Rokova privukla veliki broj ljubitelja repe i fažola @ Liganj

rokova_liganj (1)

Veliki broj mještana okupljenih ispred Boćarskog doma u Lignju nije odolio ‘mirisu repe i fažola’ i veseloj zabavi koju su pripremili članovi Udruge Ognjišće.

Liganj – Tradicionalno obilježavanje blagdana Sv. Roka započelo je prošlog petka turnirom u briškuli i trešeti, a nastavilo se dan kasnije natjecanjem u pripremanju repe i fažola, jela koje se tradicionalno pripremalo povodom spomenutog blagdana. Veliki broj mještana okupljenih ispred Boćarskog doma u Lignju nije odolio ‘mirisu repe i fažola’ i veseloj zabavi koju su pripremili članovi Udruge Ognjišće.

– Rokova je pučka fešta u Lignju koja se slavi od vajkada. Domaća repa je simbole ovog blagdana i vavek se kuhala na Rokovu. S familijun ka ima koreni va Lovranšćine, a ne kuha repu na Rokovu, neš ni u redu. Pred sedan let kad smo startali z ovun manifestacijun imeli smo osam, a ovo leto imamo čak 28 prijavljenih natjecatelja iz Lignja, Tuliševice i Lovranske Drage, istaknuli su organizatori.

Žiri u sastavu Mario Rogić, Emil Jurčić i Romana Dobrec, kušali su svih 28 jela te odabrali najukusnije pripremljenu repu i fažol. Prvo mjesto osvojila je Trdić Ivanka (Ninica) s Tuliševice, njezina sumještanka Danica Kršanac osvojila je drugo mjesto dok se na treće plasirala Marica Gržin iz Lovranske Drage.

U sportskom djelu programa održano je nadmetanje u briškuli i trešeti, a slavio je par Gruden / Matešić dok je boćarski turnir, od ukupno prijavljenih 16 ekipa, najuspješnija bila ekipa Lovranske Drage, nakon kojih su se plasirali domaćini iz Lignja i ekipa Poljane. Za zabavu bio je zadužen D’Beni band i ekipa harmonikaša sastavljena od deset svirača iz Lignja i okolice.

Također, osim zabave, sporta te ića i pića, u prostoriji Udruge ‘Ognjišće’, smještenom u Društvenom domu Liganj, može se razgledati zanimljiva etno izložba. Navedena izložba, zahvaljujući donacijama građana, iz godine u godinu kontinuirano se nadopunjuje, a kako bi se prikupljena etno-građa ponudila na razgledavanje turistima, ali i domaćim ljudima koji ju žele pogledati, organizirano je dežurstvo članova Udruge ‘Ognjišće’.

I. M. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!