Riječanin Matija Jurišić svoj prvi nastup na FIA PE zaključio na trećem mjestu klase

Riječanin Matija Jurišić svoj prvi nastup na FIA PE zaključio na trećem mjestu klase

MATIJA JURIŠIĆ (foto M.Krpan)

-Zadovoljan sam svojim prvim nastupom na utrci Europskog prvenstva. Konkurencija je izuzetna, bilo je puno iskusnih i trofejnih vozača, a meni je ovo bila tek peta brdska utrka u karijeri, prva s europskim predznakom, poručio je Jurišić po povratku iz Češke.

RijekaU nepuna četiri tjedna održane su tri uvodne utrke ovogodišnjeg FIA Prvenstva Europe u automobilizmu na brdskim stazama. Poslije Portugala i Španjolske, treći ogled najboljih europskih asova, održan je na svjetski poznatoj stazi u češkom Sternerku, dugoj 7.800 metara. U utrci „Ecce Homo Sternberk“ sudjelovalo je više od 130 vozača iz desetak europskih zemalja, a jedini hrvatski automobilist bio je mladi 18-godišnji Riječanin Matija Jurišić. Nastupio je u svojoj Škodi Fabia S2000 grupe 4 Kategorije I. Usprkos promjenjivim uvjetima, treninzi i bodovne utrke vozile su se i po mokroj i po suhoj stazi, pa je od izuzetnog značaja bio pravi odabir guma.

-Zadovoljan sam svojim prvim nastupom na utrci Europskog prvenstva. Konkurencija je izuzetna, bilo je puno iskusnih i trofejnih vozača, a meni je ovo bila tek peta brdska utrka u karijeri, prva s europskim predznakom. Prva je vožnja prošla dobro, držao sam drugo mjesto klase, a u drugu sam krenuo s gumama koje su se pokazale problematičnim da bi ponovio slično vrijeme, pa sam se morao zadovoljiti trećim mjesto klase. Za početak dobro, a još bolje kao trening za hrvatsko prvenstvo u Skradinu krajem tjedna – kazao je po povratku iz Češke jedan od ponajboljih mladih hrvatskih automobilista, najuspješniji domaći automobilist sezone 2020.godine.

U utrci za bodove Europskog prvenstva sudjelovalo je 37 vozača u dvije kategorije. U onoj jačoj, sportskoj, formula i prototipova, novi sraz dvojice najboljih europskih vozača, sunarodnjaka iz Italije, završen je pobjedom Christiana Merlija (Osella FA 30) koji je u dvije vožnje bio uspješniji od Simone Faggiolija (Norma M20 FC) za 466 tisućinki sekunde. Pobjedu Kategorije I očekivano je odnio domaći lider Dan Michl (Lotus Elise), ukupno na 12.mjestu. Jurišić je ukupno bio 30., a u kategoriji 13., no u bodovnu listu PE upisao je svojih prvih 15 bodova. U konačnici, za nepune tri sekunde bio je uspješniji u „generalci“ i ispred svojevremenog europskog prvaka, i jedinog Slovenca na utrci, Aleša Preka (Honda Civic TypeR) koji je polučio pobjedu svoje grupe 5.

Jurišića krajem ovog tjedna u izuzetno brojnoj konkurenciji očekuje novi nastup, druga utrka hrvatskog prvenstva u Skradinu, na jednoj od najljepših staza u nas, na kojoj je svoj prvi automobilistički nastup prije godinu dana zaključio na trećem mjestu Kategorije I i pobjedom grupe A domaćeg prvenstva.

error: Content is protected !!