‘Romantični zvuci kalliningradskih virtuoza’ @ Kastav

kastav_zrak1Kastav – Ove nedjelje, 01. kolovoza s početkom u 21 sat, u sklopu Kastafskog kulturnog leta, na Crekvini će nastupiti Kalliningradska komorna filharmonija. Posebnost sutrašnjeg nastupa je u činjenici da će filharmonijom dirigirati Miran Vaupotić iz Zagreba (stalni gost-dirigenta Ruskog simfonijskog orkestra Prokofjev u Moskvi, Kaliningradske komorne filharmonije i Luganskog simfonijskog orkestra iz Ukrajine).

prekidi_txt

Nekoliko riječi o filharmoniji…
Kalinjingradska komorna filharmonija osnovana je 1991. Njegov osnivač i umjetnički direktor je Aleksandar Andrejev, priznati umjetnik u Rusiji, dirigent i violinist.

Orkestar odvažno i kontinuirano širi raspon svojega žanra, te nastupa s puhačkim sastavima, zborovima i solistima, a izvodi opernu glazbu i djela za mješovite sastave. Njegov repertoar, koji obuhvaća radove baroknog razdoblja, bečke klasike, romantične i poznate pop i džez melodije 20. stoljeća, neprestano privlači oduševljenu publiku. Nije samo publika u Kalinjingradu u prilici uživati u radu ovog kreativnog sastava, nego također i međunarodna publika. Aktivna koncertna aktivnost orkestra kako u Rusiji tako i u stranim zemljama posebna je “vizit karta” ove kreativne zajednice koja predstavlja i prenosi kulturni život kalinjingradske regije.

Liburnija.net: Kalinjingradska komorna filharmonija

Liburnija.net: Kalinjingradska komorna filharmonija

“Stil orkestra vrlo je skladan i elegantan,” napisale su švedske novine “Svenska Dangbladet”. “Vrhunski zvuk, savršen osjećaj za formu, sjajna kreativna neovisnost, tehničko savršenstvo, delikatan artizam, vrsno vladanje instrumentima, dubok prodor u zamisao autora – sve je to pomoglo Komornom orkestru da osvoji srca njegove sofisticirane publike,” pisale su novine “Lübecker Nachrichten”.

Orkestar je nastupao na turneji u Litvi, Poljskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Francuskoj i Španjolskoj. Surađuje sa slavnim ruskim i stranim solistima i dirigentima. Godine 1998. dobio je naslov laureata regionalne stručne nagrade “Priznanie” za postignuća u glazbenoj umjetnosti.

Liburnija.net: Miran Vaupotić

Liburnija.net: Miran Vaupotić

Nekoliko riječi o dirigentu…
Miran Vaupotić rođen je 1982. u Zagrebu. Studirao je na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković po licenci moskovskog državnog konzervatorija P.I. Čajkovski u Lovranu i Filozofskom fakultetu u Puli gdje diplomira 2005. Među njegovim profesorima bili su Marjan Krajna, Volodimir Balyk i Denis Modrušan. Majstorski tečajevi Aleksandra Skljarova također su tijekom godina imali važnu ulogu u njegovom umjetničkom razvoju. Dva puta je pobjednik Hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, te laureat Međunarodnog natjecanja harmonikaša u Puli 1999., 2003 Confédération Mondiale de L’Accordéon – CMA – Trophée Mondial de l’Accordéon u Italiji, međunarodnog natjecanja MUSIC GOLDEN TROPHY 2007 u New Yorku (SAD), te pobjednik međunarodnog natjecanja InterArtia u Volosu, Grčka, kao i dobitnik specijalne nagrade Schnittke na 2008 IBLA Grand Prize, Sicilija. International Art Society & Academy proglasio ga je umjetnikom godine 2008.

Miran vodi aktivnu glazbenu karijeru. Nastupao je sa orkestrima i ansamblima poput Gudačkog kvarteta Rucner, Zagrebačkih Solista, Riječkom filharmonijom, Hrvatskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Komornim orkestrom Kremljin, Cameratom Klaipedom, Kaliningradskom komornom filharmonijom, Filharmonijom Paderewski, Egipatskom filharmonijom, Moskovskim državnim simfonijskim orkestrom p/u Pavla Kogana i dr. Njegove izvedbe emitirane su na hrvatskom, portugalskom, francuskom, kanadskom i rumunjskom radiju. Surađuje sa eminentnim hrvatskim, talijanskim, francuskim, ruskim, američkim i slovačkim skladateljima A. Markovićem, T. Uhlikom, D. Palanovićem, D. Bobićem, E. Schwartzom, J.A. Roseom, J.L. Petitom, J. Derbenkom itd. Praizveo je njemu posvećena djela: Concerto per bandoneon e orchestra Paola Ugolettija, Double Bayan Concerto Petera Machajdika, Hrvatsku suitu Jevgenija Derbenka, te Double Concerto Roberta Di Marina.

Koncertna sezona 2009./2010. obilježit će njegove angažmane sa Zagrebačkim Solistima, Zagrebačkim komornim orkestrom, Sinfoniettom Žilina, Kaliningradskom filharmonijom, Luganskim simfonijskim orkestrom, Uljanovskom filharmonijom, Beijing International Chamber Orchestra i dr.

Nakon čvrstog utemeljenja svoje karijere kao koncertnog umjetnika, Miran preuzima štapić i započinje drugu karijeru kao dirigent. Dirigiranje je učio kod maestra Miroslava Homena i maestra Saše Britvića pri studiju na Odjelu za glazbu u Puli.

…i na kraju o ulaznicama…
Ulaznice za koncert, po cijeni od 60 kuna mogu se kupiti na slijedećim prodajnim mjestima:
Kastav: Agencija Kastavea, tel. (051) 691 586,
Matulji: Agencija Newsound, mob: 098 189 4687,
Turističko informativni centar Rijeka, tel. 051 335 882,
Kartomat Rijeka (Korzo) i online na stranicama agencije Kultura plus.

Ivan Mellor / Liburnija.net