Sastanak župana s čelnicima lokalnih samouprava s područja Riječkog prstena

sastanak_nacelnici_gradonacelnici_rijecki_prsten_kastav

Ovo je bio prvi u nizu sastanaka koje će župan sa suradnicima održati po subregijama. Slijede sastanci s gradovima i općinama Liburnije, otoka, Vinodolskog područja, Gorskog kotara te na kraju u gradu Rijeci.

Kastav – Sastanak župana s čelnicima lokalnih samouprava s područja Riječkog prstenaU gradskoj vijećnici grada Kastva održan je susret Župana s načelnicima i gradonačelnicima riječkog prstena. Tom prigodom gradonačelnik Lukanović naglasio je kako je ovakav susret dobra praksa jer uvijek postoji mnogo otvorenih tema, pogotovo što se tiče života građana te je potrebno konstantno sagledavanje i rješavanje istih. “Svatko od nas ima svoje izazove i teme te mogu reći da je ovaj prvi dio sastanka prošao u jednom suglasju te je potrebno što više koordinacija i suradnje kako bi bili efikasniji za naše građane”, zaključio je Lukanović.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je kako je cilj susreta s načelnicima i gradonačelnicima pojačati suradnju. “Prema ocjeni načelnika i gradonačelnika vidim da naši pročelnici, odnosno naše službe funkcioniraju dobro, obavljaju se svi poslovi bez nekih većih primjedbi te smo konstatirali dva područja djelovanja koja svi podržavaju, a to je projekte-županije i isto tako novi sustav riječke aglomeracije”, rekao je župan te izvijestio novinare da Županija podržava pristupanje u anglomeraciju. “Iako to smatramo parcijalnim rješenjem u decentralizaciji sustava, a ne cjelovitim, mislimo da je to najbolje rješenje kako bi se mogli koristiti decentralizirani dio fondova EU, a to je 5%. Po našoj procjeni to je dio kompenzacijskih mjera u projektom smislu financiranja prema glavnom gradu Rijeci i ostalim gradovima i općinama koji će biti dio te aglomeracije. Županijski proračun više nema sredstava za financiranje pojedinih projektnih rješenja u gradovima i općinama osim obavljanja osnovne djelatnosti. Smatram da je korisno da Rijeka i općine izvuku tih svojih osamdesetak milijuna kuna godišnje i upotrijebe ih za projekte na način kako se dogovore unutar aglomeracije”, rekao je župan. Na sastanku je bilo riječi i o projektima koje Županija provodi s gradovima i općinama riječkog prstena. To su ambulanta i nogometni kampus u Kraljevici, nogometni kampus u Kostreni, nova školska dvorana u Hreljinu, rekonstrukcija škole Jelenje- Dražice, rekonstrukcija škole u Viškovu, izgradnja nove škole na Marinićima, nastavak projekta “Platak”u Čavlima te izgradnja dom za starije Kostreni, zaključio je Komadina.

Ovo je bio prvi u nizu sastanaka koje će župan sa suradnicima održati po subregijama. Slijede sastanci s gradovima i općinama Liburnije, otoka, vinodolskog područja, Gorskog kotara te na kraju u gradu Rijeci.

I. M. / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net