SDP traži smanjenje ili ukidanje poreza na potrošnju @ Opatija

Danko Zitinić, Fernando Kirigin i Viktor Persic

Danko Zitinić, Fernando Kirigin i Viktor Persic

SDP je, također, predložio i rebalans proračuna, kako bi se odmah osigurala sredstva za povećanje osnovice te korekciju i usklađivanje koeficijenta djelatnicima u Dječjem vrtiću Opatija.

Opatija – SDP i koalicijski partneri iznijeli su danas na konferenciji za novinare svoju ideju o smanjenju ili ukidanju poreza na potrošnju u Gradu Opatiji, koji iznosi 3%, kao što su to već napravile neke jedinice lokalne samouprave, prvi među njima – Grad Vodice.

– Budući da su ugostitelji bili pogođeni povećanjem PDV-a s 13 na 25%, u SDP-u smatraju da bi ovakva mjera mogla pomoći opatijskim ugostiteljima, a dovoljno je da je predlože gradske službe ili gradonačelnik te da je prihvate gradski vijećnici, objasnio je kandidat za opatijskog gradonačelnika koalicije SDP-HNS-IDS-HSU-PGS Fernando Kirigin. Dodao je da za to nije potreban rebalans gradskog proračuna, već je dovoljno donijeti Odluku o porezima Grada Opatije. Ako gradski vijećnici ovu mjeru podrže, a SDP tvrdi da će podršku većine imati, te ako se odluka odmah objavi u Narodnim novinama, ugostitelji bi rasterećenje mogli osjetiti već od 1. svibnja ove godine, dakle čak i prije početka glavne turističke sezone.

Sjednica opatijskog Gradskog vijeća planirana je za 4. travnja, ali predsjednik GO SDP-a Opatije i Gradskog vijeća Viktor Peršić istaknuo je da je moguće odgoditi njezino održavanje za nekoliko dana, ali i sazvati još jednu sjednicu u travnju, kako bi se ova mjera mogla provesti u djelo.

– Ovu mjeru razmatramo dva mjeseca, jer želimo biti proaktivni i dati poticaj ugostiteljskoj djelatnosti te izići u susret našim ugostiteljima već u ovom sazivu Gradskog vijeća. Ne želimo da ta tema postane dio predizborne kampanje, želimo biti ozbiljni i učiniti to sada, zaključio je Peršić.
SDP je, također, predložio i rebalans proračuna, kako bi se odmah osigurala sredstva za povećanje osnovice te korekciju i usklađivanje koeficijenta djelatnicima u Dječjem vrtiću Opatija.

– Za obje mjere temelj u proračunu je pozitivan proračunski rezultat od 4,5 milijuna kuna, s čime se pohvalio aktualni gradonačelnik Ivo Dujmić. Naime, to nismo mogli izglasati u prosincu, jer je gradonačelnik tvrdio da u gradskoj blagajni novca nema, ali ako sada imamo pozitivan financijski rezultat, ne vidimo niti jedan razlog zbog kojeg djelatnicima ne bismo odmah korigirali i povisili plaće, rekao je Fernando Kirigin.
Na konferenciji za novinare, uz Kirigina i Peršića, bio je i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Danko Žitinić.

Nikola Cvjetović / PodUČkun.net