Šahovski velemajstor Gari Kasparov pokazao interes za otvaranje šahovske akademije u Opatiji

gari_kasparov_opatija_2014 (1)

Teme konferencije bile su informacije oko projekta “Šahovska akademija u Opatiji” i projekta “Šah u škole”.

Opatija – U uredu gradonačelnika Opatije danas je održana konferencija za medije na kojoj su sudjelovali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, šahovski velemajstor Gari Kasparov i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić sa zamjenicima Marinom Gašparić i Ferdinandom Kiriginom. Teme konferencije bile su informacije oko projekta “Šahovska akademija u Opatiji” i projekta “Šah u škole”.

gari_kasparov_opatija_2014 (3)

Nekadašnji šahovski prvak svijeta Kasparov, koji je dobio hrvatsko državljanstvo pa ga je tim povodom jučer primio i premijer Milanović, oduševljen je Opatijom kao europskom destinacijom u kojoj vidi potencijale za razvoj šahovskog sporta kroz otvaranje akademije, ali i kao jednog centra koji bi bio rasadnik talenata, odnosno prostor u kojem bi se od kvalitetnih učitelja mogao učiti šah, no to bi bilo mjesto i na kojem se djeca prvenstveno mogu družiti.

Opatija je inače poznata i kao destinacija koja niz godina ugošćuje razna šahovska međunarodna natjecanja najviših rangova, misaonih igara, itd. Točnije, poznata je kao grad koji je orijentiran i na razvoj sportskog, osim kongresnog vida turizma, posebno u periodima izvan sezone.

gari_kasparov_opatija_2014 (2)

Ministar Željko Jovanović je najavio da će Kasparov biti naš kandidat za predsjednika FIDE. Govoreći o projektu uvođenja šaha u škole naglasio da je riječ o projektu koji se provodi u školama brojnih zemalja uz potporu Europskog parlamenta, a čiji je Kasparov glavni promotor. I sama su znanstvena istraživanja, prema Kaspravoim informacijama, prenosi ministar, pokazala da šah uvelike pomaže razvoju kognitivnih sposobnosti, a ovu ideju razrađuje i Hrvatski šahovski savez.

Gradonačelnik Dujmić je na kraju izrazio svoje izuzetno zadovoljstvo što Opatiju prepoznaju kao atraktivnu destinaciju za otvaranje teniske akademije, bridge natjecanja, a evo sada i – šahovske akademije. Na kraju, gradonačelnik Dujmić i Kasparov simbolično su otvorili šahovsku partiju povlačenjem prvih poteza.

gari_kasparov_opatija_2014 (4)

I. Mellor / PodUčkun.net
Foto: David K. / Foto Luigi

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net