FOTO/VIDEO RUSCUS 2019 ispunio Veprinac umjetnošću, dječjom igrom i izvrsnom glazbom

Svaki kutak starog grada odzvanjao je dječjim smijehom i igrom, glazba je odzvanjala nad stoljetnim stepeništima, a umjetnički radovi i autohtoni proizvodi plijenili su pozornost brojnih posjetitelja.

Veprinac – Izvrstan koncert Tribute to Amy Winehouse benda Amy’s House na “krovu Opatije” bio je vrhunac jučerašnje manifestacije RUSCUS 2019 koja je srednjovjekovni Veprinac pretvorila u živu i dinamičnu sredinu čiji je svaki kutak bio ispunjen glazbom, kulturom, umjetnošću i autohtonom baštinom ovog kraja.

Program, koji se istovremeno održavao na tri lokacije u staroj gradskoj jezgri, započeo je predstavom za djecu „Četiri godišnja doba“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka koja je Pod ložun okupila stotinjak mališana i njihovih roditelja.

Kraj susjedne crkvice sv. Ane ponudu autohtonih lokalnih proizvoda – maslinovog ulja, vina, rukotvorina od lavande, mesnih delicija “za ponest” i čajeva od veprine, bodljikave biljke sveprisutne na Veprincu koji joj najvjerojatnije duguje svoje ime, a čijim je latinskim nazivom “ruscus” nazvana i čitava manifestacija – predstavila su Feel & Taste obiteljska gospodarstva. Autohtonu “etno i gastro” ponudu pratila je i autohtona glazbena podloga zahvaljujući nastupu veprinačke klape Mirakul.

Stepenice prema Brituhu “zauzele” su umjetnice. Barbara Cetina, Eda Mihovilić, Žana Boyd, Marijana Varašanec i Barbara Špiljak Presečki izložile su svoje radove, a sve koji su uživali u njihovom talentu penjući se do veprinačkog vidikovca pratila je glazba odličnog Iman Acoustic Trija koji je “bez struje” izveo najpoznatije svjetske glazbene hitove, s fantastične pozicije – u sjeni velebne crkve sv. Marka, s pogledom na cijeli Kvarner.

– Predivno je ovo. Na sve strane je muzika i svakakva događanja, a djeca posebno uživaju. Vrijeme je odlično i super je vidjeti Veprinac ispunjen ljudima i ovako zanimljivim programom. Mislim da bi se ovakve stvari trebale i češće događati jer je mjesto stvarno oživjelo danas, prokomentirao je RUSCUS 2019 Dalibor Kršanac iz Veprinca.

Zanimljiv program posvećen tradiciji ovog kraja održali su čakavski pjesnici Karmen Kinkela, Andrija Frlan i Jadranka Cetina, čije je recitacije pratio mladi Benjamin Klanjac na violi. Nakon radionice izrade Betina na kojoj su mališani naučili pripremati tradicionalne veprinačke kekse, pričom za laku noć koju su pozorno slušale brojne male uši zaključen je program za djecu, a stariji posjetitelji nastavili su se zabavljati uz nastup Spart Jazz Trija.

Sa zalaskom sunca, program se preselio u dvorište crkve sv. Marka koje se pokazalo idealnom lokacijom za kino na otvorenom. Stotinjak ljudi pomno je pod vedrim nebom pratilo romansu Humphreyja Bogarta i Ingrid Bergman u klasiku svjetske kinematografije, kultnom filmu “Casablanca”.

– Kad smo vidjeli najavu manifestacije, činilo nam se da bi moglo biti jako zanimljivo. Željeli smo malo bolje upoznati Veprinac, a ovaj program na otvorenom, u lijepom okruženju, djelovao je interesantno. Film na otvorenom je bio super ideja, a i glazba je bila stvarno odlična, kazali su Zorana i Karlo koji su na RUSCUS 2019 stigli iz Kraljevice i Marčeljeve Drage.

Savršeno finale lijepog dana i uzbudljive večeri u Veprincu dao je Amy’s House, ponajbolji europski tribute band posvećen interpretaciji poznatih pjesama Amy Winehouse.

Hitovi tragično preminule britanske glazbene heroine vinuli su se nad plesnim podijem na prekrasnom vidikovcu visoko nad svjetlima Kvarnera u emotivnom vrhuncu programa zaključenog opuštenim druženjem u ranim jutarnjim satima.

Podsjetimo, nova manifestacija RUSCUS Veprinac osmišljena je i financirana u okviru projekta Riviera4Seasons2 iz Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska kojeg Grad Opatija i Turistička zajednica Opatija realiziraju s partnerima Općinom Piran, Turističkom zajednicom Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija).

RUSCUS 2019 Ispunio Veprinac Umjetnošću, Dječjom Igrom I Izvrsnom Glazbom

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!