Sajam Zeleni Kastav održava se sutra na Fortici – Čak 29 proizvođača predstavit će prehrambene i kozmetičke proizvode

Na 29. “Zelenom Kastvu” sudjelovati će 29 uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća.

Kastav – Sajam sajma zdrave hrane, kozmetike, sredstava za njegu domova i odjeće „Zeleni Kastav“ održat će se u ponedjeljak, 11. ožujka od 16 do 19 sati na Fortici u centru Kastva, a u slučaju kiše u u natkrivenom parkirnom prostoru Školske sportske dvorane “Matija Katalinić” u Kastvu.

Na 29. “Zelenom Kastvu” sudjelovati će 29 uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko, sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka, razna brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, kroasana, savijača i slastica. Biti ce češnjaka, kapule, slanutka, graha, raznih sorti tikava.

– Bit i će i raznih kombinacija zdravih čokoladnih namaza “Meetella” našeg dragog OPG-a Jeričević Marijane iz Istre, i čarobnih kombinacija, raznih vrsta eko meda, izuzetan apikompleks OPG-a Mićić iz Rijeke. Biti će i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, šampona, melema i krema.”Zdrava” sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće, upotpuniti će vrlo bogatu ponudu sajma. Osim svježih agruma, iz doline Neretve dolaze nam voćni namazi agruma raznih okusa i kombinacija, te arančini i sokovi mandarina OPG-a Klaudie Krstičević. Od svježih agruma, još će biti kumkvata. Biti će u ponudi sokovi jabuka u raznim kombinacijama iz okolice Karlovca. Razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta. Sušena malina u prahu novitet je našega sajma. OPG Stipe Štavlić donosi svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja – kokice borave na podnožju Velebita i hrane se samo “zdravom hranom”. Radosna vijest je da će ovoga puta sa nama biti i Farma Drijade, naši stari znanci iz Istre, sa kozjim mlijekom, sirutkom, jogurtima, skutom i mladim sirom. OPG Hursa Zvonko iz Stubice sa linijom “Slatko moje zeleno” ponovno je sa nama, a uz njih i prošlomjesečni “novi” učesnik Braniteljska zadruga Arka Naša iz Zagreba, sa prirodnim enzimima za prihranu bilja, te pripravcima za jačanje imuniteta za vegane, kazala je Irena Kukurin Barić, koordinatorica sajma, koja je najavila i da će se na Zelenom Kastvu predstaviti hladno prešana ekološka ulja Pannonian Grain iz Osijeka.

– U ožujku još nije bujna vegetacija, nema izobilja u prirodi koja se tek počela buditi, te djeluje gotovo nevjerojatno da će se u Kastvu okupiti 29 marljiva uzgajivača i proizvođača sa ” plodovima” svoga rada. Dolaze iz Postojne, Buzeta, Pule, Pazina, Veprinca, Kastva, Škalnice, Rijeke, Čabra, Krasnog, Oštarija, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Bjelovara, Varaždina, Osijeka, i Metkovića – vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe, a pritom uživati u međusobnim razgovorima, te razgovorima sa uzgajivačima i proizvođačima, kazala je Kukurin Barić, dodavši da će prostor sajma i stolove proizvođača krasiti radovi dječjih vrtića “Vladimir Nazor” iz Kastva, “Kockice” i “Poneštrice” iz Rubeša, te osnovnih škola “Milan Brozović” iz Kastva, “Drago Gervais” iz Brešca i ” Rikard Katalinić Jeretov” iz Opatije.

– Radujemo se što nam se priključila i osnovna škola “Fran Franković” iz Drenove. Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima! Veliko hvala djelatnicima LAG-a “Terra liburna”, Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, “Radio Kastvu”, vl. Franji Jurčeviću i gospodinu Branku Janiju Kukurinu na njegovih tisuću fotografija. Najveće hvala dosadašnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji – “Zeleni Kastav” je njihov “proizvod”. I za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo – hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg “sutra”! Veselimo se novom druženju – dođite podržati uzgajivače i proizvođače, dođite porazgovarati sa njima i pitati sve što Vas zanima. I na ovome sajmu biti će puno ljubavi i dobrih vibri, svi ste pozvani, zaključila je Kukurin Barić.

 

 

 

error: Content is protected !!