Roditelji vrtićara iz Brešca u ‘štrajku’: Nezadovoljni zbog premještaja odgajateljice odbijaju djecu voditi u vrtić

Naime, ističu kako vjeruju da je promjena odgajateljica zapravo uvod u novi pokušaj „gašenja“ breškog vrtića, budući da su mnogi roditelji najavili kako će sada za svoju djecu tražiti premještaj u drugu grupu.

Matulji – Nova pedagoška godina u dječjem vrtiću Brešca počela je – štrajkom. Roditelji, nezadovoljni činjenicom da je nakon 14 godina odgajateljica iz ovog područnog vrtića, koji djeluje pod „kapom“ Dječjeg vrtića Matulji, premještena na drugu lokaciju, nekoliko dana svoje su mališane zadržali kod kuće kako bi pokazali da se s tom odlukom ne slažu.

– Posljednjih godina stalno doživljavamo neke „šokove“ pred polazak u vrtić. Tako smo ove godine, vikend pred polazak u vrtić, „na cesti“ saznali da je odgajateljica koju volimo i cijenimo i koja je odgajala stariju braću i sestre mnoge djece koja su danas upisana u vrtić Brešca, dobila novu grupu. Mnogi od nas upisali smo djecu u Brešca upravo zbog nje i sada se osjećamo prevarenima, kazali su roditelji koji Dječjem vrtiću Matulji i Općini Matulji zamjeraju nedostatak komunikacije.

Naime, ističu kako vjeruju da se radi o novom pokušaju „gašenja“ breškog vrtića, budući da su mnogi roditelji najavili kako će sada za svoju djecu tražiti premještaj u drugu grupu.

– Već nekoliko godina Općina Matulji želi zatvoriti naš vrtić, navodno zbog toga što školi nedostaje prostora. Svake godine u devetom mjesecu, ponovo par dana prije početka vrtića, saznali bismo da se namjerava zatvoriti vrtić – koji je zapravo samo jedna prostorija u sklopu škole – i onda bismo se organizirali na brzinu, tražili sastanke i razgovore i uspijevali to spriječiti. Mislimo da je ovo „na mala vrata“ pokušaj da se ugasi ta grupa u Brešcima, kažu roditelji, koji ističu i kako je u strateškom planu Općine Matulji zapisana namjera izgradnje novog vrtića i proširenja škole u Brešcima, „koja nije napredovala dalje od slike na papiru“. Kako su istaknuli, znaju da omiljenu odgajateljicu više neće moći vratiti u Brešca, no na medijski istup odlučili su se s namjerom da zatraže bolju komunikaciju od strane uprave vrtića i Općine.

Matuljski načelnik Mario Ćiković kazao je kako će ove pedagoške godine vrtić sasvim sigurno raditi, jer je natječaj raspisan i djeca su u njega upisana. Objasnio je i kako je doista od strane škole došao zahtjev za premještajem vrtića budući da školi nedostaje prostora za rad i prijeti joj mogućnost povratka u smjenski rad.

– Zbog toga smo imali i sastanak s predstavnicima mjesnog odbora, roditelja i škole, na kojem je zaključeno kako se vrtić neće zatvoriti, nego će škola pokušati naći alternativno rješenje problema u suradnji s osnivačem, Primorsko-goranskom županijom, objasnio je Ćiković, koji je dodao kako Općina ulaže u objekte predškolskog odgoja na svom području te kako je u Velom Brgudu uređen vrtić i okoliš s igralištem, u što je uloženo šest milijuna kuna.

Dodao je kako u prostorno-planskoj dokumentaciji postoji prostor za proširenje škole i izgradnju vrtića, no kako zasad nije bilo moguće s mještanima dogovoriti otkup zemljišta za novu prometnicu.

– Trenutačno je škola od igrališta odvojena cestom, želimo premjestiti prometnicu i napraviti jedinstveni kompleks kako bi se povećala sigurnost djece, ali i stvorili dodatni uvjeti, poput parkirališta za roditelje kada dolaze po djecu iz vrtića i škole. To je preduvjet proširenja škole i izgradnje vrtića, no već godinama stvari se ne miču s mrtve točke jer ne možemo s mještanima postići dogovor oko otkupa terena, zaključio je Ćiković, koji je kazao kako odluka o otvaranju i zatvaranju vrtića i nije u nadležnosti načelnika, već Općinskog vijeća koje donosi proračun i određuje raspodjelu sredstava za predškolski odgoj.

error: Content is protected !!