Sedamdesetak umjetnika sudjelovat će na manifestaciji Matuljska kolajnica ovog vikenda @ Matulji

Druga Matuljska kolajnica održat će se u izložbenom prostoru tvrtke ISA u Mučićima, a uz izložbu radova natjecatelja i prezentaciju njihova rada uživo, posjetitelji će moći poslušati tri zanimljive radionice, kao i razgledati 3D printer za keramiku.

Matulji – Sedamdesetak umjetnika keramike iz Hrvatske i drugih europskih zemalja očekuje se na međunarodnoj manifestaciji „Matuljska kolajnica“ koja se održava ovog vikenda u Mučićima. Organizator ovog događanja je Udruga Interinova, čiji su predstavnici Ivna Safundžić i Vera Gambar u društvu Petre Ćulibrk iz Općine Matulji koja je pokrovitelj manifestacije, jučer najavili njen program na tiskovnoj konferenciji.

– Drago nam je ćemo drugi put ugostiti ovo veliko događanje, kao i zbog činjenice da je ove godine još veći interes nego na prvom izdanju prije dvije godine koje je okupilo pedesetak sudionika. Udruga Interinova spada među aktivnije udruge u matuljskoj kulturi, ali i jednu od najvećih udruga na ovom području koja je posvećena keramici, kazala je Ćulibrk.

Druga Matuljska kolajnica održat će se u izložbenom prostoru tvrtke ISA u Mučićima, a uz izložbu radova natjecatelja i prezentaciju njihova rada uživo, posjetitelji će moći poslušati tri zanimljive radionice, kao i razgledati 3D printer za keramiku.

– Interinova postoji od 2010. godine i često organiziramo različita događanja, pa tako u prosjeku imamo četiri izložbe godišnje. Bavimo se proučavanjem tehnika paljenja keramike i povezivanjem tog znanja s naslijeđem našeg kraja, pa se iz toga između ostalog izrodila i dugogodišnja izložba Zvončari i keramika. Članovi udruge su s matuljskog područja, a uz starije članove, sretni smo što imamo i velik broj mladih članova, mahom studenata svojim obrazovanjem vezanim uz kulturu ili dizajn, kazala je predsjednica udruge Safundžić.

– Prije dvije godine imali smo prvo izdanje Matuljske kolajnice, iznenadio nas je velik odaziv sudionika i pozitivne reakcije publike, pa smo odlučili ovu manifestaciju održavati tradicionalno svake dvije godine. Nažalost, zbog vremenskih uvjeta ove godine morali smo se preseliti iz centra Matulja, ali pozivam sve građane da nas posjete u Mučićima jer će biti puno toga zanimljivog što će moći vidjeti, kazala je Safundžić, naglasivši da će događanje posjetiti i Giuseppe Olmeti, direktor Udruge gradova keramike Italije i Udruge gradova keramike Europe.

Otvorenje programa zakazano je za 10 sati u subotu, 16. rujna, a u 11 sati održat će se radionica „Crowling“ čiji je predavač Roberto Aiudi. U 15 sati održava se radionica „Koloristički način paljenja rakua“ Čazima Mehmetija, a dan kasnije, u nedjelju, u 11 sati predavanje na temu „Paljenje u mikrovalnoj pećnici“ održat će Boris Roce.

– Veseli nas da će maestro Aiudi održati predavanje o tehnici koja je posljednjih godina iznimno popularna u umjetničkoj keramici. Kao i Aiudi, Čazim Mehmeti s Malog Lošinja posljednjih dvadeset godina života posvetio je izučavanju keramike, a njegova radionica bit će zanimljiva i za keramičare, ali i za posjetitelje. Posebno zanimljivu temu obradit će Boris Roce, dobitnik nagrade za životno djelo, koji će prikazati kako se može obrašivati staklo u mikrovalnoj pećnici. Peći za staklo izrazito su skupe, a na ovaj način može se uz mali trošak postići fantastične radove, objasnila je Safundžić.

Matuljska kolajnica ima i svoj izložbeno-natjecateljski dio u kojem će sudionici na licu mjesta dovršavati radove, a žiri koji čine povjesničar umjetnosti Ervin Dubrović, kulturologinja Ana Smokrović te povjesničarka umjetnosti Iva Jazbec izabrat će najbolje. Posebna kategorija bit će mladi sudionici, do 35 godina starosti, a vrijedne nagrade organizirali su sponzori – tvrtke Colorobbia, ISA i Cibas, te organizatori iz Udruge Interinova i Općine Matulji. Proglašenje najboljih održat će se u nedjelju u 17 sati.

– Keramika je spoj umjetnosti i obrta, jer proizvodi mogu biti umjetnička djela, ali i uporabni predmeti. Za malu sredinu kao što su Matulji ova manifestacija je značajan doprinos razvoju kulture i obrta, ali i turističkom sektoru budući da je većina posjetitelja iz inozemstva te će poboljšati matuljske postsezonske rezultate, kazala je članica udruge Interinova Gambar.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!