja lokalnoj zajednici, uvođenju suvremenih i interaktivnih projekata koji problematiziraju fenomen turizma u kontekstu današnjice, a odmiču se od tradicionalne uloge statičnih i zatvorenih muzeja. Hrvatski muzej turizma vidimo kao otvorenu, modernu instituciju koja potiče građane na kreativno i kritičko sudjelovanje, postavlja pitanja i predlaže istraživačke odgovore te nudi djeci prostor u kojem će učiti na zabavan način. Surađujemo s ostalim institucijama, umjetnicima i pojedincima iz cijele Hrvatske i inozemstva, ostvarujući zajedničke projekte koji propituju odnos turizma, kulture i lokalne zajednice, nekad i danas, analizirajući dobre i loše trendove ove interakcije, kazala je ravnateljica Jurešić, dodavši kako HMT planira i daljnji razvoj kroz uključivanje u međunarodne projekte.

Naglasila je kako je uvođenje simboličnih cijena ulaznica od 10 kuna za pojedinačne posjetitelje, 7 kuna za grupne posjete te 5 kuna za djecu, kao i uređenijim načinom iznajmljivanja prostora i prodaje robe znatno povećan prihod muzeja od vlastitih sredstava – u odnosu na 2008. godinu, kada je ovim putem uprihodovano 14.000 kuna, u 2012. godini ”zarađeno” je gotovo 40.000 kuna, a u 2013. godini gotovo 100.000 kuna.

hrvatski_muzej_turizma_logo

– Ostvarujemo i značajan rast prihoda iz državnog proračuna što bitno rasterećuje gradski proračun. Hrvatski muzej turizma financira se iz proračuna Ministarstva kulture RH i Grada Opatije u omjeru 50:50 za redovnu djelatnost, dok za programsku djelatnost apliciramo sa svojim projektima na javne natječaje ministarstava i ostalih institucija. Od Ministarstva turizma Republike Hrvatske HMT je prvi put dobio sredstva krajem 2012. godine, i to za projekt Turistički bonton, u iznosu od 70.000 kuna. Ministarstvo kulture RH je, prema aplikacijama iz 2011. godine, za projekte HMT-a u 2012. odobrilo 150 tisuća kuna, a prema aplikacijama iz 2012. godine, za projekte HMT-a u 2013. godini čak 30 posto više, odnosno 212.000 kuna, kazala je ravnateljica Jurešić.

Najavila je i program za iduću godinu. Tako će se tijekom 2014. godine održati muzejske izložbe ”Odmor nakon Pada” (Povijest i transformacija socijalističkih odmarališta na Jadranskoj obali), ƒƒ ”Odjevni predmeti i pravila ponašanja na javnim mjestima za kupanje” (kroz povijest), ”Pioniri turizma” (obitelji koje su se prve počele baviti turizmom na otocima i kako je to utjecalo na njihov život) te Redovni galerijski program u mjesečnom ritmu Umjetničkog paviljona ”Juraj Šporer”.

Među ostalim projektima, uz obilježavanje 170 godina turizma u Opatiji i Noći muzeja, izdvajaju se zanimljivo nazvani projekti ”Izgubljena galerija” te ”Scarpokaz”, odnosno turističko-kazališni moment u rezidenciji Scarpinih.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!