Rijeka psihologije donosi dvije zanimljive aktivnosti u Matulje: Predavanje o anksioznosti i radionica mindfulnessa

U srijedu, 19. veljače u vijećnici Općine Matulji od 19 do 20.30 sati održat će se interaktivno predavanje „Anksioznost – naš saveznik ili neprijatelj?“ koje će voditi Tamara Sremec. Krajem mjeseca, točnije 29. veljače, od 10 do 14 sati održat će se radionica vježbi mindfulnessa u prirodi, koju će voditi Nataša Jelenić Herega.

Matulji – Deveto izdanje manifestacije Rijeka psihologije počinje danas, u ponedjeljak, 17. veljače i donosi stotinjak događanja u Rijeci i okolici, a u Matuljima će se u sklopu tog programa održati dvije aktivnosti.

U srijedu, 19. veljače u vijećnici Općine Matulji od 19 do 20.30 sati održat će se interaktivno predavanje „Anksioznost – naš saveznik ili neprijatelj?“ koje će voditi Tamara Sremec.

– Anksioznost (tjeskoba, briga, napetost) jedan je od uobičajenih ljudskih osjećaja i dio našeg svakodnevnog života. Kada nikada ne bismo bili anksiozni izlagali bismo se nepotrebnim rizicima i manje truda bismo ulagali u postizanje željenog cilja.  Istovremeno, anksioznost je jedan od čestih psihičkih problema zbog kojeg znatan broj ljudi osjeća psihičku patnju i traži pomoć stručnjaka. Ako vas zanima kada je anksioznost zdrava i poželjna a kada postaje problem dođite na predavanje i saznajte više o tome. Na predavanju ćete imati priliku naučiti nešto više o svojoj anksioznosti (Što ju potiče?, Kako ju osjećate?, Kako si pomažete?). Kroz vježbe i demonstracije naučit ćete i različite tehnike ovladavanja anksioznošću koje vam mogu pomoći kako bi vam anksioznost (p)ostala saveznik, kazala je Sremec.

Krajem mjeseca, točnije 29. veljače, od 10 do 14 sati održat će se radionica vježbi mindfulnessa u prirodi, koju će voditi Nataša Jelenić Herega.

– U današnje vrijeme užurbanosti od iznimne je važnosti usporiti, uhvatiti trenutak za sebe, doživjeti ga što intenzivnije, svim svojim osjetilima. Kultiviranje usredotočene svjesnosti (mindfulnessa) uči nas upravo tome: s namjerom se usredotočiti na sadašnji trenutak s potpunim prihvaćanjem tog iskustva. Istraživanja pokazuju kako je umijeće toga usko povezano s brojnim dobrobitima po naše psihičko i fizičko zdravlje. Ova radionica uključuje nezahtjevno planinarenje okolicom Matulja tijekom koje ćemo zajedno vježbati: hodati svjesno, usredotočeno promatrati ono što nas okružuje, osluškivati zvukove, mirisati zrak, “biti” u prirodi i  s prirodom… i naravno, disati u tišini, jedni pored drugih, osvještavajući osjećaje i senzacije koje se izmjenjuju iz trenutka u trenutak. Zbog smotre zvončara u Matuljima, ova će se aktivnost umjesto 22. veljače, kako je najvaljeno u medijima, održati u subotu, 29. veljače u 10 sati! Zainteresirani neka obuju cipele ili tenisice za hodanje i ponesu marendu, kazala je Jelenić Herega.

 

error: Content is protected !!