Retropatija Pub kviz – Kvizomani dva iz dva @ Foaje

Parafi i Termiti pod kristalnim lusterima... Isti koncert dvije različite tehnike fotkanja...

Kvizomani su ponovo suvereno pobijedili na Pub kvizu u Foajeu, a mi uz izvještaj donosimo par pitanja uz koja ćete moći brusiti znanje do konačnog obračuna što će se odigrati u subotu, 25. kolovoza.

Opatija – Uz uzvodne taktove slavnog ”intra” Kviskoteke započelo je u petak navečer drugo izdanje Retropatija Pub kviza u Foajeu, na maloj sceni Ljetne pozornice, u kojem su uloge Olivera Mlakara i Laze Goluže preuzeli Dražen Turina Šajeta koji je vodio kviz i Davor Žic koji je sastavio 32 pitanja podijeljena u pet kategorija. Posebnost ovog izdanja kviza bila je u tome što je tematski baziran isključivo na Opatiji, pa su kategorije – film, glazba, kultura, trivia i sport – popunjene isključivo lokalnim događanjima, osobama i pojmovima.

U toj su se ”lokalnoj problematici” najuspješnije snašli članovi grupe ”Kvizomani”, koji su opravdali ulogu favorita koju su zaradili pobjedom na prošlom izdanju kviza otprije mjesec dana, i zauzeli prvo mjesto. No, da im nije bilo lako, potvrđuje i činjenica da se na drugo mjesto smjestila ekipa ”Merlita i staratelji” sa samo bodom zaostatka za vodećima, a ”napeto” je bilo i u ”nadmetanju” za treću poziciju koju je osvojila grupa ”Kokoš Anel” s bodom više od dvojca ”Devana”.

hobb

Organizator događanja, Festival Opatija, nagradio je najuspješnije ekipe ulaznicama za programe iz svog repertoara – članovi trećeplasirane ekipe nagrađeni su karatama za film po izboru, drugoplasirani će poslušati koncert Luca Ciarla Quarteta ove nedjelje, dok će pobjednici imati priliku dobro se provesti na Indeksima pojačanim ”prijateljskim vokalima”.

U nastavku donosimo nekoliko (teških) pitanja s ove ”Olimpijade umova”, koja se održala točno u vrijeme otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, pa i vi možete testirati svoje znanje i saznati jeste li dorasli ”Kvizomanima”, koje će ljubitelji kviza moći izazvati na sljedećem izdanju ovog događanja 25. kolovoza.

Film:
Nedavno je u Opatiji boravila glumica Naomi Watts, koja je snimala film o posljednje dvije godine života princeze Diane. S njom nije stigao glavni glumac u filmu, Naveen Andrews, ali jest redatelj ove drame, čije vas ime tražimo u ovom pitanju. Za dodatni bod, napišite o kojoj je povijesnoj ličnosti taj redatelj snimio svoj prethodni biografski uradak.

Glazba:
Čuli ste za Termite? Riječki punk-bend postao je popularan ne samo zbog svojih nabrijanih pjesama, već i zbog zapaljivog scenskog nastupa njihovog frontmena Predraga Kraljevića Kralja. A taj nastup svoju premijeru doživio je jedne hladne večeri, 21. prosinca – upravo u Opatiji, simboličnim činom montiranja wc-školjke na glavu. Koje godine se odvio taj povijesni događaj, te gdje je bila smještena pozornica koja je na koncu popustila pod Kraljevim mahnitim skokovima?

motori_preluk

Trivia:
Na području Opatije u posljednjih je dvadeset godina djelovalo na desetke noćnih klubova, diskoteka i noćnih barova. Navedite njih barem 15, s time da svakih pet nosi jedan bod, do maksimalno 3 boda.

Sport:
Preluk je bio legendarna staza za utrke, još od davne 1946. godine, a blistavu karijeru ovog trkališta prekinuli su propisi prema kojima je ono postalo preopasno za natjecatelje i publiku, a Preluk je uz stazu na otoku Man proglašen najrizičnijom stazom na svijetu, pa su se utrke preselile na Grobnik. Mi vas pitamo koje se godine odvezla posljednja utrka na Preluku, te od koje se godine na toj stazi vozilo Svjetsko prvenstvo?

Kultura:
Kako se zove akademska kiparica koja je autorica najvećeg broja skulptura na opatijskim javnim površinama, i koje ime nosi njeno najnovije djelo?

Odgovori:
Film: Oliver Hirschbiegel i Adolf Hitler
Glazba: 1979. i Kristalna dvorana
Trivia: Capitano, Harbour, Colosseum, Hobbiton, Bull, Spin, Hoya, Lady Madonna, Osmica, Seven, Hemingway, Quorum, Nula, Amsterdam, What…
Sport: 1977. i 1969.
Kultura: Tatjana Kostanjević i Barkajol

Nikola Cvjetović / Liburnija.net