Sačuvajte vodomjere od hladnoće @ Liburnija


Vrijedni ljudi iz Komunalca misle na vaše vodomjere. U nastavku teksta možete pronaći upute o tome kako da vodomjere zaštitite od nadolazeće hladne fronte.
Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga – S obzirom na najave pojačanog snižavanja temperature u našim krajevima, još jednom upozoravamo potrošače vode Liburnijskog kraja na zaštitu vodovodnih instalacija od smrzavanja u priključnim oknima, na otvorenim, vanjskim prostorima, kao i u negrijanim, slabo korištenim unutrašnjim prostorijama.
Vodomjerna okna potrebno je zaštiti od smrzavanja na način da se zidovi i poklopac oblože izolacijskim materijalom (ploče stiropora, tvrde pjene, kamene vune i sl.), a u samu unutrašnjost okna dobro je staviti, ili rastresiti izolacijski materijal, ili suho lišće, i to na način da bude uloženo u plastične mrežaste vreće kako bi se lakše vadilo i stavljalo nazad u okno.
Instalacije koje su izložene utjecaju hladnoće, a koje se ne koriste najbolje je, ukoliko je to moguće, isprazniti. Ukoliko moraju biti ispunjene vodom, tada ih treba dobro toplinski zaštititi omatanjem izolacijskim materijalima (u trakama) ili već gotovim izolacijama za cijevi koje odgovaraju pojedinim profilima i mogu se nabaviti u trgovinama vodovodnim materijalom i centralnim grijanjem.
Najvećoj opasnosti od smrzavanja podložne su instalacije, i naročito vodomjeri koji se ne koriste, unutar kojih je voda u stanju mirovanja te je ledenost lakše hvata. Tada obično dolazi do pucanja stakla vodomjera i često do nekontroliranog istjecanja vode. Kako se to ne bi dogodilo potrebno je zaštititi vodomjere i vodovodne instalacije, a kod izrazitije niskih temperatura dobro je i trošiti vodu, jer što je više voda u pokretu, to je led teže preuzima.
Ivan Mellor / Liburnija.net
Foto: Neven Varljen

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net