Retrovizor specijal: Petnaest stvari koji su obilježile 2015. godinu na Liburniji (2. dio)

retrovizor_drugi_dio

Sve smo bliži oproštaju od 2015. godine, a njen posljednji tjedan vrijeme je kada se podsjećamo što se dogodilo na Liburniji u onih ostalih 51. Našu ”godišnju inventuru” događaja koji su obilježili proteklih dvanaest mjeseci podijelili smo u tri nastavka. Nakon što smo jučer objavili prvih pet događaja, poredanih od 15. do 11. mjesta, danas nastavljamo s odbrojavanjem od 10. do 6. mjesta.

10. ZVJEZDICA JE ROĐENA.
Sve da događanja u Opatiji ove godine i nisu polučila neki veliki rezultat, ipak se mogu pohvaliti jednim fantastičnim uspjehom – između Festivala neovisnih kazališta i RetrOpatijskog festivala, zvjezdica je rođena! Daleko od toga da Mia Negovetić i prije tih svojih opatijskih gostovanja nije bila ”slavna”, jer njen raspjevani video bio je hit na kanalu YouTube, a ”priskrbio” joj je i nastup na otvorenju FEN-a. Tamo je sudjelovala na radionici koju su vodile Ivana Husar i Martina Tomčić uz pomoć Petre Radin, i svih još jednom oduševila svojim vokalnim sposobnostima. Mlada redateljica Radin, nakon što je dobila priliku režirati mimohod za Dan zahvalnosti, dala je Miji centralnu rolu, a ona je rasplakala čitavu Hrvatsku emotivnom izvedbom himne. Uslijedila je pobjeda na Zvjezdicama RTL-a, i Mijin povratak u Opatiju kao već afirmirane ”zvjezdice” uz bok Kedži, Houdeku i Tolji. I sve to u svega pola godine…

9. ODLAZI CIRKUS.
O matuljskom Općinskom vijeću posljednjih se godina često govori kao o (političkom) cirkusu, čije sjednice redovito traju satima i začinjene su galamom, vikom, svađom i prepucavanjima. Međutim, i u tom cirkusu uglavnom se znalo tko su klaunovi, a tko divlje zvijeri, nekakav red ipak je postojao. No, čini se da su ”krotitelji lavova” pomalo počeli gubiti kontrolu, pa se više ne zna na što će ličiti koja točka. Moglo bi biti vrijeme da se sklopi šator i da cirkus krene na put, perma novim izborima. Pod uvjetom da publika još nije izgubila interes.

8. DOBAR POČETAK.
Bez obzira na to kako će završiti 2015. godina, možemo reći da je dobro počela. Barem na našim stranicama, jer (n)ovu smo godinu otvorili pozitivnom viješću o sretnom povratku kući Marina Gržinčića, jednog od dvojice Hrvata koji su preživjeli havariju talijanskog trajekta ”Norman Atlantic”.

7. AJ, KURIJERA.
Vozni red Autotroleja uzrokovao je probleme brojnim mještanima Matulja i gornjih opatijskih krajeva, nakon što je riječki prijevoznik zbog opatijskih dugova jednostrano odlučio promijeniti ”pravila igre”. U prepucavanju tri strane – Autotroleja, Općine Matulji i Grada Opatije – ni krivi ni dužni kao kolateralne žrtve stradali su građani koji su samo htjeli stići na posao ili vratiti se kući na vrijeme. Previše je to bilo za očekivati u ovako uređenom sustavu u kojem su naši svakodnevni životi samo ”moneta za potkusurivanje” u obračunu ”elita”. Ma koliko se svi tvrdili da su radili u korist (svojih) građana – žitelja Matulja i Opatije, ali i jedinica lokalne samouprave koje su u suvlasništvu Autotroleja – vjerujem da bi im bilo nelagodno kad bi te građane pitale koliko im je koristi takav rad donio.

6. OTVORENO. Ne znam je li dojam ispravan, ali čini mi se da niti u jednoj godini dosad nismo imali toliko otvorenja kao u 2015. Nešto je tu bilo velikih stvari, među koje svakako spada novootvoreno kupalište Lido, bez obzira što su oko njega mišljenja podijeljena, ili hotel Navis. Ali bilo je tu i puno važnih, a ”manjih” otvorenja, koja su svakako poboljšala život građana koji su ih sa zadovoljstvom prihvatili. Jedno od takvih manjih otvorenja prošle godine bio je Old School Pub koji je proslavio prvu godinu postojanja i prometnuo se u centralno mjesto opatijskog noćnog života, a ove godine sličnih događanja bilo je više – između ostalih, otvoren je Eugenian na mjestu kultnog Maria, restoran Bianco&Nero popunio je prazninu u prizemlju sportske dvorane, a restoran Panorama omogućio je da barem jedan prostor s tim imenom konačno proradi.

Davor Žic / PodUčkun.net

Similar articles

Tjedni retrovizor

2 years ago

Tjedni retrovizor

4 years ago

Tjedni retrovizor

8 years ago
error: Content is protected !!