Revitalizacija i promocija Voloskog i Dobreća: Odobren projekt Riviera4season2 @ Opatija

Sudionici u projektu nazvanom ”Riviera4season2” su Grad Opatija, Općina Piran, Turistička zajednica grada Opatije, Turistička zajednica Portoroža, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike i Faklultet Turistica iz Portoroža, a očekuje se oko 300 tisuća eura za Opatiju.

Opatija – Projekt osmišljen s ciljem revitalizacije Voloskog i Dobreća, ali i povezivanja Opatijske rivijere i Portoroške rivijere, ostvaren u suradnji Opatije i Portoroža odobren je u sklopu programa Interreg V A Slovenija-Hrvatska. Prema procjenama, projekt bi trebao donijeti sufinanciranje u visini od 300 tisuća eura. Sudionici u projektu nazvanom ”Riviera4season2” su Grad Opatija, Općina Piran, Turistička zajednica grada Opatije, Turistička zajednica Portoroža, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike i Faklultet Turistica iz Portoroža, a projekt je zauzeo zauzeo prvo mjesto na ljestvici od ukupno 11 odobrenih projekata u području „kulturna baština“ (od ukupno 112 prijava na tri područja razvoja).

– Tema projekta, kojeg smo prijavili još prije godinu dana, je aktivna zaštita baštine kroz održivi razvoj turizma u okolici i zaleđu Opatije i Pirana, a s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude. Na našem području fokus je stavljen na turističku revitalizaciju Voloskog i Dobreća, odnosno na neophodna istraživanja kao osnovu za daljnje aktivnosti, poručili su iz Grada Opatije, naglasivši da će ovim projektom biti valorizirane povijesne ličnosti poput A. Mohorovičića, kao i prirodna baština opatijskog zaleđa.

Direktorica TZ grada Opatije, Suzi Petričić, naglasila je da je cilj projekta stvoriti prepoznatljivost i atraktivnost destinacije kroz inovativna kulturna događanja i unaprjeđenje postojećih odnosno tradicionalnih, kako bi upravo ona postala značajnim motivom dolazaka gostiju u destinaciju. Kreiranjem atraktivnog gastronomskog i kulturnog događanja na Voloskom te značajnim unaprjeđenjem Marunade na Dobreću stvorit će se vrijedni turistički proizvodi uz snažnu prekograničnu promociju.

– Izazovi projekta usmjereni su na povećanje valorizacije i prepoznatljivosti kulturne baštine ruralnog područja i okolice Portoroža i Opatije, čime će se sigurno umanjiti pritisak na obalni dio koji je posebno ranjiv sa stajališta održivog razvoja turizma. Suradnja javnog i privatnog sektora u turizmu dovest će, između ostalog, i do otvaranja novih, „zelenih“ radnih mjesta u ruralnim područjima. Implementacija projektnih aktivnosti doprinijet će rastu turističke potrošnje i smanjenju sezonalnosti u navedenim destinacijama, zaključila je dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana.

U sljedećim mjesecima s vodećim partnerom (Općina Piran) će se potpisati Ugovori o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, a nakon čega će uslijediti potpisivanje partnerskog sporazuma.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!