Rukavački zvončari u tradicionalnom pohodu

zvoneca…iz Rukavca su krenuli s prvim znacima jutra, a nešto iza jedanast sati stigli su i do Škrapni…
…ove nedjelje priča se ponavlja, ali s drugim akterima u glavnim ulogama…

Rukavac, Zvoneća – Prva nedjelja od Pusta tradicionalno je vrijeme kad rukavački zvončari obahajaju po gornjim matuljskim krajevima, jer kako kažu tamošnji stanovnici “tako je vavek bilo i vavek će bit”. Jučer su, po temperaturama koje su bile debelo ispod ništice, odjeveni u svoje tradicionalno ruho, i s oprćenim zvoncima, rukavački zvončari kampanali od jutra do mraka i posjetili sve tradicionalne postaje.
Iz Rukavca su krenuli s prvim znacima jutra, a nešto iza jedanast sati stigli su i do Škrapni gdje su im domaćini spremili ”marendu na šterne”, uz kumbasice i kuhano vino, a uz poslastice iz domaće kuhinje, Rukavačke su zvončare dočekali i brojni Matuljci, koji nisu htjeli propustiti jedinstvenu prilku da ih vide u prirodnom okruženju.
Nakon Škrapni, zvončari nastavljaju prema Gašparima i Zvoneći, pa preko Zaluka stižu u Mučiće gdje ih čeka obilan zvončarski obed. Oslobođeni žeđi i gladi, Rukavači zvončari preko Jušića se vraćaju nazad u Rukavac – i krug od tridesetak kilometara je zatvoren.
Iduće nedjelje priča se ponavlja, ali s drugim akterima u glavnim ulogama – tada obahajaju Zvonećani, nedjelju nakon toga Brgujci, a ciklus zaključuju Mučićani na posljednju nedjelju pusta.

Liburnija.net: Rukavački zvončari...

Liburnija.net: Rukavački zvončari...


Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net