Rezultat sezone za posadu Hrvatin – Kuzmić na Velenju

rally_posada_hrvatin_kuzmic_2013_velenje (5)

Sada slijedi pauza pa početkom 7. mjeseca odlazimo u Toscanu na Rally Casentino, vjerojatno najjače natjecanje na kojem ćemo nastupit ove godine, kazao nam je Kuzmić, dok dojmove s posljednjeg rallya možete pročitati u nastavku teksta.

Opatija – Prošlog vikenda u okolici Velenja vožen je 4. rally u sklopu MRC-a – Rally Velenje. Na njemu je nastupila i posada Opatija motorsporta Tomas Hrvatin i Damir Kuzmić u svom Renault Cliu RS. Na cilj su stigli izvrsni 20. u generalnom poretku što je ujedno I najbolji rezultat ove sezone. Dečki su se iz Slovenije vratili presretni i donosimo nijihove dojmove.

Iz Slovenije se vraćamo jako zadovoljni. Osmi završeni rally zaredom i četvrti u 2013. je iza nas. Kada tome pridodamo i najbolji rezultat sezone, zadovoljstvo je potpuno!! Pred polazak smo se nadali rezultatu barem jedno mjesto boljem od 24. mjesta sa Rebenlanda. Ispalo je još bolje, završili smo kao 20. i ostvarili rezultat sezone u ukupnom poretku. Ali nije sve krenulo glatko pa krenimo od početka. Na rally smo krenuli u četvrtak jer smo tek u petak imali popisivanje.

rally_posada_hrvatin_kuzmic_2013_velenje (1)

Bili smo pomalo napeti jer su u petak bila verifikacija i tehnički pa nismo znali koliko će nam vremena ostat za popisat. Medjutim, za manje od 4 sata smo sve popisali sa standardna 2 prolaska brzinaca. Brzinci?? Pomalo nalik na one u HR iako su kad je rally krenuo sve vise ličili na one prljave austrijske. Utisak je bio da ce se razlike radit na 4 jutarnja a da ce popodnevna 2, na istoj stazi, duga gotovo 20 km biti samo rutina jer su više ličile brdskoj stazi nego rally brzincu. Ali prevarili smo se. Krenuli smo u 1. krug i iz nase perspektive nije loše izgledalo. Bili smo zadovoljni ali nismo znali kako stojimo u poretku. U 2. krug smo krenuli sa drugim odabirom guma i na 3. brzincu idemo 6 sek brže nego u 1. krugu, na 4. cak 15 sek!! Ulazimo u servis, dolazimo do rezultata i ŠOK!!! 27. mjesto ukupno i tek 5. klasi 8!! Bilo je jasno da nešto ne štima, a kako mi ne volimo opravdanja tražit u tehnici i stazi, bilo je jasno da je problem u nama i da smo očito zaspali i da se podhitno moramo probudit. Do servisa zbog pauze polako dolaze i neki od naših navijača koji nam to potvrđuju. Jednostavno, na brzincu ne izgledamo kao mi!! Nije nam bilo drago što se moramo vadit na brzincu od 20 km koji je kao brdo, znajući da Tomas baš nije ljubitelj takvih brzinaca. Ali s druge strane, pred nama je bio test da vidimo dali možemo bit najbolji kad je najpotrebnije. Tomas je u prvom uskom dijelu krenuo odlicno, agresivno i do krajnjih granica. Izgledalo je odlično. Medjutim,cekali smo da izađemo na široki dio brzinca. I iznenađenje!! Tomas juri, al pravo!! Vrijeme ne može biti loše, iako je brzinac izgledao puno lošije nego na popisivanju. Pun pijeska i duboki haklovi. I Clio je pred kraj počeo kašljat ali stigli smo do cilja u odličnom ritmu. Vrijeme identično kao Velkavrh s kojim smo cijeli dan bili tu negdje s vremenima. Vraćamo se u servis i pogled na vremena nam tjera osmijeh na lica. Penjemo se 4 mjesta i sada smo 23. ukupno i 4. u klasi 8.

rally_posada_hrvatin_kuzmic_2013_velenje (2)

