SDP Opatija: Proračun osigurava novi razvoj Opatije, slijedi realizacija velikih projekata

– Tijekom naredne godine pripremat će se projektna dokumentacija za strateške projekte koji će se realizirati u 2023. i 2024. godini, poručili su SDP-ovci i dodali da ‘to uključuje izgradnju gradskog bazena, nadogradnju zgrade osnovne škole, stanogradnju za mlade, rekonstrukciju nogometnog igrališta i izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta, izgradnju garaže Volosko, uređenje Trga i plaže Slatina’.

Opatija – Gradsko vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici usvojilo proračun za 2022. godinu u visini od preko 188 milijuna kuna i time stvorilo preduvjete za realizaciju ključnih projekata važnih za razvoj Opatije, ali i socijalnih mjera kojima se podiže standard svih građana, s naglaskom na najosjetljivije skupine – građane treće životne dobi, vrtićare i školarce, kazali su gradski vijećnici SDP-a Alessandra Selak, Dušan Kotur, Ivan Vidaković i Kristian Tončić, na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Istaknuli su kako su proračunom osigurana sredstva za veće naknade za umirovljenike, kojima će se povećati iznos božićnica i uskrsnica, ali i broj građanima koji na tu pomoć ima pravo. Također, povećana su sredstva za dječji vrtić, za školstvo, za poduzetništvo…

– Uz jačanje socijalnog, gospodarskog i kulturnog standarda građana, proračun za 2022. godinu uključuje i kapitalne investicije – modernizaciju javne rasvjete, izgradnju nerazvrstanih cesta, kao i sufinanciranje izgradnje zgrade Doma zdravlja. U planu je izgradnja SRC Poljane i Vatrogasnog doma, za koje se većim dijelom planira financiranje iz EU fondova. Osim toga, tijekom naredne godine pripremat će se projektna dokumentacija za strateške projekte koji će se realizirati u 2023. i 2024. godini, poručili su SDP-ovci i dodali da ‘to uključuje izgradnju gradskog bazena, nadogradnju zgrade osnovne škole, stanogradnju za mlade, rekonstrukciju nogometnog igrališta i izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta, izgradnju garaže Volosko, uređenje Trga i plaže Slatina’.

– Razočarani smo, ali ne i iznenađeni činjenicom da takav – razvojni i socijalni proračun – nisu podržali HDZ i Nezavisna lista Ive Dujmića, iako nisu imali protuprijedloge niti su predložili amandmane kojima bi nešto izmijenili. Njihov stav tumačimo isključivo kao ljubomoru zbog činjenice da je u svega nekoliko mjeseci pokrenuto sve što je četiri godine stajalo. Iako su najavili da će biti „konstruktivna oporba“, njihovo ponašanje sasvim je suprotno. Ali, morat će građanima objasniti zbog čega su glasali protiv većih prava umirovljenika, protiv većih izdvajanja za vrtiće i škole, protiv razvoja Opatije, kazali su članovi SDP-a.

Poručili su i kako su promjene, koje su građani Opatije odabrali na izborima u svibnju i lipnju, već itekako vidljive i kako je u manje od šest mjeseci rada nove vlasti i vijećničke većine SDP-a s partnerima iz Akcije mladih i Unije Kvarnera, uvedeno mnoštvo pozitivnih pomaka u Opatiji.

– Krenuli smo odmah na realizaciju izbornog programa i već je puno toga napravljeno. Uvedena je potpuna transparentnost proračuna, donesena je odluka kojom se povećavaju naknade umirovljenicima i proširuje krug građana koji na njih imaju pravo, a od 1. prosinca na snagu su stupili i novi opći uvjeti parkiranja. Reakcija građana pokazuje da smo bili u pravu kada smo proširili dotadašnje pravo od 1 besplatnog sata dnevno na više od 1.000 sati godišnje, uz simboličnu naknadu od 10 kuna mjesečno, koja je zakonski nužna. Gotovo 2.000 građana već se prijavilo za ovu mjeru, što je više nego što ih se u prvih mjesec dana prijavilo za mjeru besplatnog sata, što znači da se radi o itekako korisnoj pogodnosti koja će Opatijcima uvelike olakšati obavljanje dnevnih obaveza, naglasili su SDP-ovci.

Osvrnuli su se i na raspravu o naknadama koje se u proračunu isplaćuju bivšem gradonačelniku Ivi Dujmiću i njegovim zamjenicima, koja se povela na prošloj sjednici Vijeća.

– Iz proračuna će se za plaće u razdoblju 6 mjeseci nakon gubitka vlasti, za njih troje isplatiti preko 450 tisuća kuna, što je značajna svota kojom smo mogli napraviti brojne korisne stvari za Opatijce. Nije sporno da je to zakonsko pravo, no upitno je koliko je moralno tražiti naknadu kada, kao bivši gradonačelnik, imaš pravo na punu mirovinu. Jednako tako, očekujemo da se istraži ostvaruju li bivši zamjenici gradonačelnika Vera Aničić i Emil Priskić dodatne prihode „sa strane“ te da, ukoliko se indicije pokažu točnima, vrate dosad isplaćene plaće, zaključili su članovi SDP-a.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net