Rezultati eko akcije ‘Zelena čistka’

Arhiva

Arhiva

Kako najbolje opisati što je učinjeno, kako predočiti koliko je to 4.800 tona očišćenih s divljih odlagališta? Zasigurno nekoliko desetina nogometnih igrališta ili možda stotine dječjih igrališta.

Opatija – Zelena čistka je po treći put ujedinila volontere s istim ciljem – čišćom Hrvatskom. Gotovo 52.000 volontera, iz svih županija, očistilo je 4.800 tona samo u jednome danu!

Zajedništvo aktivnih građana je pozitivan primjer koji zaslužuje pohvalu i podršku. Promjena se događa u onom trenutku kada se problemu pristupi, ali i učini nešto konkretno. Za čišće i ljepše sutra potrebno je uložiti vrijeme, energija, a za to treba volja i motivacija. Očigledno je da je 52.000 volontera našlo važnim da izdvoje svoje slobodno vrijeme i učine nešto za sebe, zajednicu i okoliš, a usto se i zabavi. I oružane snage, HGSS, planinari, ronioci, izviđači, školarci, najmlađi i oni nešto stariji, svi su dali svoj doprinos za čišću Hrvatsku. Bravo volonteri!

Kako najbolje opisati što je učinjeno, kako predočiti koliko je to 4.800 tona očišćenih s divljih odlagališta? Zasigurno nekoliko desetina nogometnih igrališta ili možda stotine dječjih igrališta.

Rezultat Zelene čistke je puno više od same matematike. Nisu to samo očišćene tone i brojka volontera. Zelena čistka je zajedništvo, povezanost, pomaganje, pokretanje, poduzimanje, uzimanje stvari u svoje ruke za bolje sutra. Volonteri svih zemalja koji sudjeluju, a njih je 111, u svjetskoj akciji World Cleanup, čija je Zelena čistka dio, broje se u miljunima. Moto Planet Zemlja je naš zajednički otok, udružimo snage štiteći ga, Svjetskog dana zaštite okoliša, na primjeru Zelene čistke dolazi na svoje.

– Bez podrške gradova i općina, komunalnih službi Zelena čistka ne bi bila moguća. Podrška koju svake godine pružaju važna je i neophodna za provedbu akcija, te odličan primjer suradnje. Odličan rezultat možemo zahvaliti najmlađima. Odgojno-obrazovne institucije iz cijele Hrvatske predvodnice su Zelene čistke. Bravo školarci i tete učiteljice, poručili su iz Žmerga.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!