Trećeplasirani u klasi nam bježi manje od 7 sek a bili smo brži 15 u prvom prolasku. Pada odluka da krećemo u napad!! Pogled u nebo izaziva nevjericu, stižu info da na brzincu pada kiša. Izlazimo na slicku a na startu dobivamo info da zadnjih 5 km pada kiša. Tomas kreće agresivno, napada svaki zavoj. Izlazimo na “brdo”, Tomas ide luđački, definitivno najbolja vožnja ove godine. Pogledi Damira na štopericu pokazuju da će vrijeme biti “nevrijeme”. Dolazimo do zadnjih 5 mokrih km, ali Tomas i dalje ide u visokom ritmu. Kada su misli već bile usmjerene cilju, Clio se pobrinuo za malo napetosti na kraju. Tomas sugerira da auto ne radi i posljednjih 4-5 km vozimo koda imamo bar upola konja u motoru ali stižemo u cilj. Vrijeme 15 sek sporije od prvog prolaska i budi se nada da je Tomas 1. dio odvozio ludo i da nismo zbog kiše i kašljucanja Clia puno izgubili. Na upisu vidimo da smo odvozili 1 min i 10 sek brže od petoga u našoj klasi!!! Čekamo Velkavrha, u 1. prolazu smo imali identično vrijeme i on ce biti pravi pokazatelj. Stiže i radi 1 sek bolje vrijeme od nas. Tomas je stvarno napravio vrijeme i ostaje žal zbog problema s autom , to bi onda stvarno bilo “nevrijeme”!! Isto tako nam ostaje nepoznanica kako su vozili konkurenti iz klase 8 ispred nas u poretku.

Dolaskom u servis saznajemo da su i oni bili puno sporiji od nas i to preko 35 sek!!! Tomas je bio najbrži upravo na brzincu kakvog najmanje voli i pokazao je da je najjači kad je najpotrebnije. Preostao nam je samo superspecial, više za prestiž i publiku. Nismo tada znali ali ispred nas su bili Jerkič-Verbič koji su lovili pobjedu u diviziji u PS, u borbi sa Velkavrhom. Tomas je opet potegnuo i na posljednjem brzincu smo ih preskočili i zasjeli na konačno 20. mjesto generalke i 1. put dohvatili TOP 20!! Uz to smo završili kao 11.među vozilima sa 2 pogona. U MRC 13. ukupno, 11. među vozilima s FIA homologacijom i najbitnije, 5. među 2WD pogonom. Utrka se bodovala i za CEZ a tu smo 14. ukupno, 9. u 2WD i 2. u svojoj klasi 8. Šta se klase 8 tiče, od 6. mjesta na početku, probili smo se do 2.!!! Jan Medved je ipak bio prebrz ovaj put i čestitamo mu.

rally_posada_hrvatin_kuzmic_2013_velenje (3)

Jedan od najljepših rallya koji smo vozili i sigurno se vraćamo sljedeće godine. U Velenju je blistao naš prijatelj i klupski kolega Viliam Prodan, ponovo sa Zdravkom Draženovicem na desnom sicu. Pokazao je da je jako brz, raditi vremena Roka Turka je za kapu do poda!! BRAVO VILI I ZDRAVE!!! Posebna priča iz Velenja su navijači. Zaključili smo da stvarno imamo prave navijače i oni su stvarno za nas zvijezde ovog rallya!! Imali smo čast na kraju superspeciala biti dio legendarnih “orange dangera” iz AKK Sveta Nedelja. Hvala vam ljudi na podršci na Saturnusu i Velenju. Vaši smo dužnici. Lijepo je kad ti prijatelj kaže na pola utrke da to nije to, pa stisneš i onda dođe posle trke i kaže: “E sad je to to”!!! Hvala Tomislav Postružin na svemu ove sezone!!! Igor i Martina Puž, Grdovic, Ozzy… nemoramo niš reć… Sta bi mi bez vas!!?? Mauro, Miha i svi ostali koje smo nenamjerno zaboravili, hvala vam od srca!!! Hvala susedima Slovencima na odlična 2 rallya, prava ste rally nacija i uvijek cemo s guštom doć vozit kod vas. Velika zahvala ljudima iz Oktan Športa. Sašo Vusič, Robi Levstik, Mirč Vajnhandl hvala, bez vas bi nam ovo bilo puno teže!! Za kraj smo ostavili mjesto za jednu posebnu zahvalu. A ona ide mami Prodan. Trke za nas vise nebi bile to šta jesu da nam ona ne dođe u posjetu. Nakon degustacije njezinih specijaliteta, Tomas je dobio neku posebnu snagu i doveo nas do prvog TOP 20 rezultata ove sezone. Veselimo se domaćoj kuhinji u Toscani!!

Zahvala našim sponzorima… Experience, Automatic servis, Sorriso, Rally-shop.si, Tecno auto, IP studio, IQauto, EM-Soft sistemi, on-line magazin Liburnija.net, Puž auto, Oštarija Štacion, caffe bar Tin.

Hvala našemu klubu Opatija motorsport, team menageru Igoru Pužu i svakako njegovoj ljepšoj polovici i našoj šefici Martini. Sada slijedi pauza pa početkom 7. mjeseca odlazimo u Toscanu na Rally Casentino, vjerojatno najjače natjecanje na kojem ćemo nastupit ove godine…

rally_posada_hrvatin_kuzmic_2013_velenje (4)

Rally posada Hrvatin – Kuzmić