Samostalna izložba akademskog brsečkog kipara Ljube De Karine otvara se sljedećeg tjedna u Galeriji Juraj Klović

Skulpture Ljube De Karine bit će izložene u Galeriji Juraj Klović od 28. siječnja do 11. veljače 2020. godine

Rijeka – Samostalna izložba akademskog kipara Ljube De Karine od sljedećeg će utorka biti izložena u Galeriji Juraj Klović. Otvorenje izložbe zakazano je u utorak, 28. siječnja s početkom u 19 sati.

Ljubo De Karina stvara oblike nagonski i snažno uranjajući u kraj, osjećajući materiju drva, kamena i metala. Intuitivno oblikujući vrlo impresivna i zanimljiva djela, spaja simboliku i jednostavnost. U ciklusu vertikala nastavlja i razrađuje svoje kreacije, vizualne utiske okruženja ocrtava u minimalizmu svodeći ih na bitnost i znakovitost. Njihova prirodnost uzdizanja i odnosa utemeljena je u samom izboru materijala. Drvo iskonsko i likovno, teksturalno obrađeno nosi ritam linija te tragove obrade. Osjećajući, umjetnik sažima prizore na ono najvažnije, na jedinstveni, karakterni znak, metaforičan element zemlje koji raste prema nebu. Forma je nenametljiva i neograničavajuća, otvorena, snažna, koloristički bazična. Egzistira kao dio krajolika, ali isto tako posjeduje posebnu energiju, cjelovitost i ritam. Bez ispisanih natpisa, vizualnih podražavanja i suvišnih elemenata skulpture akumuliraju totemsku samosvojnu znakovitost, smisao unutar kojeg možemo naći prošlost i budućnost, ispisanu povijest i legende, ali i vibracije samog mjesta, spoja mora i kamena, vjetra, sunca, kiše. Naznake autora upletene su u tkivo površine, sakrivene u oblicima i prazninama te nam on ostavlja slobodu pogleda i osjeta, asocijativnu sposobnost zamišljanja koju upijamo prepušteni energiji rada i skulpture.

Ta snaga izraza nastavlja se u slikama – objektima, u osnovi one su oblikovane od dasaka obloženih limenim ili pocinčanim vrpcama čeličnog lima. Sloboda ovdje kao da je ograničena, sapeta unutar prikovanog oklopa. Iako sama širina prostornosti svemirskih tijela i atmosfera naslućuje beskonačnost pogleda i svijeta, sam naziv Pesimizam evocira budućnost u kojoj planeta zemlja razasuta svemirom pluta u beskonačnosti svoje vrtnje bez tragova života, čovjeka. Planovi se slažu, tvore kompozicije, otvaraju perspektive i nose ljepotu složenu od geometrijskih odnosa kolažiranih metala na kojima je vrijeme ostavilo tragove. Površine upijaju boje, zagušenim metalnim sjajem preklapaju se, slažu, nadopunjuju. Naglasak je na sintezi i prožimanju elemenata, stvaranju metafizičke atmosfere. U toj mreži apstraktnih pojavnosti razvija se raster umirenog ritma. On raste, mijenja se i nestaje. Okomice i vertikale, krugovi proizvode silnice odraza, mijenjajući i stvarajući svoj poredak i mir. U svijetu bez sjena i volumena razvijaju se nove dubine i planovi, puni kreativne igre i zanosa, svjedoci nepostojećih dimenzija, stvaraju se nizovi i cjeline u kojima je sve jednako vrijedno i naglašeno. Ujednačenog tona elementi likovnosti vibriraju i govore svojim zagonetnim jezikom ostavljajući uvijek dovoljno prostornosti i svjetla tako da slika ima vlastitu zračnost i lakoću.

Taj jaki autorov rukopis kod je misli, umjetnički trag djelovanja i razmišljanja i to bez obzira da li je riječ o skulpturi ili slici, on je putokaz i potvrda rada Ljube De Karine koji je uvijek bio sebi svojstven, neograničeno vjeran prostoru unutar kojeg je stvorio vrlo jak i dominantno autentičan likovni izraz.

Ljubo De Karina rođen je u Rijeci 1948. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani (Slovenija), odjel kiparstva. Poslijediplomski studij uspješno je završio u Majstorskoj radionici prof. Vanje Radauša i Majstorskoj radionici prof. Antona Augustinčića. Od 1973. ima status samostalnog umjetnika.

Ostvario je niz samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih se posebno ističu monografska izložba u Gliptoteci HAZU, u Klovićevim dvorima i Modernoj galeriji u Zagrebu, a sudjelovao je i na brojnim skupnim izložbama i kiparskim simpozijima.
Monumentalne skulpture nalaze mu se na javnim prostorima diljem Hrvatske i u inozemstvu, kao i u značajnim umjetničkim zbirkama.

Autor je brončanih vratnica Katedrale sv. Vida u Rijeci, groba proglašenog kardinala pok. dr. msgr. Josipa Uhača u župnoj crkvi sv. Jurja u Brseču i groba pok. dr. msgr. Antona Benvina, rektora Zavoda sv. Jeronima u Rimu na groblju u Valunu.

Bio je umjetnički voditelj BGS – Baščanske glagoljske staze u sklopu koje je izradio tri monumentalna glagoljska slova “A”, “L”, “B” i podni reljef – ružu vjetrova sa slovom “omega”. Izradio je 20 skulptura Eko-staze Tramuntana I , Beli, Cres.

U izdanju Art Magazina Kontura, 2018. godine izdana mu je najnovija monografija u kojoj je obrađen njegov cjeloviti opus. Za svoj rad i stvaralaštvo nagrađivan je strukovnim nagradama. Živi i radi u Brseču.

Izložba Ljube De Karine u Galeriji Juraj Klović otvorena je do 11. veljače.

error: Content is protected !!