Rončević: Za sada nema porasta oboljelih među starijom i školskom populacijom

Rončević: Za sada nema porasta oboljelih među starijom i školskom populacijom

FOTO: Screenshot YouTube

Na području PGŽ još vijek nema značajnijeg prodora virusa među stariju ni školsku populaciju

Rijeka – Na današnjem su se press kolegiju Primorsko-goranske županije koji se održao ispred Guvernerove palače medijima obratili zamjenica župana Marina Medarić, ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić i glavni epidemiolog PGŽ Dobrica Rončević.

Glavni je fokus naravno bio na situaciju s epidemijom koronavirusa te je o tome prvi progovorio glavni epidemiolog PGŽ Dobrica Rončević:

– Jutros su objavljene brojke o novozaraženima. Radi se o 33 novozaražene osobe od 133 testiranih. Znamo da je jučer bila nedjelja kada se radi manje testiranja iako je i ovaj broj solidan. I dalje se krećemo oko 20 posto pozitivnih nalaza u odnosu na sve testove, i dalje nam je među oboljelima dominantno područje Rijeke odnosno riječkog prstena, nešto je novozaraženih na području Liburnije, Crikvenice i Novog Vinodolskog i otoka Krka ali to su sve na periferiji Rijeke puno manje brojke. Dobna struktura je takva da su novozaraženi najčešće iz radno aktivne i studentske populacije, još uvijek nema porasta oboljelih u ranjivijim skupinama društva, prije svega mislim na starije osobe. Nema značajnijeg prodora virusa ni među populaciju do 18 godina što znači da školski sustav još uvijek nije toliko ugrožen da bi bilo potrebno potpuno zatvoriti škole, ali se i te opcije uvijek drže otvorenima.

Dr. Ružić obavijestio je javnost u stanju u riječkom KBC-u:

– Mi smo povodom porasta broja novozaraženih u populaciji očekivali i porast broja hospitaliziranih s jednom odgodom od nekoliko dana, što se zaista u prethodnim danima i dogodilo. Mi danas u KBC-u imamo 39 COVID pozitivnih bolesnika, od toga se 31 osoba nalazi na Klinici za infektivne bolesti, dok se ostalih 8 nalazi u Centralnom respiratornom centru. Od tih osam troje je bolesnika na respiratoru. Obzirom na kretanja zaraze detaljno pratimo i trudimo se ostati korak ispred zbog sigurnosti naših građana tako da smo otvorili dodatni odjel i krevetne kapacitete koji se nalaze na Klinici za otorinolaringologiju gdje su sada također smješteni u prizemlju bolesnici koji su COVID pozitivni. Oni spadaju u grupu srednje teške kliničke slike, te je taj dio pod ingerencijom infektologije. Mi smo broj postelja za srednje teške bolesnike na Klinici za Infektologiju i pod njenom ingerencijom povećali na 60, paralelno smo u Centralnom respiratornom centru broj kreveta povećali s 15 na 30. Unatoč porastu broja bolesnika, naš trenutni kapacitet za COVID bolesnike je 118 kreveta i to ulijeva nekakvu sigurnost i nama liječnicima, a vjerujem i našim građanima. Ako dođe do potrebe mi imamo spremna još dva odjela s ukupno 52 kreveta koja u idućoj fazi možemo otvoriti. Ono što je uvijek zanimljivo je broj respiratora. Trenutno su samo 3 pacijenta na respiratoru. Ovog časa imamo spremnih 35 respiratora za COVID bolesnike, ukupno imamo 55 respiratora koji se mogu upotrijebiti i ako tu pridodamo sve one uređaje u operativnim dvoranama tada je ukupni broj strojeva za mehaničku ventilaciju i za disanje oko 70. Prostora ima, sustav je apsolutno siguran, potrošnog materijala ima i moram istaći da smo mi organizirali dodatne stručne timove tako da ove materijalne kapacitete prate i kapaciteti stručnjaka. Redovni se program KBC-a postepeno smanjuje međutim neće biti potpune obustave i mi zapravo pozivamo sve bolesnike koji nisu posebno obaviješteni da ne dolaze na pretrage, da uz strogo poštivanje preventivnih mjera (distance, maski itd) da dođu na svoje zakazane preglede.

error: Content is protected !!