Richard Watson i Dmitry Glukhovsky počasni gosti ovogodišnjeg Festivala fantastike i znanstvene fantastike “Liburnicon” 2016.

liburnicon_pr_fotka_2016_01

Liburnicon ne zaostaje ni u ponudi zabavnog programa, tako da nas ovaj vikend očekuje preko dvadeset različitih igara i kvizova, od streličarstva, utrkivanja autićima na daljinsko upravljanje i ozloglašenih ‘Vodenih ratova’ do kvizova o Igri prijestolja, Terminatoru, Plemenu i Pokemonima.

Opatija – Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon”, koji se od 19. od 21. kolovoza 2016. održava u posebno ukrašenim prostorima Osnovne škole “R. K. Jeretov” u Opatiji, ponosan je na svoj program koji se sastoji od preko 70 točaka, a uključuje brojna predavanja, prezentacije, projekcije, performanse, radionice, koncerte, izložbe te brojne društvene i stolne igre.

11. Liburnicon ugostit će dva ugledna izozemna gosta. Prvi je Richard Watson, izvanredni pisac, govornik i strateg koji predviđa neizbježne scenarije u budućnosti, kao i osnivač internet stranice What’s Next koja dokumentira globalne trendove, te suosnivač konzultantske tvrtke za stručno savjetovanje i planiranje scenarija Futures House Europe. Njegovi klijenti bili su između ostalog i Cambridge University, Coca-Cola, General Electric, IBM, Ikea, Imperial College, London Business School, McDonald’s, McKinsey & Company, Ministry of Defence, RAND, Samsung i Shell, a redoviti je predavač na London Business School. Na Liburniconu će održati dva izlaganja; u petak će u sklopu predavanja ‘Science and Fiction’ govoriti o tome tko utječe na koga u svijetu književne i znanstvene inovativnosti, te preispitivati koji segmenti znanstvene fantastike mogu imati praktičnu primjenu za buduća otkrića i izume, dok će na izlaganju ‘Anti-social media’ koje nas očekuje u subotu zapitati jesu li nove tehnologije ovdje da služe nama, ili mi služimo njima?

Naš drugi inozemni gost je renomirani ruski autor i novinar Dmitry Glukhovsky koji je 2002. objavio svoj prvi roman, ‘Metro 2033’, mračnu i zanimljivu priču smještenu u tunele podzemne željeznice postapokaliptične Moskve. Roman je dosegnuo izvanredan uspjeh, te je prema njemu nastala poznata istoimena video igra. Druga poznata djela su ‘Metro 2034’, ‘Metro 2035’, ‘It’s Getting Darker’ i ‘Stories of Motherland’. U svom izlaganju ‘Russian melancholia: the unique post-apocalyptic feel of life on ruins of an empire’ koje će se održati u subotu govoriti će o svom iskustvu i inspiraciji za pisanje budući da je rođen u ‘posljednjem velikom carstvu’, te je proživljavao njegov kolapsa tijekom tinejdžerskih godina. Govoriti će o iskustvu indoktrinacije od vrtića preko školovanja i svjedočenju uništenja sovjetskog mita, te o životu u urbanom okruženju koje je u raspadu.

Uz izlaganja glavnih gostiju, na Liburniconu će se održati još petnaestak zanimljivih znanstvenih i popularnih predavanja, među kojima svakako treba istaknuti predavanje ‘Sunce i svemirska klima’ našeg poznatog astronoma i popularizatora znanosti Korada Korlevića koje će se održati u subotu, te dva izlaganja poznatog domaćeg fizičara Davora Horvatića, koji će u petak govoriti o Zvjezdanim stazama i teorijskoj fizici, a u subotu o potrazi za tamnom materijom. U petak nas očekuje i talk-show poznatog voditelja Krešimira Miška u kojem će biti riječi o transhumanizmu, projektom genetskog i tehnološkog unapređenja ljudske vrste, o kojem će više reći gosti, stručnjak za polimere Igor Čatić i etičar Elvio Baccarini. Naravno, na Liburniconu nas očekuje i niz drugih predavanja čije teme sežu od Teslinog elektroautomobila do pregleda i objašnjenja katastrofalnih erupcija koje mogu okončati cijele civilizacije.

Liburnicon ne zaostaje ni u ponudi zabavnog programa, tako da nas ovaj vikend očekuje preko dvadeset različitih igara i kvizova, od streličarstva, utrkivanja autićima na daljinsko upravljanje i ozloglašenih ‘Vodenih ratova’ do kvizova o Igri prijestolja, Terminatoru, Plemenu i Pokemonima. Mnogo je pažnje uloženo i u glazbeni program Liburnicona, tako da će nas u petak zabavljati kultni riječki bend PHC, dok ćemo u subotu uživati uz zvukove rock cover benda Cherrybombz iz Pule.

Organizatori očekuju da će festival posjetiti preko tisuću posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva. Detaljnije informacije o programu i gostima Festivala, uključujući i preglednu satnicu i kratke opise svake od točki programa, mogu se naći na web-stranici www.liburnicon.com.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!