Šarolik i atraktivan program za klince i starije ljubitelje fantastike povodom Dana vila @ Opatija

Arhiva

Arhiva

Manifestacija će se održati sutra, u srijedu, 24. lipnja u Parku i Vili Angiolina u Opatiji, s početkom u 17 sati, te će trajati do ranih večernjih sati. U slučaju kiše program će se održati u prizemlju Vile Angioline i glazbenom paviljonu ispred nje.

Opatija – Opatijska Udruga za razvoj kulture mladih ”Kulturni front” već drugu godinu za redom organizira manifestaciju za djecu, ali i sve ostale ljubitelje bajki i fantastike pod nazivom Međunarodni dan vila (International Fairy Day). Prošlogodišnja je prošla iznimno uspješno i posjećeno, što je članove Udruge motiviralo da i ove godine nastave s organizacijom Dana vila i to s bogatijim programom od prošlogodišnjeg.

Manifestacija će se održati sutra, u srijedu, 24. lipnja u Parku i Vili Angiolina u Opatiji, s početkom u 17 sati, te će trajati do ranih večernjih sati.

Izložba

Izložba

Prema legendama na taj dan, na Ivanje, kad je dan nadulji a noć najkraća, granica između dimenzija različitih svjetova postaje vrlo tanka, pa vile dolaze iz svojih eteričnih svjetova u materijalni svijet ljudi i pozivaju ih da im se pridruže u slavlju. Ovu legendu i proslavu dana vila je popularizirala američka ilustratorica Jessica Galbreth, koja je poznata upravo po svojim ilustracijama vila i vilin-svjetova, te je tako slavlje ovog dana bajki, mašte i čarolija postalo globalno popularno među djecom diljem svijeta. Od prošle godine proslava dana vila održava se po prvi puta i u Hrvatskoj i to u Opatiji.

Sam program počinje u 17, a pokušat će se zadovoljiti ukuse i malih i velikih ljubitelja vila i bajki. Za malene tu će biti kazališna predstava ”Čudesna koliba” umjetničke organizacije Kreativni laboratorij suvremenog kazališta Krila, niz kreativnih radionica (izrada šešira Petra Pana, izrada cvijetnih vilin-vjenčića, izrada čarobnih životinja iz papira, izrada vilin-kućica), pričanje vilin-bajki, vilinsko oslikavanje lica, vilin ples oko vilin-kola (tzv. ”maypole dance”), interaktivne igre poput zaboravljenih igara iz djetinjstva, lova na blago, a za one malo starije osnovnoškolske pustolove i istraživače smjelih umova pripremili smo igru ”Istraživanje o vilama”.

fairy_day_2015_kulturni_front

Za roditelje i sve one malo starije ljubitelje fantastike i bajki u prizemlju Vile Angioline će se u 21 sat održati koncert komornog zbora mladih Schola Cantorum Rijeka (KUD Fratellanza) pod ravnanjem maestre Ingrid Haller, a program kojeg će zbor izvoditi će se svidjeti i ljubiteljima klasične glazbe, ali onima koji prate modernu fantastiku. U istom prostoru je nedavno otvorena izložba ilustracija na temu vila i drugih bića iz bajki mladih umjetnica Karin Bogdanić i Nele Dunato, koja se može razgledati do 26. lipnja.

Kako su istaknuli organizatori, ulaz na sve točke programa je slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Opatije, Gradonačelnika Opatije, Hrvatskog muzeja turizma, te Parkova Opatija, kao i volonterskom angažmanu organizatora Udruge za promicanje kulture mladih ”Kulturni Front” iz Opatije, te ostalim volonterima na zbivanju. U slučaju kiše program će se održati u prizemlju Vile Angioline i glazbenom paviljonu ispred nje.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!