RuNe Projekt u Hrvatskoj – Connecting Europe Broadband Fund najavljuje svoje prvo ulaganje

 Trebalo je puno truda i rada da bi hrvatski projekt postao prva transakcija za CEBF. Vrlo smo entuzijastični oko početka implementacije i izgradnje. Zahvalni smo svima koji su vjerovali u nas te se veselimo suradnji s CUBE IM-om, kazao nam je  Saša Ukić iz 3t.cable d.o.o.  

Opatija – Connecting Europe Broadband Fund-a (“CEBF”) objavio je da je potpisao transakciju s Vahta d.o.o. (Slovenija) i 3t.cable d.o.o. (Hrvatska) te osnovao kompaniju pod nazivom RuNe Group (Luksemburg) koja će biti projektna tvrtka sa zadaćom uvođenja visoko kvalitetne otvorene optičke mreže (Fiber-to-the-Home „FTTH“) za kućanstva, poslovne i javne korisnike u ruralnim područjima Primorsko-goranske i Istarske županije u Hrvatskoj, a koja će pokriti više od 135.000 lokacija.

Saša Ukić

Ova investicija označava inicijalni projekt CEBF-a, privatnog dioničkog fonda koji je u lipnju 2018. prikupio iznos od 420 milijuna eura za ulaganje u greenfield investicije i projekte proširenja u širokopojasnom infrastrukturnom prostoru Europe. CEBF je osnovan od strane Europske komisije, Europske investicijske banke (EIB), njemačke Kfw Bankengruppe, talijanske Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i francuske Caisse des Dépôts et consignations (CDC), dok je upravljanje povjereno Cube Infrastructure Managers (Cube IM).

— Izuzetno nam je drago najaviti prvi dogovor koji je sklopio Connecting Europe Broadband Fund. Ovaj projekt lociran u Hrvatskoj opisuje razlog zašto je CEBF stvoren. Ekonomski i tehnički održivi greenfield projekti širokopojasnog pristupa koji iz različitih razloga nisu mogli do odgovarajućih izvora kapitala za financiranje svojih razvojnih planova u fazi su identifikacije i ocijene za potencijalno financiranje CEBF-a. RUNE jasno odgovara našim zahtjevima među koje spada snažni upravljački tim kao i sofisticirani pristup njihovom poslovnom planu te čvrsta nagomilana potražnja. Radujemo se radu s Goranom i Sašom na razvoju ovog vrlo obećavajućeg posla dok istovremeno analiziramo druge mogućnosti za ulaganje, kao primjerice skorašnje u Sloveniji, kazao je Renaud de Matharel, izvršni direktor i upravljački partner Cube IM-a.

Goran Živec iz Vahta d.o.o., koji je započeo ideju projekta RUNE prije nekoliko godina, naglasio je ‘važnost početka ulaganja, koje će donijeti beskompromisne rezultate preko najmodernije infrastrukture na područja koja su često zaboravljena od strane razvojnih aktivnosti telekomunikacijskih operatora’.

— Uzbuđen sam što ću raditi s timom CUBE IM-a i stvoriti vodeće širokopojasno iskustvo u ovoj regiji, dodao je Živec.

Dok je Saša Ukić iz 3t.cable d.o.o. napomenuo da je trebalo puno truda i rada da bi hrvatski projekt postao prva transakcija za CEBF.

— Vrlo smo entuzijastični oko početka implementacije i izgradnje. Zahvalni smo svima koji su vjerovali u nas te se veselimo suradnji s CUBE IM-om, rezimirao je Ukić.

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!